vineri , 1 decembrie 2023

La gura sobei: cărți perfecte pentru vacanța de iarnă

carti2

O cană cu lapte cald, câteva prăjituri pe o farfurie, o sobă în care ard lemne (ca să nu spunem un calorifer dat la maxim) și o carte bună alături… un adevărat vis de iarnă. Noi vă dorim ca vacanța de iarnă să vă găsească într-un astfel de decor, motiv pentru care am făcut și o selecție cu câteva cărți ce credem că s-ar potrivi perfect. Basme mai vechi sau mai noi, povești ilustrate și cărți cu vechi rețete de Crăciun, fiecare e liber să-și urmeze propriul vis de iarnă. Un vis în care e cald și bine, miroase a portocale și a scorțișoară, iar lumea se liniștește pentru puțin timp.

Povești la gura sobei. Pentru serile de iarnă, de Caitlín Matthews (ilustrații de Helen Cann)

1 - Povesti la gura sobei

Când afară şuieră vântul şi zăpada s-a aşternut pufoasă pe drum, pe brazi, în faţa casei şi pe acoperişuri, deschideţi această carte pentru a descoperi, pagină cu pagină, cea mai frumoasă lume a tuturor vârstelor: lumea poveştilor de iarnă. Însoţite de ilustraţiile deosebite ale lui Helen Cann, Poveştile la gura sobei sunt inspirate de legendele şi tradiţiile populare specifice culturilor dintre cele mai diverse: celtice (Scoţia), germanice (Austria), slave (Rusia, Cehia) sau de peste ocean (Canada).

Ce poate fi mai plăcut decât să îţi strângi prietenii şi familia în jurul unui foc care trosneşte şi să depeni poveşti minunate din ţinuturi îndepărtate? Fiecare dintre cele opt poveşti ale acestei cărţi de sărbătoare celebrează diferite momente ale lunilor celui mai friguros anotimp; adunate împreună, îţi vor ţine de cald şi îţi vor aduce bucurie de-a lungul întregii ierni.

Sursă: Editura Vellant

Visuri de iarnă și alte povestiri, de F. Scott Fitzgerald

2 - visuri de iarna

Spre deosebire de soarta romanelor sale, traduse cu asiduitate în românește, povestirile lui Scott Fitzgerald nu au fost, până la începutul celui de-al treilea mileniu, reprezentate decât de cele două nuvele apărute în volumul Marele Gatsby, în 1967, în transpunerea Lianei Dobrescu: Un diamant mare cât Hotelul Ritz și Întâi Mai. Prezenta carte vine să completeze tabloul prozei scurte fitzgeraldiene cu încă paisprezece piese selectate din toate etapele sale de creaţie.

Cuprins: Visuri de iarnă; Lucrul cel mai potrivit; Petrecerea pentru copii; Două rele; Duminică nebunatică; Lungul drum al ieșirii la lumină; Finanţându-l pe Finnegan; Din ciclul Pat Hobby: Încurcă-lume, Casele starurilor, Încercarea moarte n-are, Pe urmele lui Pat Hobby, Doi veterani; Trei ore între două avioane.

Sursă: Editura Cartier

 Cartea de Crăciun, de Selma Lagerlöf (ilustraţii de Ilon Wikland)

3 - cartea-de-craciun

Povestirile Selmei Lagerlöf sunt citite şi recitite, în perioada Crăciunului, pretutindeni în lume: amintiri din copilărie, când bunica îi spunea poveşti la gura sobei, întâmplări din viaţa oamenilor de rând şi legende despre Isus, mituri nordice, istorioare adunate din misteriosul Orient. Cu un talent narativ inegalabil, autoarea transmite astfel cititorilor de toate vârstele un mesaj al iubirii, un îndemn la modestie, bunătate şi înţelegere. Lucruri care ţin de cald în seri reci şi a căror lumină străbate, chiar după ce închizi cartea, lungile nopţi de iarnă.

Sursă: Editura Humanitas

Privind înapoi prin fereastra bucătăriei, de Dagmar Dusil

4 - privind_inapoi_prin_fereastra_bucatarieiDagmar Dusil a ales să ne vorbească despre frumuseţea inefabilă a convieţuirii într-un oraș cândva de basm, aruncat de istorie în malaxorul îngrădirilor, lipsurilor, suspiciunii generalizate și nesiguranţei. Într-o limbă poetică, a cărei tensiune este mereu ţinută în frâu, scriitoarea extrage frumuseţile mărunte și liniștea din interiorul acestui zgomot de fond al istoriei comuniste, scrutând din intimitatea familiei bucătăria cu reţetele ei nemţești-românești-ungurești-austriece etc. Fiecare reţetă este un prilej de rememorare a vieţii de altădată din Sibiu și din România, o readucere laolaltă a bunicilor, părinţilor, rudelor și prietenilor ei în locul mic și retras din care nu se poate emigra niciodată decât pentru a avea unde să te întorci. (Flori Bălănescu)

Sursă: Curtea Veche Publishing

Un cadou de la păpușa singuratică, de Dare Wright

5 - un cadou de la papusa singuratica

Pentru copii: Vă plac cadourile? Păi bineînţeles, o să-mi răspundeţi. Dar ştiţi care sunt cele mai frumoase cadouri? Hm, asta e foarte greu de zis, nu-i aşa? Veţi afla răspunsul citind sau ascultând întâmplările prin care trec Edith, o păpuşă cam încăpăţânată, micul ei Ursulache şi familia Ursu, care, aţi ghicit, e formată chiar din urşi (de pluş), dar dintre cei care iarna nu uită să-şi pună fularul la gât. Iar când mama sau tata sunt prea ocupaţi ca să vă citească povestea, o puteţi ghici şi singuri, dacă vă uitaţi bine-bine la poze. La sfârşitul cărţii e sigur că veţi avea câţiva prieteni drăguţi cu care să vă jucaţi. Cât despre caraghiosul ăla de Ursulache, mă tem că n-o să vă mai puteţi despărţi de el.

Pentru părinţi: Povestea păpuşii Edith a fermecat multe generaţii de cititori de pretutindeni. A fost socotită una dintre cele mai ingenios ilustrate cărţi din lume. A fost inventată de un fost foto­model, Dare Wright, care a trecut de cealaltă parte a aparatului de fotografiat. Autoarea, care seamănă ciudat de mult cu Edith, şi-a transformat păpuşa din copilărie în model şi personaj, alături de alte jucării. Cartea mi-a fost citită şi mie pe când eram la fel de mare (sau de mică, depinde din ce parte te uiţi) ca ea. Dacă şi copiii dumneavoastră o vor îndrăgi, să ştiţi că aventurile ei nu s-au încheiat aici. Cartea este cu va urma. (Ioana Pârvulescu)

Sursă: Editura Humanitas

Darul lui Moș Crăciun, de T.O. Bobe

6 - darul lui mos craciun

A fost odată, ca niciodată… când, nu mai ştiu nici eu, atâta îmi amintesc că era în preajma Crăciunului. Gabi, Mihai şi Bianca, doi băieţi şi o pisică, îşi scriu scrisorile cître Moş Crăciun. Pe Gabi şi Mihai îmi închipui că nu ţi-e greu să-i vezi scriind scrisori. Dar pe Bianca? Ai văzut tu vreo pisică să scrie scrisori? Ei bine, trebuie să ştii că scrisorile pe care le primeşte Moş Crăciun nu sunt chiar nişte scrisori. Sigur, Moşul primeşte şi scrisori obişnuite, dintre cele cu scrisul mărunt şi cuminte sau dezordonat şi grăbit, lungi sau scurte, de la copiii din toată lumea, închise în plicuri colorate şi purtând pe ele adresa: Laponia, strada Decembrie, numărul 25. Dar el le primeşte şi pe cele care nu au fost scrise niciodată. Pe acelea pe care copiii doar au visat sau au dorit să le scrie. În căsuţa din Laponia, de Crăciun, orice gând sau vis al tău ajunge şi este la fel cântărit şi împlinit ca şi dorinţele pe care le aduc către Moşul scrisorile.

Sursă: Editura Humanitas

Tiptil, Crăciunul se apropie, de Eugenia Glăvan (ilustrații de Irina Abaza)

7 - tiptil, craciunul se apropie

Farmecul Crăciunului nu ocolește pe nimeni, nici măcar pe micile viețuitoare din pădurea de peste deal. Ariciul Zbârlici, veverița Zizi, pisica Miaunica, șoricioaica Mimi, șoriceii Cranț și Ronț și multe alte animăluțe se pregătesc de iarnă și ne împărtășesc din aventurile lor. Din cele nouă povești inventate de Eugenia Glăvan și minunat ilustrate de Irina Abaza aflăm ce se întâmplă în pădurea de peste deal de la sosirea iernii și până în ziua de Crăciun: surpriza primei ninsori, pregătirile de Sărbători, certuri și împăcări, bricolajul cadourilor, decorarea pădurii, întâlnirea Despinei, fiica pădurarului, cu locuitorii pădurii și cu spiridușul Știe-Tot și multe alte întâmplări grozave. Nouă povești de citit și recitit la gura sobei, Tiptil Crăciunul se apropie îmbină bucuria, magia și nostalgia Sărbătorilor într-o carte frumoasă, a veseliei și a culorii, care n-ar trebui să lipsească de sub brad.

Sursă: Editura Vellant

Poveste de Crăciun, de Charles Dickens (ilustrații de Anca Smărăndache)

8 - poveste-de-craciun

Publicată pentru prima dată în 1843, Povestea de Crăciun elogiază spiritul acestei sărbători. Este povestea lui Ebenezer Scrooge, un zgârie-brânză bătrân şi ursuz care îi priveşte cu ură pe toţi cei din jur. Într-o noapte de Ajun, la fel de îngheţată ca inima bătrânului, primeşte trei vizitatori fantomatici: Spiritul Crăciunului-Trecut, al Crăciunului-de-Acum şi al Crăciunului-Ce Va Să Vină. Acestea îl poartă într-o călătorie uimitoare şi pe alocuri înfricoşătoare, în urma căreia hapsânul se schimbă.

Sursă: Editura Art

Crăciunul în cele mai frumoase povestiri (antologie)

9 - Craciunul in cele mai frumoase povestiri

Încurcate sunt căile Crăciunului! Lungi și întortocheate sunt drumurile Moșului! Pline de surprize sunt darurile puse sub brad! Și ele s-au strâns toate într-o carte de savurat în tihnă, în așteptarea sărbătorii cu dulciuri și fulgi de zăpadă. În paginile ei s-au adunat comori de altădată pentru copii, părinți și bunici. Din ținuturi de vis sau din orașe adevărate, din păduri îndepărtate sau din case primitoare vin întâmplări și personaje ce povestesc Crăciunul cu un farmec cuceritor. Așa că oprește timpul în loc, dragă cititorule, și citește cartea unei sărbători pentru a cărei magie depun mărturie, printre alții,  Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde sau Arthur Conan Doyle.

Sursă: Editura Nemira

Povești de iarnă (antologie)

10 - Povesti de iarna

Cartea cuprinde: Fetiţa cu chibrituri, de Hans Christian Andersen; Poveste de iarnă, de Zacharias Topelius; Moş Crăciun, de Barbu Ştefănescu Delavrancea; Moş Gerilă, basm popular rusesc; Maruşca şi cele douăsprezece luni, poveste slovacă.

Sursă: Editura Litera

Enciclopedia Crăciunului, de Gerry Bowler

11 - Enciclopedia Craciunului

În Germania și în America, „murătura de Crăciun” nu este o murătură. În Anglia, „mâța-n colț” nu este o pisică ce stă în colț. În unele regiuni din Franța, darurile nu sunt aduse de Moș Crăciun, ci de Tante Aria. În Italia, Crăciunul este vestit și azi de zamponari în costum tradițional. În Mexic, copiii trebuie să pună mână nu numai pe daruri, ci și pe piñata. Crăciunul înfierbântă de veacuri imaginația oamenilor, care au creat mii de obiceiuri și de obiecte pentru a sărbători Nașterea Domnului. Enciclopedia Crăciunului face un inventar al acestora. În articole bine documentate, care ne poartă în vremuri apuse, dar și în prezent, volumul trece în revistă filme, cărți și cântece care au înveselit atmosfera magică a Crăciunului. Pentru farmecul lui stau mărturie și ilustrațiile.

Sursă: Editura Nemira

24 de poveşti în aşteptarea Crăciunului. Poveşti celebre istorisite de Anne Lanoë

12 - 24_povesti_in_asteptarea_craciunului_coperta_1

24 de poveşti tradiţionale celebre în lumea întreagă, de citit în fiecare seară, din 1 până în 24 decembrie. De pe 1 până pe 24 decembrie, copiii vor descoperi în fiecare zi câte o poveste sau o legendă celebră în lumea întreagă, care-i va duce pe tărâmul viselor, aşteptându-l pe Moş Crăciun. E o carte în care sunt adunate marile basme din folclorul internaţional, dar şi celebrele poveşti ale lui Hans Christian Andersen, Charles Dickens sau ale Fraţilor Grimm, însoţite de ilustraţii vii şi strălucitoare. Vă veţi întâlni cu personaje de neuitat, cum ar fi bătrânul Scrooge, Spărgătorul de Nuci, Fetiţa cu chibrituri, Cântăreţul din Hamelin, Kaştanka, cei trei Magi ori Sfântul Nicolae.

Sursă: Curtea Veche Publishing

Crăciunul regal, de Principesa Margareta a României şi Principele Radu al României

13 Craciun regal

Principesa Moştenitoare a României şi Principele Radu al României au ales să evoce în preajma sărbătorilor de iarnă cea mai intimă, mai personală şi mai definitorie sărbătoare a familiei fiecăruia dintre noi: Crăciunul, aşa cum a fost petrecut în Familia Regală a României timp de aproape o sută cincizeci de ani. Volum este structurat în funcţie de locul în care au fost găzduite sărbătorile de iarnă şi ilustrat cu fotografii din fiecare perioadă. În primul capitol, se vorbeşte despre Crăciunul din vremea Regilor Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai, petrecut, pe de o parte, la Bucureşti: la Palatul Regal din Calea Victoriei, la Palatul Cotroceni, la reşedinţa princiară din Şoseaua Kiseleff şi la Palatul Elisabeta, iar pe de altă parte, la Sinaia (Castelele Peleş, Pelişor şi Foişor), locul care rămâne, prin excelenţă, Scaunul Casei Regale.

Cel de-al doilea capitol cuprinde Crăciunul regal din exil (în principal reşedinţele Bramshill şi Ayot St Lawrence din Anglia, Villa Fantasia şi Villa Serena de la Versoix, Elveţia, şi Villa Sparta, casa Reginei Elena din Florenţa, Italia), precum şi sărbătorile petrecute în România în anii 1989–2001, când Familia Regală nu se întorsese definitiv. Al treilea capitol este dedicat Crăciunului regal din zilele noastre petrecut la Săvârşin de Regele Mihai şi de familia sa, care, din anul 2001, au reluat tradiţiile dinainte de plecarea Regelui în 1948. În fine, ultimul capitol cuprinde mesajele de Crăciun ale Regelui Mihai din anul 2001 încoace.

Sursă: Curtea Veche Publishing

Semnat de

2 comentarii

  1. Superba colectia si atractiva. Ma laud si eu ca am deja Craciunul in cele mai frumoase povestiri si am inceput sa o citesc langa brad.

    • Pare foarte interesanta antologia. Eu mi-am luat „Poveste de Craciun” si imi face tare cu ochiul „Privind inapoi pe fereastra bucatariei” 🙂

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *