vineri , 14 mai 2021

Le bel aujourd’hui! Despre „Tropicul Cancerului”, de Henry Miller

IlustratieFoto: pencildrawingsantwerp.wordpress.com

„Iată o carte care, dacă acest lucru mai e posibil, ne poate aduce înapoi apetitul pentru lucrurile fundamentale.” 

Citatul îi aparţine lui Anais Nin, graţie căreia am şi putut citi, eu şi atâtea milioane de oameni, prima carte publicată de Henry Miller. Apariţia primului Tropic al scriitorului american n-ar fi fost posibilă dacă Nin nu ar fi împrumutat bani de la psihanalistul ei, Otto Rank, ca să finanţeze publicarea volumului. Mi-aduc aminte, din cărţile ei incredibile, că Otto Rank era unul dintre amanţii săi bine ascunși, deci nu cred că a întâmpinat prea multe obstacole în demersul de a obţine bani pentru celălalt amant al ei, Miller! Interesant este însă că numele lui Anais Nin nu apare în „Tropicul Cancerului”, deşi în perioada când a fost scrisă, în Parisul anilor ’30, ea şi autorul trăiau o poveste de amor bolnav de pasională. E drept, ambii erau atunci căsătoriţi cu alte persoane, din câte ştiu, şi poate de acolo autocenzura.

„Dacă viaţa e lucrul primordial, atunci voi trăi”

„Dacă viaţa e lucrul primordial, atunci voi trăi”

“La limitele extreme ale spiritualităţii sale, omul se găseşte din nou gol, ca un sălbatic. Când îl găseşte pe Dumnezeu, aşa cum se întâmplă, n-a mai rămas nimic din el, doar un schelet. Trebuie să te afunzi din nou în viaţă, să pui ceva carne pe tine. Cuvântul trebuie să devină carne, sufletul e însetat. Pe orice firimitură îmi vor cădea ochii, voi sări şi o voi devora. Dacă viaţa e lucrul primordial, atunci voi trăi, chiar dacă trebuie să devin canibal.”

Dar am început invers, când mai întâi voiam să vă spun că m-am îndrăgostit de porcosul genialoid Henry Miller, acum câțiva ani, când ne-am întâlnit. Pe de o parte, regret că l-am descoperit atât de târziu, dar în acelaşi timp, cred că n-aş fi gustat stilul lui mai devreme. Nu pentru că e atât de impudic, încât unii îl pot considera în continuare obscen, ci pentru că n-aş fi ştiut să mă pierd în incoerenţa cuceritoare a momentelor pe care le descrie.

„Tropicul Cancerului” e în primul rând o carte de stare, nu-i un roman pe care să-l citeşti cu pulsul ridicat de felul în care se desfăşoară acţiunea, ci de încărcătura sufletească, filosofică, erotică din fiecare rând. Stilul lui Miller e un amalgan de elemente autobiografice şi de ficţiune, filozofie şi erotism dezbărat de orice urmă de sfială. Iar incoerența de care vorbeam cred că e o formă de libertate artistică şi umană (trăită plenar în viaţa lui nomadă), un exerciţiu la care e provocat, la rândul lui, cititorul; pentru că te învaţă – fără măcar să realizezi – cum să-ţi relaxezi mintea şi să uiţi de concret. Să inspiri doar mireasma din atmosferă şi să vezi ce e important, cu ochii închişi. Te învaţă chiar el, autorul, cum să-l citeşti, în aşa fel încât să-l înţelegi pe deplin.

Cartea a fost îndelung blamată pentru detaliile „pornografice” în care Miller intră… cu bocancii, frust, primitiv şi tulburător. Fără să fie strident (pentru mine). Doar îngrozitor de onest. Probabil că ştiţi deja că volumul a fost interzis în America mai bine de 20 de ani. A fost nevoie ca Supreme Court să-l declare „non-obscen” ca să fie ridicat, ani mai târziu, la statutul de roman cult ale literaturii americane. „O capodoperă clasică a erotismului”, spun criticii. Altfel, în sensul celălalt al cuvîntului, Miller e oricum, numai clasic n-a învățat niciodată să fie, din fericire.

„Prezentu-mi ajunge. Zi de zi. Astăzi! Le bel aujourd’hui!”

„Prezentu-mi ajunge. Zi de zi. Astăzi! Le bel aujourd’hui!”

“Pe dracu’…am trecut şi eu prin asta…cu ani şi ani în urmă. Am avut şi eu tinereţea mea plină de melancolie. Mă doare-n cot de ce e în urma mea sau în faţa mea. Sunt sănătos. Incurabil de sănătos. Fără supărări, fără regrete. Fără trecut, fără viitor. Prezentu-mi ajunge. Zi de zi. Astăzi! Le bel aujourd’hui!”.
Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus