sâmbătă , 2 decembrie 2023

Joseph Campbell, despre mituri și eroi

stefania nistoreanu_different species in icefoto: detaliu din „Different Species in Ice”, pictură de Ștefania Nistoreanu

Scriitorul Joseph Campbell, unul dintre marii deschizători de drumuri în filosofia contemporană, vorbește despre puterea miturilor asupra umanității și explică vocația eroului ca om etern, perfect și universal.

„Pretutindeni în lume, indiferent de timp și de circumstanțe, miturile oamenilor au înflorit. Ele au fost inspirația vie a tot ceea ce a reieșit din activitatea trupului și a minții umane. Nu aș exagera dacă aș spune că mitul este poarta secretă prin care energiile nesecate ale cosmosului pătrund în manisfestările culturale ale oamenilor. Religiile, filosofiile, artele, formele sociale create de omul preistoric și istoric, primele descoperiri tehnologice și științifice, visele din timpul somnului, toate acestea se nasc din inelul magic, fundamental, al mitului.”

***

„Eroul este bărbatul sau femeia care a fost în stare să-și depășească limitele personale și istorice locale ajungând la formele umane normale și general valabile. Viziunea, ideile, inspirația unui asemenea individ tâșnesc netulburate din izvoarele primare ale vieții și ale gândirii umane. Astfel ele sunt elocvente, nu pentru societatea aflată în dezintegrare și psihicul din prezent, ci pentru izvorul inepuizabil din care societatea renaște. Eroul a murit ca om modern; dar ca om etern – perfect și universal – a fost renăscut. A doua lui sarcină solemnă este ca el să se întoarcă la noi, transformat, și să ne predea lecția pe care a învățat-o despre viața renăscută.”

eroul cu o mie de chipuri joseph campbell

Fragmentele au fost extrase din cartea „Eroul cu o mie de chipuri” („The Hero with A Thousand Faces”), publicată de Joseph Campbell în 1949. Cea mai nouă ediție a acestui volum în limba română a apărut la editura Herald, în 2014, și poate fi găsită și la librăria online Libris.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *