duminică , 25 iulie 2021

Jurnalista Anda Docea își lansează prima carte, „Camere de hotel”

Anda Docea Camere de hotel

Jurnalista Anda Docea își lansează prima ei carte, intitulată „Camere de hotel”, luni, 11 mai, de la ora 19.00, la Clubul Țăranului Român din Capitală.

„Dacă v-aş spune că nu m-am gândit niciodată la ziua asta, aş minţi. Mi-e chiar ruşine să admit că mi-o imaginez des, de mulţi ani. A fost fantezia mea preferată vreme lungă. Cu toţii avem o poveste tainică, a noastră, pe care ne brodăm toate exagerările, cu neruşinare. La a mea, vă invit să luaţi parte. Luni, 11 mai, de la ora 19, la Clubul Ţăranului Român”, spune Anda Docea.

Anda_Docea„Camere de hotel” a fost recent publicată de editura Herg Benet. „Moderatorul întâlnirii noastre va fi Alexandru Voicescu, cel care, prin Herg Benet, a ales să rişte cu mine. Invitate sunt Adina Popescu, scriitoare şi jurnalistă la „Dilema veche”, şi Eveline Păuna, cu care am împărţit multe clipe dragi şi la revista Tango, şi în TVR. Le mulţumesc pentru prietenie.
Nu prea am timp de emoţii, că-s ocupată ca mireasa înainte de nuntă. Şi, exact ca la o nuntă, îmi doresc să-i văd în jurul meu pe toţi oamenii care contează pentru mine. Vă aştept cu toate camerele sufletului deschise!”, mai spune Anda.

Jurnalista își descrie cartea a fiind „un amestec de ficțiune, dragoste, viață și întâmplare. „N-am putut decide care parte să fie mai însemnată, nehotărârea fiind constanta principală din viaţa mea. Am început Informatica şi am terminat Jurnalismul, mi-am înfipt adânc rădăcinile în Cluj şi am ajuns să zbor la Bucureşti, am intrat în TVR în 2003 visând că voi deveni o vedetă de televiziune, dar marile împliniri mi le-a adus presa scrisă. Mi-am creat primul blog în 2007, departe de ochii lumii, am publicat nişte texte în volume colective, am scris şi la Dilema veche despre personaje, locuri şi demoni, iar acum am decis că e momentul să scot o carte care să facă nehotărârea mai uşor de tolerat. Care să-ţi spună că, din când în când, e în regulă să renunţi, să nu ştii ce vrei sau să te întorci din drum. Că fiecare are adevărul lui şi că, de fapt, ce s-a petrecut în realitate nici nu prea contează”, explică Anda Docea.

„...Şi rămânem, rămânem o vreme.”

„...Şi rămânem, rămânem o vreme.”

Viaţa ne ordonează relaţiile aidoma unor camere de hotel, fiecare dintre ele însemnând un alt loc din suflet. Intrăm în el cu o geantă de mărime medie, conţinând nimic mai mult decât ce e nevoie, cu freamăt de nou şi chef de viaţă, ca şi când suntem primii oaspeţi şi nimeni n-a mai dormit acolo vreodată. Ca şi când ni s-a predat, la cheie, un palat pe care îl putem decora după propriul gust. Şi începem să o facem. Ne zugrăvim amintirile, ne transformăm visele în ornamente perfect asortate, împrăştiem în aer parfum de altă poveste, alt om, alt loc. Şi rămânem, rămânem o vreme.

„Citind «miniaturile» Andei Docea, ai senzația că deschizi rând pe rând ușile unor camere de hotel și arunci câte o scurtă, vinovată privire înăuntru. Descoperi spații mult prea intime ca să îndrăznești să intri. Spații suspendate în timp, zugrăvite din câteva tușe, în care detaliile sunt cele care contează: o ceașcă cu ceai, un geam aburit, un flacon cu parfum, un motan «de mansardă», o carte de Balzac îngălbenită, cu colțurile paginilor răsucite. Fiecare spațiu transmite o emoție, o stare care pendulează între melancolie și așteptare, ca să ți se spună, până la urmă, că «viața s-a mutat în altă parte».” (Adina Popescu)

Simona Catrina: „Nu te simţi niciodată minţit citind ceea ce scrie”

„Cele patru părţi ale volumului sunt tot atâtea culori distincte ale stilului ei flexibil, curat, cald. Deşi sunt de factură diferită, decupajele din viaţă sunt redate la fel de convingător. Nu te simţi niciodată minţit citind ceea ce scrie, ştii că niciun cuvânt nu e în plus, nici unul în minus. Scrie aşa cum vorbeşte, o priveşti ca printr-o rochiţă de meduză, în cea mai fascinantă transparenţă. Vorbeşte despre iubiţi din trecut şi iubiri din viitor, despre călătorii necesare şi călătorii impulsive, despre idile sfârşite înainte de a începe, despre frunze care nu cad nici sub furtună şi despre frunze care cad spulberate de o simplă (sau complicată) ploaie de lacrimi. Despre vârste ingrate şi vârste lucide. Despre experienţe care ar trebui să ne facă mai puternici, mai deştepţi şi mai curajoşi, dar care, de fapt, ne râd în nas, privindu-ne cum ne prostim sufletele cu premeditare. ” (Simona Catrina)

Nu ratați întâlnirea cu Anda Docea și invitații ei, luni, 11 mai, de la ora 19.00, la Clubul Țăranului Român. Între timp, puteți deja comanda „Camere de hotel” de pe site-ul editurii Herg Benet sau de pe site-ul elefant.ro

Intrați și pe site-ul Andei Docea și nu uitați  să vă abonați și la pagina ei de Facebook

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus