sâmbătă , 22 februarie 2020

„Marele Gatsby”. Povestea strălucirii și a decăderii unui mit

Gatsby

Unul dintre cele mai importante romane americane, o poveste iubită de oameni din lumea întreagă și transformată într-un film de succes, cu Robert Redford în rol principal.

Povestea „Marelui Gatsby”, capodopera scriitorului Francis Scott Fitzgerald, este situată în efervescenții ani ’20, o perioadă de prosperitate în Statele Unite, după Primul Război Mondial. Acțiunea se petrece în Long Island, acolo unde Nick Carraway devine artizanul reînvierii unei povești de dragoste dintre misteriosul domn Gatsby și Daisy, fosta sa iubită dinainte de război. Plină de farmec și neașteptat, istoria are darul cărților rare, acela de a suscita permanent curiozitatea celui care călătorește printre paginile sale, rămânând, totuși, o carte de stare.

„Apărut în 1925, Marele Gatsby a câştigat prestanţă, fiind, până în clipa de faţă, una dintre cărţile anilor ’20 căreia epitetul capodoperă nu i-a fost niciodată contestat. Povestea de dragoste a lui Jay Gatsby este în egală măsură o dramă a iluziei, dar şi o dramă a succesului care atrage după sine o nemărginită nefericire. Într-un anumit sens, Marele Gatsby e un roman de tip Hollywood, dar nu un roman despre filme, ci un roman ca un film. Puternic vizual, plasat în lumea paşnică a cartierului Queens şi în nevroza Manhattanului, romanul e vegheat, în scenele decisive, de ochii doctorului Eckleburg, un substitut al camerelor de filmat. Criticii au văzut în această imagine un simbol al lui Dumnezeu însuşi, care, tronând deasupra Văii Cenuşii, asistă impasibil la prăbuşirea unei lumi care s-a dovedit nedemnă de miturile pe care şi le-a creat”, se arată în prezentarea cărții de pe site-ul librăriei online Libris. Aici, romanul poate fi comandat la prețul de numai 17.95 lei.

Prin personajele sale emblematice, prin bogăția limbajului și abordarea literar-cinematografică, „Marele Gatsby” reușește să capteze esența unei ere și s-o imortalizeze, în cuvinte, într-un spectru de lumină peste care niciodată nu se va așterne praful.

Pont de lectură

Pont de lectură

LaRevista.ro vă recomandă să citiți această carte într-o vacanță tihnită, la lumina unui soare blând de amiază, în timp ce vă sorbiți cafeaua pe terasă. Sau oriunde, oricând.
Semnat de

Un comentariu

  1. Poate nu ar fi fost rau sa fi amintit si de „1 mai ,Un diamant mare cat hotelul Ritz.”

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus