sâmbătă , 2 decembrie 2023

„Intersecții” și „Introspecții”, două vernisaje la Palatele Brâncovenești

Adela Bonat Marculescu

Studenții absolvenți ai programului de studiu Arte textile – Design textil al Facultății de Arte Decorative și Design, din cadrul Universității Naționale de Arte din București, promoția 2012 – 2015 vă invită să le vizitați expoziția de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia. Grupa de artiști este coordonată de Otilia Boeru

Expoziția este intitulată Intersecții și reunește șapte personalități creative distincte, ce oferă șapte perspective diferite asupra formei pe care materialul textil o poate lua în exprimarea vizuală actuală. Lucrările susțin o varietate de viziuni și atitudini, de la introspecții personale filtrate poetic, căutări expresiv-formale, până la proiectarea pragmatică pentru realitatea imediată.
Lucrările reprezintă proiectele elaborate special pentru susținerea examenului de Licență și exprimă opțiunea studenților pentru una din specializările care pot fi accesate în cadrul Universității Naționale de Arte din București: arte sau design.

Astfel, Andreea Cristiana Vîrlan, Corina Ileana Pană și Cosmina Florina Maria-Anghel se raportează la materialul textil ca la un mediu de exprimare plastic-artistică; Gabriel Iordache țese punți, la propriu, între lumea exprimării raționale, prin cuvinte, și lumea exprimării senzoriale, prin forme estetice; Alina Mădălina Păruș și Florentina Spânu abordează materialul textil cu o atitudine pragmatică, propunând texturi și desene pentru decorarea locuinței, iar Loredana Ioana Bărbuceanu prin proiectele sale de design textil pentru vestimentație creează o legătură între candoarea copilăriei și cochetăria specific femină, printr-un truc ingenios.

Sunteți invitați să le fiți alături artiștilor la vernisajul expoziției Intersecții sâmbătă, 13 iunie, ora 16:00, la sala Cuhnia, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 iunie – 30 iunie 2015.

„Introspecțiile” Adelei Bonaț Mărculescu, tot la Mogoșoaia

Evenimentul de mai sus nu este singurul care se desfășoară în această perioadă la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia. Adela Bonaț Mărculescu are de asemenea o expoziție personală, intitulată „Introspecții”, al cărei vernisaj va avea loc sâmbătă, 13 iunie, ora 17:00.

Expoziția poate fi vizitată la galeria Ghețărie, în perioada 13 iunie – 13 iulie 2015.

Adela Bonaț Mărculescu propune publicului un studiu introspectiv. O dinamică portretistică în care conștiința invadează chipul printr-o serie de emoții și expresii faciale. Tânăra artistă ilustrează tranzitorul printr-un filtru fenomenologic pe care-l regăsim în filozofia lui Maurice Merleau-Ponty.
Autoportretele Adelei Bonaț sunt asemeni unor palimpseste cu stratificări, suprapuneri și întrepătrunderi de imagini, texte și texturi. Sunt explorate tehnici eclectice de transfer de imagine, modelaj și desen.
Adela consemnează, înregistrează și ilustrează autoportrete prin recursul la printul digital pe suprafața materialului ceramic (fie el gresie sau porțelan). Modalitatea de reprezentare fotografică păstrează autentică, nealterată imaginea modelului, astfel că portretul este redat într-o aură benjaminiană (Walter Benjamin, Opera de artă în era reproductibilității mecanice).
Uneori, Adela aduce în prim-plan detaliul, nu pentru a recompune întregul, ci pentru a se dedica studiului particularului. Hieratice sau dinamice, portretele Adelei Bonaț ne sugerează un figurativ studiat, coerent, de sorginte hiperrealistă.

Dimensiunile impresionante ale lucrărilor sale și apetența pentru instalații se datorează probabil preocupării pentru Arta ceramică în spațiul exterior – titlul lucrării de doctorat pe care a susținut-o în 2012 la Universitatea Națională de Arte din București”, explică Raluca Băloiu, curatoare.

Adela Bonaț Mărculescu s-a născut în 1981 la Cluj Napoca. În 2000 a absolvit secția de ceramică-sticlă-metal a Liceului de Arte din Baia Mare, în 2004 Facultatea de Arte Decorative și Design, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (UNARTE), iar în 2007 masteratul din cadrul secției de Artă Monumentală, UNARTE. Din 2012 este Doctor în Arte Vizuale, UNARTE. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al Centrului de Cercetare şi Creaţie Artistică Arta în Spaţiul Public, director Marilena Preda Sânc. În perioada 2008-2012 a fost asistent colaborator extern pentru Catedra de Master, Departamentul Ceramică-Sticlă-Metal, Facultatea de Arte Decorative şi Design, UNARTE. În prezent este membru al grupului de inițiativă din cadrul galeriei Galateea. În 2013 a avut o rezidență în Germania, la Majolika Manufaktur, Karlsruhe. A fost prezentă în expoziții personale și de grup în România (Victoria Art Center, 2012; galeria Galateea, 2011-1014), Germania (Contemporary Art Ruhr, 2014), Franța (Vallauris, 2013) și Italia (Grottaglie, 2012).

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *