marți , 28 noiembrie 2023

Încă puțin despre cum își tratează americanii clienții

foto: Adam Jang

Vă aduceți aminte când v-am povestit despre experiența mea cu Nike? Am și acum o mare admirație pentru felul în care au răspuns și cred că o să iubesc acest brand pe viață. De atunci, am mai avut parte de numeroase experiențe plăcute, cu alte companii, mai mici sau mai mari. De fapt, în Statele Unite le trăiești zilnic, oriunde ai merge – la bancă, la restaurant, la o gelaterie mică de la colțul străzii.

Un gest mic de mare efect

De curând, am comandat mâncare tailandeză să ne fie livrată acasă, că nu aveam timp de ieșit. Au greșit și, în loc de curry cu creveți, ne-au trimis cu pui. Eu știți că nu mai mănânc decât pește și fructe de mare, așa că nu m-am bucurat prea tare… Data următore când am mers la restaurant, patroana ne-a întrebat: „Ați sunat cumva, acum două zile, și ați comandat pui?” I-am explicat că nu, dar că nu-i nimic, se mai întâmplă, n-am vrut să fac caz din asta. „Să știi că am văzut comanda pe numele tău și m-am mirat, că știam că nu mâncați pui. Îmi pare foarte rău. Azi aveți un curry cu creveți din partea casei”. Și l-a scos de pe nota de plată. Ah, să nu uit să subliniez: patroana e mereu acolo, de dimineața până seara, ne știe pe nume, știe ce ne place, ne mai aduce uneori câte ceva special din bucătărie, cadou, și nu știe ce să mai facă, doar să fim noi mulțumiți. Five Spice unul dintre restaurantele noastre preferate și-l recomandăm tuturor.

Perna de la Society6

Eu stau mult pe jos, pe podea, la masa mea de cafea, acolo lucrez multe ore pe zi. Foloseam o pernă mică, să-mi fie mai comod, dar de luni de zile aveam pata pusă pe o pernă de podea, din aia rotundă și un pic mai înaltă. La Society6 poți comanda tot felul de lucruri imprimate cu ce-ți place ție: tricouri cu artiștii tăi preferați, genți, lenjerii de pat, huse de telefon, tot ce-ți trece prin minte. Eu voiam o pernă cu o pictură de Van Gogh, dar mereu mi s-au părut cam scumpe – e 80 de dolari una de mărime medie. Într-o zi am văzut că erau reduceri, dar am ajuns acasă târziu și am vrut să plasez comanda pe la ora 11:45, seara. Am pus perna în coșul virtual, mi-am pus acolo toate datele și, când să confirm, văd că prețul era întreg. Ce naiba, zic, cum e posibil? Am reîncărcat pagina, nimic: preț întreg. Le-am scris oamenilor și i-am întrebat dacă e o eroare la ei pe site sau dacă am pierdut reducerea, pentru că era aproape de miezul nopții și nu mai era valabilă. Mai aveam o comandă la ei, proaspăt plasată cu o zi în urmă (un tricou pe care voiam să-l fac cadou), și i-am întrebat și dacă aș putea comasa cele două comenzi într-un singur pachet, ca să nu plătesc transportul separat, pentru fiecare. Cineva mi-a scris imediat înapoi (cred că serviciul lor pentru clienți este non-stop) și mi-a spus că nu-și seama ce s-a întâmplat, dar să plasez comanda așa, la preț întreg, și se ocupă ei mai departe.

Am pus comanda, gândindu-mă că ce-o fi o fi, nu sărăceam acum dacă nu primeam reducerea și eram înnebunită după perna aia! În mai puțin de cinci minute, mi-au returnat diferența de bani pentru pernă (deci mi-au făcut reducerea oricum, fără comentarii), plus taxa de transport pentru ea!

Decideți voi dacă asta e sau nu o companie de nota 10.

P.S. Perna e superbă, de o calitate excepțională, și e o pată de culoare în casa mea decorată predominant în bej și alte nuanțe pale. Are imprimată pe husă pictura lui Vincent „Houses at Auvers”.

„Trebuie să mă asigur că e în regulă”

Săptămâna trecută, am început să aud un susur în… toaletă, era un firicel de apă care curgea constant, iar o dată la 10 minute, se auzea rezervorul umplându-se la loc. Mi-am dat seama că pierdem apă (și bani), așa că m-am dus la biroul complexului de apartamente în care locuim. Era vineri după-amiaza, mă gândeam că probabil vor trimite pe cineva luni. O oră mai târziu, un băiat suna la ușă, ținând în brațe o trusă mare de scule. A intrat, i-am arătat despre ce e vorba și s-a apucat de treabă. A schimbat o pompiță, nu mergea, s-a dus să aducă alta, a curățat cu un aspirator depunerile din rezervor, s-a dus la mașină, a mai adus ceva, iar a plecat, iar a venit. Mi-a zis de mai multe ori: „Trebuie să mă asigur că e în regulă”, tot verificând și uitându-se în spate, cu lanterna, să vadă dacă totul era perfect. La sfârșit, a mai plecat o dată și s-a întors cu niște cârpe cu care a început să șteargă pe jos! Nu făcuse mizerie, era doar puțin ud, dar „trebuia să se asigure că e în regulă”. Transpirase, pentru că tot alerga de colo-dincolo și se apleca, așa că l-am întrebat dacă are nevoie de ceva. N-a vrut decât un pahar cu apă. Era vineri seara, cu o oră peste programul lui, care se încheiase la ora 17:00.

Luni, a venit să ne mai repare două lucruri și le-a reparat perfect, în mai puțin de 20 de minute. Bineînțeles, nu am plătit nimic pentru toate astea. Orice stricăciune – inclusiv dacă ți se arde un bec – e acoperită de firmă.

P.S. Am vrut să-i fac o poză, dar  mi-a fost teamă că-l stânjenesc. L-am surprins pe furiș, când era cu spatele și se ridica, de aia fotografia e așa neclară. Și-am avut grijă să-l laud la conducere.

P.S. 2 România, sper să te ajute articolul ăsta cu ceva și episoade ca acesta să nu se mai întâmple.

Semnat de

2 comentarii

  1. Cand am citit acum ceva timp acest articol al tau, Corina, imi parea Wow, aproape imposibil. Insa experienta mea cu Amazon.com de acum catvea zile(a fost o problema cu coletul meu), m-a facut sa iti dau drepate in ceea ce spuneai mai sus. Nu ca nu as fi crezut ceea ce scriai, ci pur si simplu imi parea dintr-o alta lume. Da, americanii isi trateaza regeste clientii, nu m-as fi asteptat la o experienta asa placuta cu ei. Am ramas profund impresionata!

  2. Stii cum e la noi…

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *