sâmbătă , 2 decembrie 2023

Leonard Cohen a murit

leonard-cohenfoto

Leonard Cohen, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți artiști ai ultimelor decenii, a murit joi, 10 noiembrie, la vârsta de 82 de ani, au anunțat reprezentanții săi.

„Cu durere profundă anunțăm că legendarul poet, compozitor și artist Leonard Cohen s-a stins din viață. Am pierdut unul dintre cel mai respectați și prolifici vizionari din lumea muzicii. O slujbă comemorativă va avea loc în Los Angeles, la o dată ce va fi anunțată mai târziu. Familia solicită intimitate în această perioadă de suferință”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a lui Leonard Cohen.

În luna iulie a acestui an, când fosta lui iubită Marianne Ihlen s-a stins din viață, Cohen a dat publicității o scrisoare deschisă, în care face referire la faptul că-i va urma curând în moarte. „Suntem atât de bătrâni, corpurile noastre se destramă și cred că te voi urma foarte curând. Sunt atât de aproape în spatele tău, încât, dacă întinzi mâna, o poți atinge pe a mea”, scria Cohen. Cântecul „So Long, Marianne”, lansat de cântăreț în 1967, este dedicat fostei lui iubite, alături de care a trăit, în anii ’60, în insula grecească Hydra.

Apoi, luna trecută, Leonard Cohen a mărturisit deschis, într-un interviu acordat publicației The New Yorker, că se simte pregătit să moară. Făcând referire la câteva proiecte artistice încă nelansate, Cohen a spus: „Nu cred că o să pot termina cântecele astea. Poate, cine știe? Și poate că o să am parte de încă o briză de vânt. Dar nu îndrăznesc să mă atașez de o strategie spirituală. Am câteva lucruri de făcut, câteva lucruri de care trebuie să am grijă. Sunt pregătit să mor. Sper că nu e prea inconfortabil. Cam asta a fost pentru mine”.

În cariera sa, care s-a întins de-a lungul a peste 45 de ani, Cohen a abordat, în versurile sale, teme universale, care ne frământă pe toți: dragostea și sexul, religia, depresia și sinuciderea, politica și războiul. Cântecele sale au fost înregistrate în peste 2.000 de exemplare, de către artiști precum Judy Collins, U2, Elton John, Sting sau Aretha Franklin.

Leonard Cohen, născut la Quebec, în 1934, a lansat 14 albume, a scris 13 volume de poezii și două romane. Ultimul său album se intitulează „You Want It Darker” și a fost lansat cu nici o lună înainte de moartea artistului, pe 21 octombrie 2016.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *