miercuri , 22 septembrie 2021

Lee Miller, femeia care a făcut baie în cada lui Hitler

Miller In Hitler's BathFoto: The Guardian

O imagine care a făcut istorie: Lee Miller, colaboratoare a revistei Vogue, fotografiată în aprilie 1945 în cada lui Adolf Hitler, într-unul dintre apartamentele în care der Führer a locuit la München.

29 aprilie 1945. Este ziua în care mii de prizonieri care au norocul să mai fie în viață după torturile de la Dachau sunt, în sfârșit, eliberați de armata americană. După 12 ani în care a funcționat ca o roată perfectă din aparatul de ucis al sistemului nazist, lagărul de concentrare își închide porțile. Printre cei care asistă la eliberare, în calitate de fotograf și corespondent de război, se numără Lee Miller. Un personaj neobișnuit într-un astfel de context – este singura femeie care are misiunea de a relata despre închiderea primului lagăr de concentrare înființat vreodată.

Fost model de succes la New York, Miller s-a mutat la Paris în anii ‘30. Aici, a intrat în lumea mondenă, legând prietenii cu numeroși artiști ai vremii și cochetând tot mai mult cu arta fotografică, de data aceasta, din spatele obiectivului. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a început să scrie reportaje pentru revista Vogue, iar în 1945, a asistat la închiderea a două dintre cele mai active lagăre de concentrare naziste: Buchenwald și Dachau.

În după-amiaza zilei de pe 29 aprilie, după eliberarea de la Dachau, Miller i-a însoțit pe soldații americani la München, unde au vizitat apartamentului lui Hitler, în Prinzregentenplatz 16păstrat intact de la ultima lui vizită. Aici a fost realizată poza de mai jos, cu Lee spălându-se în cada Führer-ului, fotografiată de jurnalistul David E.Sherman, alături de care își semna deseori articolele.

Lee Miller 2Lee Miller, fotografiată de David E.Sherman. Sursă: The Telegraph

„Pe jos se află bocancii ei, plini de noroi de la Dachau, cu care a murdărit toată podeaua din baia lui Hitler. Ceea ce ea nu știa în acel moment era că, doar câteva ore mai târziu, Hitler și Eva Braun aveau să se sinucidă în bunkerul lui din Berlin”, povestește Antony Penrose, singurul fiu al lui Lee Miller, citat de The Telegraph.

FOTOGRAFII EXCLUSIVE LAREVISTA.RO: AICI A LOCUIT ADOLF HITLER

Prinzregentenplatz 16, München. Este locul în care Adolf Hitler a locuit vreme de cinci ani, din 1929 până în 1934, când era deja de un an cancelarul Reich-ului german. După aceea, a păstrat casa, dar și-a petrecut timpul fie în Berlin, fie la celebra sa reședință, Berghof, din regiunea Obersalzberg, la granița cu Austria.

Prinzregentenplatz MunchenPrinzregentenplatz 16, clădirea în care a locuit Adolf Hitler. Foto: wikipedia.org

Apartamentul din Prinzregentenplatz 16, care pe atunci cuprindea nouă camere, două bucătării și două băi, se află la etajul al doilea al unei clădiri situate în cartierul Bogenhausen din München. Hitler a folosit uneori acest loc și pentru întâlniri diplomatice importante. Pe 25 septembrie 1937, s-a întânit aici cu Benito Mussolini, pe care încerca să-l atragă de partea lui în planul de a anexa Austria la Germania. Tot în Prinzregentenplatz 16, pe 30 septembrie 1938, Hitler l-a întâmpinat pe prim-ministrul britanic al vremii, Neville Chamberlain, după semnarea Acordului de la München.

După 1933, când Hitler a preluat puterea în Germania, clădirea a aparținut partidului nazist, până la capitularea Germaniei, în 1945. Astăzi, în Prinzregentenplatz 16 funcționează Secția de Poliție nr.22 din capitala bavareză.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus