sâmbătă , 24 iulie 2021

„Maidanez de ajutor”: de astăzi, se caută cel mai dedicat câine comunitar

Catel1

Fundaţia VIER PFOTEN dă astăzi startul campaniei „Maidanez de ajutor”, un experiment care încurajează antrenarea câinilor maidanezi pentru acțiuni de terapie asistată de animale, pentru persoane cu dizabilități sau pentru bătrânii din cămine.

Protagonistul campaniei este Cătălin Cornea, dresor cu experiență, care va recruta câini fără stăpân din adăposturile din București și va pregăti un „Maidanez de ajutor” pentru un beneficiar al terapiei.Campania atrage atenția asupra potențialului câinilor maidanezi de a deveni „câini de asistență”, prieteni de nădejde pentru om la bine, dar și la nevoie.

Se spune despre câini că sunt cei mai buni prieteni ai omului. Se mai spune și că prietenii la nevoie se cunosc, astfel că Fundația VIER PFOTEN inițiază astăzi campania „Maidanez de ajutor”, un experiment prin care bucureștenii pot urmări modul în care un maidanez este recrutat dintr-un adăpost sau de pe stradă și este pregătit pentru a deveni câinele de asistență al unei persoane cu dizabilități.

Campania are patru etape principale: de astăzi, Cătălin Cornea patrulează în dubița cu însemnele campaniei pe străzile Bucureștiului și în adăposturi de căței, în căutarea patrupezilor cu potențial de a deveni câini de asistență. După recrutare, urmează selecția „candidaților”, în urma căreia va fi ales „Maidanezul de ajutor” – cățelul care va deveni eroul principal al campaniei. În a treia etapă, îl vom urmări într-o perioadă intensivă de antrenament și dresaj urmând ca, în final, acesta să fie oferit unei persoane cu dizabilități, căreia să-i poată oferi toată afecțiunea și sprijinul. Transformarea câinelui dintr-un vagabond într-un veritabil erou poate fi urmărită online pe pagina de Facebook a campaniei –  www.facebook.com/HingherulCelBun.

„Câinii maidanezi au calități înnăscute de supraviețuitori. Aceste instincte care îi ajută să supraviețuiască vieții de pe stradă, îi fac totodată să devină extrem de potriviți ca și câini de asistență pe lângă o persoană cu dizabilități, care are anumite nevoi locomotorii sau de altă natură fizică. Pentru că au trăit în condiţii foarte dificile, câinii maidanezi sunt deosebit de adaptabili, receptivi și dezvoltă o prietenie autentică și profundă cu cei care le devin stăpâni. Ei pot deveni maidanezi de ajutor, lucru pe care ne propunem să-l demonstrăm în următoarele luni”, afirmă Cătălin Cornea, dresor și protagonistul campaniei. El a inițiat încă din această toamnă o serie de acțiuni dedicate posesorilor de câini maidanezi, printre care lecții de dresaj gratuite. Cătălin este stăpânul lui Team, o cățeluşă culeasă de pe stradă, care astăzi îi este alături în mare parte din demonstrații. Totodată, el a lucrat în mai multe proiecte de terapie cu câini dresați special pentru copii, bătrâni sau persoane cu handicap.

Programul „Câini pentru oameni”, activ din 2004

Organizația VIER PFOTEN desfășoară încă din 2004 programul „Câini pentru oameni”, prin care recrutează și antrenează câini maidanezi din adăposturi pentru a deveni câini de terapie pentru persoanele cu nevoi speciale sau dizabilități. Psihologii implicați în monitorizarea terapiei cu câini maidanezi au observat că acest model alternativ de tratament a avut rezultate extrem de benefice, chiar și în situații foarte grave. Copii cu diverse dizabilități sau afecțiuni ca sindromul Down, autism, retard sau probleme locomotorii au reușit să se conecteze la lumea exterioară, să devină mai sociabili și să acorde mai multă atenție lumii exterioare datorită terapiei cu animale.

„În adăposturile din întreaga ţară se află mii de câini care pot fi folosiţi precum cei patru căței care sunt eroii proiectului Câini pentru Oameni: Tibi, Tuca, Mulan și Richie. De mai bine de opt ani, ei au ajutat la recuperarea psihică şi fizică a zeci de bătrâni şi a peste o sută de copii, iar acest lucru a fost posibil deoarece li s-a dat o şansă. Invităm cât mai mulţi oameni să meargă într-un adăpost şi să caute un câine care să le devină prieten şi mai ales un sprijin”, a declarat Victor Chitic, psiholog în cadrul proiectului Câini pentru Oameni al VIER PFOTEN Romania.

Rezultate pozitive ale proiectelor de terapie asistată cu animale derulate până acum în România dovedesc afecțiunea și dedicarea de care animalele fără stăpân sunt capabile. Campania „Maidanez de ajutor” își propune să întărească relațiile între oameni și câinii fără stăpân și, totodată, să ilustreze impactul pozitiv pe care un astfel de câine îl poate avea în viața oamenilor care suferă de diverse afecțiuni și nu numai.

Foto: www.sarajevotimes.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus