vineri , 25 iunie 2021

„Lăutul”, de Ştefan Luchian, la Muzeul K.H. Zambaccian

SL

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să participaţi la programul OPERA SUB CLAR DE… LUPĂ: Lăutul de Ştefan Luchian la Muzeul K.H. Zambaccian (Str. Muzeul Zambaccian, nr. 21A).

Vizitele au loc astfel:

  • Joi, 24 iulie, ora 17.30
  • Duminică, 27 iulie, ora 11.30

Se plăteşte doar biletul de intrare în muzeu, fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile.

Krikor H. Zambaccian (1889 – 1962) a fost un cunoscut om de afaceri şi colecţionar de origine armeană, membru corespondent al Academiei Române. Critic şi pasionat de artă, a scris monografiile lui Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza şi câteva volume de eseuri.

Muzeul K.H. Zambaccian se remarcă prin calitatea excepţională a lucrărilor de artă românească, reflectând gustul desăvârşit al colecţionarului. Colecţia prezentată aici este una dintre cele mai bogate şi valoroase din România şi cuprinde pictură, sculptură, grafică, mobilier.

Operele de artă expuse în muzeu alcătuiesc o veritabilă istorie a picturii româneşti moderne în capodopere. Printre acestea se remarcă Lăutul (1911-1912), realizată de Ştefan Luchian (1868 – 1916) în ultima parte a vieţii. Pictura, ulei pe pânză, a fost achiziţionată de Zambaccian de la colecţionarul Alexandru Bogdan-Piteşti. Aflat în vizită în casa lui Zambaccian, pictorul francez Albert Marquet a remarcat strălucirea deosebită pe care o are coloritul acestei lucrări. Modelul copilului a fost Lica, prezentă şi în lucrarea Lica cu portocală, pe care o puteţi admira în Galeria de Artă Românească Modernă a Muzeului Naţional de Artă al României.

Locuinţa lui Krikor H. Zambaccian a fost contruită pentru a servi şi drept spaţiu de expunere a operelor de artă, colecţia sa fiind deschisă pentru amatorii de artă o zi pe săptămână încă din 1942. Muzeul K.H. Zambaccian a fost înfiinţat în luna martie a anului 1947, construcţia fiind extinsă ulterior cu scopul de a lărgi spaţiul de expunere. Muzeul K.H. Zambaccian găzduieşte şi o remarcabilă selecţie de lucrări semnate de maeştrii şcolii franceze (Delacroix, Corot, Renoir, Sisley, Pissarro, Cézanne, Picasso, Matisse, Bonnard, Utrillo, Marquet).

OPERA SUB CLAR DE … LUPĂ

Lăutul de Ştefan Luchian

Joi, 24 iulie, ora 17.30/Duminică, 27 iulie, ora 11.30

Tarif: 7 lei (preţ întreg)/pensionari: 3,5 lei/studenţi: 2 lei/elevi: gratuit în perioada vacanţelor

Înscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021.314.81.19

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus