joi , 7 decembrie 2023

„Lacul Lebedelor”, adus la București de patinatorii de la The Imperial Ice Stars

DSC_8873 small

Miercuri seara, pe 20 februarie 2013, a avut loc, la Sala Palatului, spectacolul pe gheaţă „Lacul lebedelor”, în interpretarea The Imperial Ice Stars. Dat fiind numărul mare de participanţi, acesta s-a desfăşurat în două reprezentaţii, de la ora 16.00 şi de la ora 20.00. Timp de aproximativ două ore şi jumătate – cât a durat fiecare reprezentaţie, bucureştenii s-au lăsat fermecaţi de povestea de iubire a prinţesei transformată în lebădă, spusă de către campionii patinajului, pe acordurile lui Ceaikovsky.

După cum se cunoaşte, „Lacul lebedelor” este un spectacol de balet ce îi aparţine rusului Piotr Ilici Ceaikovski, povestea redată de balerinii patinatori având ca sursă de inspiraţie o veche legenda rusă.

Acţiunea se petrece în două acte şi începe cu o zi înainte ca prinţul Siegfried să împlinească 21 de ani. Regina îi spune că în ziua următoare se va organiza o petrecere la care vor fi invitate multe domnişoare, dintre care el va trebui să o aleagă pe cea care îi va fi soţie şi cu care va domni peste regat. În peisaj îşi face apariţia contele Von Rothbart, un vrajior care este jumătate om şi jumătate pasăre; acesta arată însă că un om şi locuieşte alături de ceilalţi la palat, fiind că un mentor pentru tânărul prinţ. Rothbart va face totul pentru că fiica sa Odile să devină aleasa prinţului, asigurând-o pe aceasta ca ea îi va fi soţie, şi nu altă fată. Prinţul se simte presat de alegerea ce trebuie să o facă şi pleacă la vânătoare împreună cu bunul său prieten Benno. Regina îi înmânează prinţului un inel şi îi spune că acesta trebuie să fie pus pe mâna fetei pe care o va iubi cu adevărat. La vânătoare, prinţul o întâlneşte pe prințesa-lebădă, este fermecat de aceasta, îşi dă seama că ea este adevărata lui iubire şi o roagă să vină la petrecerea la care va trebui să îşi aleagă mireasa, pentru a o prezenta reginei. Prinţul îi dăruieşte un lănţişor pe care se afla inelul şi îi declară dragostea pură. Odette îi spune prinţului despre blestemul pe care l-a aruncat asupra sa vrăjitorul cel rău şi îi mărturiseşte că acesta poate fi rupt doar de dragostea pură a unui prinţ fidel, care nu va mărturisi dragostea să unei alte femei. Odette accepta invitaţia la bal iar prinţul se întoarce la palat, neştiind că toate cele întâmplate fuseseră văzute de către vrăjitorul Rothbart, care o încolţeşte apoi pe Odette şi îi smulge lănţişorul pe care stătea inelul dăruit de prinţ.

Frumoasă Odette întârzie să apară

Actul doi începe cu prezentarea petrecerii de ziua lui Siegfried, căruia îi sunt prezentate prinţese din Spania, Irlanda, Italia, Rusia şi Ungaria. Fiecare dintre acestea îşi doreşte nepreţuitul inel însă prinţul nu este încântat de niciuna dintre ele, acesta aşteptând la bal o singură persoană: pe frumoasa Odette, care însă întârzie să apară. La petrecere îşi face apariţia Odile, fiica lui Rothbart, care îl cucereşte însă pe prinţ, dansează cu el şi îl face să uite de Odette, care soseşte la palat tocmai când prinţul o cere de soţie pe Odile! Cele văzute de Odette nu numai că îi sfâşie inima, ci o şi condamnă la a rămâne pentru tot restul vieţii o lebădă, răpindu-i dreptul de a mai avea vreodată înfăţişare de prinţesă. Odette este dezamăgită de trădarea prinţului şi pleacă plângând. Prinţul o vede, îşi dă seama de greşeala făcută şi merge să îşi ceară iertare. Odette îl iartă şi îi spune că-l va iubi necondiţionat, dar că acum blestemul nu mai poate fi rupt. Odile ajunge la lac, ascultă ce vorbesc cei doi, îşi dă seama că aceştia se iubesc cu adevărat şi refuza să fie parte din planul diabolic al tatălui său, înapoindu-i inelul lui Odette. Rothbart îl provoacă la duel pe prinţ, spunându-i că dacă are curajul să îl omoare, acest lucru va rupe vraja aruncată asupra iubitei sale. Prinţul îl înfrânge pe vrăjitor şi rupe vraja, rămânând alături de frumoasă să prinţesă, care de acum va avea pentru totdeauna chip de om.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *