Am întrebat-o, în primul rând, cum a reușit să se țină departe de compromis, într-un mediu în care mizeria e regină, iar valoarea a ajuns gunoi. E o capcană pe care nu mulți realizatori TV au reușit s-o fenteze, dar Liana Stanciu a ocolit-o mereu cu grație. Și-apoi am continuat să vorbim despre televiziune, despre emisiunea ei de la TVR 2, „Arte, carte și capricii”, despre pasiunea ei pe viață pentru radio, despre familie și iubire, care „salvează și schimbă tot”.
Liana Stanciu, pentru voi.
Cum ai reuşit să faci mereu emisiuni de bun-simţ, în peisajul ăsta media atât de viciat?
Cred că explicaţia vine din faptul că am avut perioada de „trăznăi” media la începutul anilor 2000, când făceam emisiuni de la mare, cu cântece şi coregrafii, cu trupe şi bătăi cu frişcă sau spumă, după caz. Perioada a trecut, iar eu am trăit-o din plin. Acum se exagerează de dragul audienţei. Titlurile de ziar îţi dau senzaţii tari, iar dacă citeşti conţinutul, vezi că nimic nu este senzaţional, de fapt. În plus, am impresia că toată lumea copiază sau imită, iar în ceea ce mă priveşte, nu cred că aş fi credibilă dacă m-aş apuca să imit personaje cu mai mare notorietate… Aşa că, astăzi, fac în sfârşit ceea ce vreau, o emisiune extrem de interesantă – Arte, carte şi capricii – cu oameni care vin cu bucurie când sunt invitaţi, cu o echipă care comunică pe aceeaşi frecvenţă, fără isterii, fără complezențe inutile. În plus – şi mai important decât orice – este o emisiune la care te poţi uita împreună cu oricare membru al familiei tale, fără să-ţi fie jenă, chiar şi cu copilul…
Care ar fi cel mai groaznic lucru pe care l-ai face, dacă ţi s-ar oferi o sumă de bani de nerefuzat?
Nu cred că aş putea face rău cu bună ştiinţă, de dragul audienţei. Sunt multe programe în care oamenii invitaţi contează mai puţin decât numărul celor care sunt în faţa televizorului.
Ce ţi se pare cel mai dificil de realizat, la emisiunea pe care o faci acum la TVR 2?
Chiar dacă poate părea greu de crezut, cel mai greu este să selectezi doar anumite evenimente şi teme. Cine spune că anumite lucruri sunt mai importante decât altele? Care este cel mai fidel instrument de selecţie? Poate părea ciudat, dar emisiunea e prea scurtă pentru cât de multe evenimente sunt.
Dar la radio? Ce e cel mai greu când eşti în direct la radio?
Nu există chestiuni pe care să nu le pot rezolva când sunt în direct la radio! Acolo sunt ca peștele în apă! E o binecuvântare faptul că nu mă duc la serviciu, ci la radio… Fac asta de 24 de ani, în decembrie… Dacă nu mi-ar fi plăcut atât de mult, nu aş fi stat în acelaşi loc atâta timp!
Ce faci când ai o zi cu adevărat proastă şi ai filmare sau emisie radio? Cum te remontezi?
Când nu merge ceva, îmi sun oamenii dragi. Teodora şi Mihai sunt cea mai simplă metodă de psihoterapie. Şi o cafea neagră şi fierbinte!
Care crezi că este acel „ceva” al tău, care-i face pe oameni să se uite la tine şi să te asculte, de atâţia ani? Vocea? Starea pe care le-o transmiţi? Altceva?
Cred că am crescut cu câteva generaţii. Am învăţat împreună cu ei, am greşit împreună cu ei, am câştigat sau am pierdut împreună cu ascultătorul de radio. Sigur că tonul şi vocea sunt importante, dar mai presus de ele este ce spui. Şi, mai e ceva, cred că a trecut sau e pe cale să treacă moda personajelor, devine valoros să fii sincer. Să spui ce simţi sau prin ce ai trecut, fără să te pui în centrul universului.
Cum arată viaţa ta acum, ce fel de program ai? Eşti genul de om care face mereu câte ceva şi căruia nu-i ajunge timpul, sau ai o rutină organizată în care e vreme pentru toate?
Mă trezesc la ora 5.20 şi tot ceea ce urmează este în viteză: scot căţelul, fac cafeaua, mă spăl, plec de acasă la 6.00. Dimineaţa devreme sunt în direct la radio, apoi la TVR începe munca la sumare, emisii, pregătiri, şedinţe, înregistrări, inteviuri… Nici nu simt când a trecut ziua, este seară şi trebuie să o iau pe Teodora de la şcoală. Apoi sunt mamă full time… lecţii, pictură, engleză, canto, role, bicicletă sau patine, după anotimp. După 10 se termină bateria… de obicei a mea cedează prima.
Ce e important pentru tine să faci neapărat, într-o zi obişnuită, oricât ar fi de încărcată?
Să vorbesc cu ai mei, să îi ştiu bine. Nu mă pot concentra dacă nu ştiu de Teodora sau de Mihai. Şi mai am un obicei de vreo doi ani: nu trece zi fără să vorbesc cu mama.
Care sunt plăcerile tale de zi cu zi?
Muzică, în orice formă. Îmi cumpăr discuri, descarc cântece, ascult critic, mă bucur. Şi îmi mai place la nebunie Bucureştiul, dimineaţa la ora 6, când e gol şi aerisit.
Cum percepi presiunea pe care o au, de regulă, femeile din showbiz, de a arăta mereu bine, de a se menţine în formă? Cât de important e lucrul ăsta în profesia ta?
O să râdeţi, dar eu percep mai repede presiunea familiei mele, care comentează orice kilogram pa care îl iau ca pe o catastrofă. Mă enervez când văd comentariile răutăcioase la adresa unor oameni cunoscuţi sau la adresa mea, dar recunosc onest că această critică acidă şi uneori lipsită de adevăr mă motivează. Mă lupt de când mă ştiu cu kilogramele şi pentru că îmi place să mă bucur de mâncare. Fiindcă peste zi nu am vreme, bucuriile gastronomice vin doar seara, în linişte, cu ai mei. Şi e tare greu să bei apă cu lămâie când toată lumea îşi umple farfuria! (zâmbește)
Şi cum faci să te menţii frumoasă, pe dinafară şi pe dinăuntru?
Trăiesc fiecare întâmplare şi încerc să învăţ din ea. Oricât de mare sunt sau pot să fiu, sunt atât de mică fără Dumnezeu. Îi mulţumesc în fiecare zi pentru tot ce primesc de la oameni. Ei sunt trimişii.
Mă frământă un lucru, aşa că-i întreb mereu pe alţii în interviuri, poate mă luminează: cum fac doi oameni să reziste împreună într-o căsnicie de durată (dacă nu pentru totdeauna)? Care e „secretul”, „regula de aur”, „cheia” fericirii în doi?
Iubirea. Ea salvează şi schimbă tot. Tratează-i pe toţi oamenii cu iubire. Şi, da, nu amesteca prea mult familia cu altele.
Ce-ţi doreşti cel mai mult acum?
Să fim sănătoşi toţi, să ne iubim şi să ne respectăm. Să reapară cuvintele TE ROG şi IARTĂ-MĂ în limbajul curent… Şi o vacanţă mică, dacă se poate!
Pe Liana Stanciu o puteți urmări în fiecare sâmbătă seara, de la ora 19.00, în emisiunea „Arte, carte și capricii”, la TVR 2/TVRHD/TVR+.
Semnat de Corina Stoica