sâmbătă , 24 iulie 2021

Laura Chiriac și Victor Ciutacu: „Lucrăm împreună, ne enervam împreună, ne bucurăm împreună”

Laura Victor

Formează cel mai proaspăt și mai inedit cuplu de realizatori TV. Sunt două caractere puternice și diferite, însă dornice să se întâlnească la mijlocul unui drum nou, pe care-l construiesc împreună, patru seri pe săptămână, în fața telespectatorilor. I-am invitat pe Laura Chiriac și Victor Ciutacu – gazdele „Ediției de seară” de la România TV – la un interviu care-i dezvăluie așa cum apar și pe „sticlă”: când sobri, când ironici și, mai ales, realiști și autentici.   

Cum v-a venit ideea primei seri în direct, împreună?

Laura: Ideea s-a născut în laboratoarele televiziunii. Am luat-o ca atare. Prima seară a fost o surpriză atât pentru noi, cât şi pentru public. Formula a fost menţinută datorită aprecierii telespectatorilor.

Victor: De data asta, profund neobişnuit, au gândit alţii pentru noi. Ne-au propus experimentul pe o perioadă determinată, amândoi ne-am băgat, cifrele au jucat pentru noi şi, în definitiv, pentru idee. Aşa s-a născut „Ediţia de seară”, nimic spectaculos, nimic subteran.

Vi s-a părut dificil să vă acomodaţi unul cu celălalt? 

Laura: Fiecare a venit cu propria metodă de lucru. Nimeni n-a impus nimic. Am descoperit că există receptivitate, respect al ideilor, flexibilitate. Acomodarea a venit pe cale naturală.

Victor: Surprinzător, pentru că suntem amândoi căpoşi, armonizarea a fost rapidă. Pentru că, dincolo de faptul că suntem meseriaşi, nu ne-am cramponat de orgolii personale. Ce naiba să mai demonstrăm individual? Avem vreo legitimitate de câştigat?

Astăzi, ce vi se pare dificil în a realiza o emisiune în direct alături de altcineva?

Laura: Lipsa atenţiei, a empatiei, dorinţa de a epata fac imposibile coabitarea într-un format de doi prezentatori.

Victor: Mi s-a părut până acum o lună. Ideea-n sine mă irită, da’ mi-a trecut. Cred că mi-au nimerit ei partenera cuvenită. Are dreptate Laura, dacă vrei să arăţi tu că eşti mai deştept decât celălalt, se-alege prafu’ de tot. În rest, când oamenii-s dornici să producă pentru telespectatori, nu pentru ei, iese bine.

Credeţi că şi pe sticlă” e nevoie de o chimie între cele două persoane, ca-n viaţa?

Laura: Formulele chimice pot să lipsească. E nevoie de înţelegere, de scop comun şi de respect.

Victor: Nu-i neapărată nevoie să ne iubim sau să ne vânăm sexual. Avem de făcut o emisiune, d-asta suntem plătiţi, asta facem. Dar, una peste alta, chiar ne înţelegem bine şi dincolo de faimoasele platouri de filmare. Vorbim, lucrăm împreună, mâncăm împreună, ne enervam împreună, ne bucurăm împreună.

Victor, ce-ţi place cel mai mult la jurnalista Laura Chiriac? Şi ce te enervează?

Că-i ziaristă adevărată, nu fătucă inventată de sticla televizorului. Şi că n-are isterii şi ambiţii prosteşti. Nu mă enervează atât de mult încât s-o dau în gât la tine.

Laura, pe tine ce te scoate din sărite la Victor? Şi care crezi că e cea mai importantă calitate a lui?

Suntem în coabitare fragedă. Am învăţat să nu stric echilibrul primordial cu crize de nervi. Apreciez receptivitatea, empatia şi capitalul enorm de informaţii şi cunoştinţe, acumulat de-a lungul carierei lui.

V-aţi gândit vreodată serios să renunţaţi la profesia asta? Ce v-a făcut să mergeţi înainte, deşi nici voi n-aţi fost ocoliţi de necazurile din presă?

Laura: M-am gândit, dar niciodată serios. De peste șapte ani sunt în priză în fiecare zi. Debranşarea m-ar dezorienta, cel puţin pentru o vreme. Regimul cotidian de lucru nu mi-a lăsat timp să reflectez serios la această posibilitate.

Victor: Da, după alegerile prezidenţiale din 2009. Mi s-a părut că am vorbit ca Moise-n pustiu, că-s inutil. Da’ mi-a trecut repede. Valenţe politice nu cred că am, ingineria nu se poartă, terenuri agricole n-am. Deci par condamnat la locul de muncă.

Care vi se pare cel mai mare păcat pe care televiziunea de azi îl comite faţă de public?

Laura: Lipsa analizei la rece. Precipitarea, graba. Cu toate riscurile care decurg din mecanismul ăsta infernal în care toate televiziunile se luptă pentru public cu tot arsenalul tradiţional şi neconvenţional.

Victor: Goana după audienţă cu orice preţ. Pentru că nu-l fidelizează pe el, publicul. Nu mai există răbdare, nu poţi construi, iar asta se vede. În rest, publicul cere, tu-i dai, nu-i nici o filosofie.

Victor, care a fost cea mai mare greşeală pe care ai făcut-o în profesia ta?

Că am făcut-o prioritatea zero a vieţii mele, că m-am implicat prea tare. Dacă eram mai detaşat, poate că şi viaţa, şi cariera mea ar fi arătat altfel.

Dar tu, Laura? Ce regrete profesionale ai?

Nu mi-am dus până la capăt o anchetă, fac interviuri la foc automat. Nu le dau timp interlocutorilor să zăbovească, să respire. Uneori, tăcerea face mai multe decât orice declaraţie. N-ar fi rău să ne ascultăm tăcerile.

Şi care sunt cele mai mari ambiţii ale voastre, acum? 

Laura: Ambiţie e un cuvânt mare. O raportare respectuoasă la public ar fi deja un mare pas înainte.

Victor: Sunt orgolios. Şi mi-ar plăcea să aud: „Da, boule, ai avut dreptate atunci”. Dar nu cred c-o să trăiesc ziua aia.

Pe Laura Chiriac și Victor Ciutacu îi puteți urmări în fiecare seară, de luni până joi, între orele 21.00 și 22.00, la „Ediția de seară”, pe România TV. Totodată, jurnalistul va continua să realizeze emisiunea cu care a debutat la România TV, „Tonomatul lu’ Ciutacu”, în fiecare sâmbătă, de la ora 22.00. Invitații primei ediții a acestui sezon sunt artiștii Fanfarei Ciocârlia.

Foto: Ștefan Robert, România TV

Semnat de

2 comentarii

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus