marți , 5 decembrie 2023

Întâlnire-eveniment între jazz şi clasic, sub bagheta lui Sabin Pautza

sabin pautza

Compozitor, dirijor, profesor, manager, patru ipostaze ce definesc personalitatea complexă a muzicianului SABIN PAUTZA, stabilit în 1984 în SUA, unde a desfăşurat o activitate la cel mai înalt nivel artistic. În 1985, în celebra sală de concerte Carnegie Hall din New York, Sabin Pautza a fost aplaudat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony şi de compozitor – în program figurând şi lucrarea sa „Haiku”. A fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, cariera sa însemnând însă concerte şi recitaluri pe mai multe continente, în cele mai renumite săli dedicate genului: de la Santa Cecilia din Roma şi Frédéric Chopin din Varşovia la  Philharmonic Hall din Sydney.

În contextul unei stagiuni derulate sub conceptul „Născut în România”, în care artişti români de mare valoare, care îşi desfăşoară activitatea în afara ţării sunt invitaţi să concerteze pe scena Sălii Radio, veţi avea ocazia să îl apreciaţi pe Sabin Pautza în concertul programat vineri, 5 aprilie, ora 19.00. Sub un titlu care stârneşte curiozitatea melomanilor – CLASSIC MEETS JAZZveţi asculta în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO partituri ce îmbină sonorităţi clasice cu cele specifice jazz-ului, într-o inedită combinaţie instrumentală desaxofon, pian şi clarinet.

Programul cuprinde lucrări semnate de:Nicolas Simion – Poem for Jancsy Kőrőssy, Nicolae Coman – Concertul pentru pian, Richard Oschanitzky – Antifonii. Veţi avea de asemenea surpriza întâlnirii cu Sabin Pautza în ipostaza sa de compozitor prin Bassklavier concert pentru clarinet bas, pian şi orchestră.

Doi invitaţi speciali vor întregi evenimentul de vineri, 5 aprilie: saxofonistul NICOLAS  SIMION – artist fidel jazz-ului românesc care a cântat pe scene din Austria, Germania, Japonia, SUA şi Franţa şi pianistul grec ANTONIS ANISSEGOS, care a studiat compoziţia la Köln şi Viena, perfecţionându-se în jazz şi interpretând astăzi în recitaluri şi concerte în mai multe ţări europene.

Şi pentru că evenimentul este unul dedicat în special JAZZ-ului, în pauza concertului, în foaierul Sălii Radio, va fi lansat un dublu album discografic de excepţie. Reunind remarcabile înregistrări live şi de studio realizate în anii ’70 în Atlanta (Georgia, SUA), dublul album – veritabil document sonor – reuneşte lucrări de jazz interpretate de pianistul Jancy Körössy. Născut la Cluj în 1926, artistul s-a impus în anii ’60 drept unul dintre cei mai valoroşi pianişti de jazz ai Europei, emigrând apoi peste ocean şi stabilindu-se în Atlanta. Dublul CD reprezintă un omagiu postum adus memoriei ilustrului muzician dispărut dintre noi la început de 2013.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.  

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *