duminică , 1 octombrie 2023

„Mănăstirea Argeşului: un Saint Denis românesc?”, discuție cu publicul la Muzeul de Artă

muzeu

Muzeul Naţional de Artă al României continuă seria întâlnirilor specialiştilor cu publicul și vă propune să participaţi la o masă rotundă cu tema: Mănăstirea Argeşului: un Saint Denis românesc?

Alături de prof. univ. dr. arh. Anca Brătuleanu şi prof. univ. dr. Ştefan Andreescu, reprezentanții Muzeului de Artă al României vă invită să luaţi parte la o discuţie despre rolurile atribuite în diverse epoci celui mai cunoscut monument din spaţiul românesc. Pornind de la dorinţa voievodului Neagoe Basarab care – aşa cum ne spune legenda – a dorit să transforme un zid părăsit într-un loc de o frumuseţe inegalabilă, vom încerca să descifrăm gesturile generaţiilor de ctitori care i-au urmat de a multiplica, într-o formă sau alta, modelul sau mesajul simbolic al monumentului argeşean.

Pe de altă parte, alături de specialiști, vă veți strădui să înţelegeți dacă Manăstirea Argeşului – având încă de la început funcţia de necropolă domnească, funcţie asumată în epoca modernă şi de primii regi ai României, şi bucurându-se în toate epocile istorice de un prestigiu incontestabil – poate sau nu să fie considerată un „Saint Denis” românesc.

Intrarea este gratuită. Participarea se realizează pe bază de înscriere la adresa de e-mail: comunicare@art.museum.ro.

Un ceas pentru artă, sâmbătă dumineața

Totodată, sâmbătă, 13 aprilie 2013, ora 11.00, reprezentanții instituțieivă invită să petreceţi UN CEAS PENTRU ARTĂ: vizită cu ghidaj gratuit în expoziţie. Prezentarea va fi susţinută de Emanuela Cernea, curator al expoziţiei,  împreună cu unul dintre specialiştii în restaurarea textilelor medievale din cadrul muzeului, care vă vor vorbi despre restaurarea costumelor medievale din colecţia muzeului, pornind de la povestea caftanului atribuit voievodului Neagoe Basarab.

Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie (10 lei întreg, 5 lei redus), fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la comunicare@art.museum.ro până vineri, 12 aprilie, ora 16.00.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *