marți , 5 decembrie 2023

Guvernul grec a închis televiziunea publică. Sindicatele: „Seamănă cu guvernarea lui Ceaușescu”

grecia

Guvernul grec, condus de Antonis Samaras (foto), a decis închiderea canalelor televiziunii publice ERT, într-o demonstraţie de forţă inedită împotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor săi internaţionali.

Două dintre partidele de coaliţie au dezaprobat închiderea şi au anunţat că nu vor vota această măsură când decretul va fi prezentat Parlamentului pentru validare, anunță mediafax.ro. Decizia a fost anunţată în cursul după-amiezii de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Simos Kedikoglou. „Difuzarea ERT se va opri la încheierea programelor de seară”, a declarat purtătorul de cuvânt. ERT constituie „un caz excepţional de lipsă de transparenţă şi cheltuieli incredibile. Iar toate acestea se încheie acum”, a afirmat purtătorul de cuvânt. El a mai declarat că televiziunea se va redeschide sub o altă formă, cu un număr redus de salariaţi. Cei 2.656 de angajații ai ERTvor primi o compensaţie şi vor fi autorizaţi să ceară din nou un loc de muncă în noua structură.

Această măsură radicală şi fără precedent a fost anunţată fără preaviz, în momentul în care reprezentanţii creditorilor Greciei (UE-BCE-FMI) sunt la Atena. ERT aparţine unor organisme de stat multiple, care urmează să fie restructurate sau să fuzioneze în virtutea protocolului semnat între Grecia şi creditorii săi.

Reacţiile sindicale şi politice sunt foarte vehemente. „Este ilegal. Guvernul a oprit principalul post de emisie. Seamănă mai mult cu guvernarea lui Ceauşescu decât cu o democraţie”, a declarat pentru AFP preşedintele principalului sindicat al salariaţilor televiziunii, Panayotis Kalfayanis.

Uniunea Europeană de radio-televiziune (UER) a cerut Greciei să anuleze decizia de închidere a ERT, într-un comunicat publicat la Geneva.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *