miercuri , 18 mai 2022

Lorena Lupu, în Trollywood Walk of Shame: „Vreau să plec goală şi desculţă”

foto: Amalia Săvinescu

Pe Lorena Lupu (actriţă, scriitoare, autoarea unui blog cu care face ravagii printre bărbaţii prea îndrăzneţi şi femeile prea pudice) n-am cunoscut-o niciodată personal. Am descoperit-o virtual prin intermediul colegei mele Alina Grozea, am simpatizat-o la prima citire, am povestit de câteva ori pe Facebook, iar acum, când Lorena şi-a adunat cele mai bune texte de pe blog – „worst of” – spune ea, le-a publicat în volumul Trollywood şi porneşte, de pe 13 octombrie şi până pe 4 noiembrie, într-un turneu al cărţii, Trollywood Walk of Shame Tour (ale cărui evenimente pot fi văzute aici), am hotărât să stau puţin de vorbă cu ea.

Walk of Shame m-a dus cu gândul la Game of Thrones şi la regina Cersei, care defila goală prin mulţime. Despre asta e vorba?

Da, da, vreau să plec goală şi desculţă, să iau Ardealul la pas şi să mă ofer literar privirilor fiecărui cititor care ar fi interesat să mă descopere. Îmi place imaginea asta. Chit că o să fie octombrie şi o să fie cam friguţ pentru asemenea vitejii.

Şi da, există o formă de fangirling subtil faţă de Game of Thrones, pe care nu-l urmărisem până când am văzut într-o zi pe YouTube exact aceste secvenţe, cu Walk of Shame. Erau dramatice, intense, covârşitoare. Ele m-au determinat să mă uit la întregul serial. În următoarele trei zile, am făcut numai lucrul acesta. Am devorat un episod după celălalt, cu o pasiune de care nu mă bănuiam în stare.

Pe de altă parte, Trollywood Walk of Shame, titlul turneului meu, se doreşte a fi o parafrază satirică a bulevardului stelelor, Hollywood Walk of Fame.

De ce? Nu te crezi demnă de faimă?

Nu cred că suntem noi în măsură să ne decidem nivelul de faimă acum, în timpul vieţii, cât timp biografia noastră e pe nisipuri mişcătoare. Dar nu am complexe, dacă la asta te referi. Îmi permit să râd de propriile ambiţii tocmai pentru că sunt foarte sigură pe scopurile mele şi ştiu ce vreau.

Şi ce vrei?

În general, sau acum, în acest moment?

În general.

În general, vreau să creez proiecte frumoase, care să-mi exprime viziunea şi personalitatea, şi să aduc bucurie cititorilor şi spectatorilor mei cu ele. În general, mă încântă să fac oamenii să zâmbească. De-aia m-am făcut clown.

Şi în acest moment?

În acest moment, tocmai am încheiat o campanie de precomenzi pentru cartea mea nouă, Trollywood, cea pentru care facem turneul. A fost o campanie minunată, s-au implicat aproape 200 de persoane. Astfel s-au adunat şi banii pentru acest turneu, care, poate, nu e primul turneu literar din România, dar în mod cert e primul organizat de o editură nou-născută, Hyperliteratura, pentru un autor care nu a luat o tonă de premii literare, din acelea pe care şi le decernează moşii între ei, şi nici nu speră s-o facă vreodată.

În acest moment, aştept să plec. Am bagajul făcut. Şi mental, şi emoţional. Vreau să-mi cunosc cititorii, să-i privesc în ochi şi să le mulţumesc pentru generozitatea cu care mă devorează. Vreau să fiu pe scenă în faţa lor şi să le ofer energia mea. Simt că e o nevoie cotropitoare să le oferi oamenilor tăi mâna ta, şi să adaugi o faţă umană, imperfectă, acneică, cu ochi prea mari şi sprâncene inegale, textelor în care au ales să investească.

În SUA, turneele literare ale scriitorilor sunt ceva de la sine înţeles, lumea plăteşte bilet să asculte o lectură. Voi puneţi bilet la intrare?

Nu, toate evenimentele din acest turneu vor fi gratuite. Tot ce îmi doresc e ca oamenii să cumpere cartea.

De citit: „Trollywood”, de Lorena Lupu, poate fi deja comandată AICI

De ce ar cumpăra oamenii o carte formată din texte care se găsesc gratis pe net?

Tocmai, că nu se găsesc gratis pe net. Toate textele care au intrat în selecţia finală au trecut printr-un proces de rescriere, de cizelare, unele nu mai seamănă deloc cu varianta de pe blog. O imperfecţiune tehnică pe blog e uşor de iertat şi uşor de ignorat. Pe pagina albă de hârtie, o stângăcie îţi perforează privirea. Albul îngraşă, cum se spune.
Şi am adăugat şi două texte bonus. Virgine. Sacrific virgine pentru plăcerea cititorilor mei. 🙂

De ce aţi ales să mergeţi în Ardeal?

Sincer, pentru că ne este cel mai simplu. Eu sunt din Ardeal, editorul Andrei Ruse a trăit mult timp în Sibiu şi în Timişoara. Şi în Ardeal avem prieteni.

Pentru că vezi tu, în România, dacă vrei să organizezi un turneu de concerte sau unul de stand-up, ai deja o reţea de organizatori, impresari, cluburi, cu care poţi colabora. Dacă vrei să organizezi un turneu literar, nu ai aşa ceva. Nimeni nu impresariază un scriitor. Trebuie să dai sute de telefoane, din bar în bar şi din club în club, şi să identifici oameni care au trecut de Eminescu în manualul de limba română, să-ţi acorde şi ţie o şansă.

Noroc că am abonament cu număr nelimitat de minute în reţea. Şi prieteni. Aşadar, începem pe 13 octombrie, în Sibiu, în Atrium Cafe, primul loc unde am urcat pe o scenă în afara Bucureştiului, şi terminăm pe 4 noiembrie, în Club A din Bucureşti, cuibuşorul de nebunii al studenţiei mele. E un walk of shame la un nivel extrem de emoţional, precum vezi. Restul evenimentelor sunt disponibile aici.

***

Lorena Lupu a absolvit Facultatea de Teatru și Film și este autoarea romanelor „Rondo Capriccioso” (2006), „Bătăuşu’ de câmpi” (2007), „Hyde Park” (2009) şi „Dona Juana” (2012). A scris pentru publicațiile Tabu, Maxim, Playboy și Vice, iar acum o puteți citi pe blogul ei, intitulat sugestiv Trollywood, și pe pagina personală de Facebook.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus