joi , 7 decembrie 2023

Jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia, asasinată într-un atac cu bombă

foto

Jurnalista de investigații Daphne Caruana Galizia a murit, luni, în explozia unei bombe care fusese amplasată sub mașina sa. Ziarista, în vârstă de 53 de ani, tocmai plecase de la locuința sa din Bidnija, un orășel din apropiere de Valetta, capitala Maltei. Presa internațională cataloghează atacul ca pe o „crimă împotriva libertății de expresie”, iar Statele Unite și-au oferit sprijinul în anchetă, prin participarea FBI, anunță abc.net.au.

La scurtă vreme de la vestea morții jurnalistei, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a publicat pe contul său de Twitter un mesaj în care spune că oferă o recompensă de 20.000 de euro oricui e dispus să-i dezvăluie informații despre autorii asasinatului.

Daphne Caruana Galizia era cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta și a expus, prin munca sa, legăturile pe care insula mediteraneană le avea cu scandalul „Panama Papers”, declanșat în 2016. Luni, o bombă amplasată sub mașina ei a explodat, la doar câteva minute după ce ziarista plecase de acasă, automobilul ajungând într-un câmp și fiind aproape în totalitate distrus.

Jurnalista era căsătorită și avea trei copii. Blogul ei, Running Commentary, era una dintre cele mai citite platforme din Malta, iar datorită faptului că era scris în limba engleză, atrăgea o audiență internațională.

Cine e vinovat pentru această crimă? Fiul jurnalistei acuză „complicii”

Prim-ministrul Maltei, Joseph Muscat, despre care Caruana Galizia a făcut mai multe dezvăluiri incomode, a declarat că moartea jurnalistei reprezintă „un atac barbar” și un act impotriva libertății de expresie. „A fost unul dintre cei mai aprigi critici ai mei, pe plan politic și personal”, a declarat politicianul, denunțând asasinarea ei. Prim-ministrul este însă unul dintre primii oameni către care familia Caruana Galizia, alături de breasla jurnaliștilor din Malta, arată cu degetul.

Fiul lui Daphne, Matthew Caruana Galizia, el însuși jurnalist, nu a întârziat să facă deja acuzații pe marginea morții mamei lui, într-un text pe care l-a publicat pe profilul lui de Facebook. „Mama mea a fost asasinată pentru că, la fel ca alți jurnaliști puternici, a stat între lege și cei care caută s-o încalce. Dar a fost o țintă și pentru că a fost singura care a făcut asta. Asta se întâmplă când instituțiile statului sunt incapacitate: ultima persoană care rămâne în picioare e deseori un jurnalist. Ceea ce-l face să fie primul om care moare”, a declarat Matthew Caruana Galizia.

„Nu voi uita niciodată cum am alergat în iadul acela de pe câmp, încercând să deschid portiera mașinii, nu voi uita claxonul care încă urla și cum am țipat la doi polițiști care veniseră cu un singur extinctor să stingă focul. S-au holbat la mine. Îmi pare rău, nu putem face nimic, mi-a spus unul dintre ei. M-am uitat în jos și am văzut părți ale corpului mamei mele împrăștiate peste tot în jurul meu. Mi-am dat seama că aveau dreptate, era în zadar. Cine e în mașină?, m-au întrebat. Mama mea. E moartă. E moartă din cauza incompetenței voastre. Da, incompetență și neglijență care au avut ca rezultat imposibilitatea de a preveni ce s-a întâmplat”, a adăugat fiul lui Daphne.

Matthew descrie crima ca parte a unui război, acuzând în continuare politicienii și „mafia” din Malta. „Îmi pare rău că descriu lucrurile atât de grafic, dar așa arată războiul, și trebuie să știți și voi. Asta nu a fost o crimă oarecare și nu a fost un eveniment tragic. Tragic e când cineva e lovit de autobuz. Când e sânge și foc peste tot în jurul tău, înseamnă că e război. Suntem niște oameni care duc un război împotriva statului și a crimei organizate, care au devenit imposibil de diferențiat”, crede Matthew Caruana Galizia.

El a amintit și de disputele fierbinți dintre mama sa și prim-ministrul maltez Joseph Muscat, care „a hărțuit-o și a demonizat-o” pe ziaristă vreme de mulți ani. „Da, aici suntem: într-un stat mafiot, unde acum îți poți schimba sexul pe actul de identitate (slavă Domnului pentru asta!), dar unde ești aruncat în aer pentru că-ți exerciți libertățile fundamentale. O cultură a impunității a înflorit în guvernul Maltei. Nu mă consolează prea mult faptul că prim-ministrul acestei țări a spus că nu se va odihni până când criminalii nu vor fi găsiți, când el conduce un guvern care a încurajat aceeași impunitate. Mai întâi a umplut cabinetul cu escroci, apoi a umplut poliția cu escroci și imbecili, apoi a umplut Justiția cu escroci și incompetenți. Dacă instituțiile ar fi funcționat, nu ar fi existat un asasinat de investigat, iar eu și frații mei am fi avut în continuare o mamă”, a încheiat Matthew Caruana Galizia, nominalizându-i apoi pe cei pe care-i consideră vinovați moral. „Joseph Muscat, Keith Schembri, Chris Cardona, Konrad Mizzi, procurorul general și cei din lista lungă de angajați ai poliției care nu ați făcut nimic: sunteți complici. Sunteți responsabili pentru asta”.

Matthew Caruana Galizia este, la fel ca mama lui, ziarist de investigații. A studiat jurnalismul în Danemarca, Amsterdam și Londra, și face parte din echipa Consorțiului Internațional al Jurnalismului de Investigații care a câștigat premiul Pulitzer pentru dezvăluirile în dosarul „Panama Papers”.

Ce dezvăluise Daphne Caruana Galizia

Într-o serie de articole publicate în cadrul scandalului „Panama Papers”, Daphne Caruana Galizia dezvăluise că Michelle, soția prim-ministrului din Malta, Joseph Muscat, alături de Ministrul Energiei și șeful staff-ului din guvernul maltez, dețineau companii în Panama în care ascundeau bani obținuți ilegal. Dezvăluirile jurnalistei au cauzat alegeri anticipate, pe care Joseph Muscat le-a câștigat, acum patru luni. Politicianul și soția lui au negat întotdeauna acuzațiile și faptul că ar deține vreun cont bancar în paradisul fiscal.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *