sâmbătă , 28 mai 2022

Lupta cu limitele: Tibi Uşeriu, invitat la Garantat 100%

Dublu câştigător al ultramaratonului de la Cercul Polar, Tibi Uşeriu este invitatul lui Cătălin Ştefănescu duminică, la Garantat 100%. Pe 30 aprilie, de la ora 23.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Bistriţeanul Tibi Uşeriu, care a parcurs peste 560 de km la temperaturi chiar şi de -40 de grade, ştie că viaţa lui nu a fost mereu aşa. Aprecierea de care are parte în ultimii ani, graţie eforturilor sale considerabile de a face cinste numelui României, pare a fi în contradicţie cu trecutul său mult mai puţin glorios, în care se regăsesc ani grei de închisoare, evadări, jafuri armate comise în Germania şi Austria, o tentativă de omor, interlopi din mafia sârbească. De atunci, şi-a lansat cartea autobiografică „27 de paşi”, a câştigat două ultramaratoane şi s-a implicat în numeroase proiecte sociale şi de mediu.

Românul care a fluturat triumfător tricolorul la Polul Nord, în cel mai greu maraton al lumii, Tiberiu Uşeriu, vine la Garantat 100%. Duminică, în ultima zi de aprilie, de la ora 23.00, la TVR 1 şi TVR+.

„Acea calotă de gheaţă, care se formează în jurul capului participanţilor la maraton, îi apără de frig. Sunt unii sportivi care, atunci când ajung la un punct de odihnă, şi-o scot ca pe o cască de motocicletă şi o pun alături. La reluarea maratonului, îşi reaşază pe cap casca din gheaţă. E mai practic decât să stea să aştepte să le îngheţe zapada iar pe faţă”, îşi aminteşte Tibi Uşeriu de la maratonul la Cercul Polar.

Îşi doreşte mereu să îşi depăşească limitele: tocmai de aceea a participat şi a doua oară la maraton, „ca să nu spună lumea că a fost o întâmplare”. Pregătirea lui pentru primul maraton şi, în general pentru viaţa sportivă, a durat cam 5 ani. Antrenamentele sale înseamnă alergări însumând 10.000 de km. Ştie că, pe viitor, tot cu asta se va ocupa: să-şi depăşească limitele. Încă nu s-a gândit ce va face, poate o expediţie în deşert (ca să fie la polul opus celei din frig).

Despre reacomodarea la viaţa de om liber, după aproape 10 ani de detenţie, despre halucinaţii şi dialoguri imaginare (cu personajul de desene animate Mihaela, de exemplu) în timpul maratonului, tentaţia sinuciderii, despre cum a învăţat să practice meditaţia şi în ce fel i-a folosit în experienţa pe care a trăit-o la ultramaratonul arctic, despre lupta cu limitele ne vorbeşte Tibi Uşeriu la Garantat 100%. Amănunte poate nespuse din traseul vieţii lui, una deloc banală sau previzibilă, ne sunt împărtăşite de ultramaratonist duminică seară, de la 23.00, la TVR 1 şi TVR+.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus