joi , 17 octombrie 2019

Maria Coman: Trei cărți de citit

Maria ComanFoto: Antena 3

~ Realizatoarea Antenei 3 Maria Coman ne spune despre trei dintre cărțile care i-au plăcut cel mai mult. ~

Mi-e foarte greu să aleg trei cărţi. O să îmi pară rău, cu siguranţă, după ce voi trimite textul, că am ratat ceva, o să mă gândesc că mai bine puneam altă carte, o să mă întreb cum de tocmai aceea nu mi-a venit în cap când am scris. Dar încerc.

Mary Poppins”, de P.L.Travers

Mary PoppinsFoto: www.barnesandnoble.com

Da, ştiu, poate să pară ciudat, dar povestea asta pe mine m-a marcat şi pot şi acum, la aproape 37 de ani, să văd filmul sau să citesc fragmente fără niciun fel de problemă.
De ce Mary Poppins? Pentru că eu cred în continuare ca un pic de magie n-a omorât pe nimeni, ba dimpotrivă. Cred, în continuare, că anything can happen, if you let it. Cred în continuare în Mary Poppins, Mary Poppins. Miraculoasa Mary Poppins. Mary cu umbrela ei. Cu nasul ei. Cu valiza ei, din care scotea şi scotea, şi scotea… Cu cântecele ei… cu pufniturile ei… Mary Poppins a însemnat pentru mine deschiderea unei lumi. Cu Mary Poppins şi Aleea Cireşilor m-am îndrăgostit iremediabil de Londra, cu ani buni înainte să ajung acolo. Primele cărţi pe care i le-am cumpărat Smarandei, încă mult dinainte să se nască, au fost cele cu Mary Poppins. Ca să ştie de la început cum să ridice un zmeu, de exemplu. Ascultaţi Lets Go Fly A Kite, e un cântec care vă va urmări toată viaţa. Pentru că ne învaţă că fericirea e simplă și e făcută din lucruri simple. Şi că poţi să te bucuri de râsul unui copil, de o îngheţată într-o zi de iarnă. De ce Mary Poppins, dintre atâtea milioane de poveşti? Pentru că Mary Poppins te învaţă să crezi, Mary Poppins te învaţă că minunile există şi sunt foarte aproape de noi, pentru că Mary Poppins are umbrelă cu cap de papagal, pentru că Mary Poppins te învaţă că nu e bine să judeci lucrurile după aparenţe, nici măcar covoarele (amintiţi-vă de valiza ei făcută dintr-un covor).

Marţi cu Morrie, a lui Mitch Albom

Marti cu Morrie

E o carte pe care am tot învârtit-o prin bibliotecă până am citit-o, am mutat-o dintr-o parte în alta, am ocolit-o, m-am ferit de ea ani de zile. Eu cred, de altfel, că trebuie să fie momentul unei cărţi în viaţa ta, pentru că altfel se pierde. Revenind: „Marţi cu Morrie” e povestea învăţăturilor pe care le-a primit de la profesorul său, aflat pe moarte. Şi sunt şi aici lucruri teoretic simple, la îndemâna oricui, dar pe care e destul de greu să le şi aplici. „Marţi cu Morrie” te învaţă că e important să dăruieşti şi în acelaşi timp să primeşti iubire. Credem că nu merităm dragostea, credem că dacă o lăsăm în inima noastră vom deveni prea slabi. Dar un om înţelept pe nume Levine a pus punctul pe i: Dragostea este singurul lucru raţional.

Splendida cetate a celor o mie de sori”, a lui Khaled Hosseini

Hosseini

Este cel care a scris şi „Vânătorii de zmeie”, dar, din punctul meu de vedere, „Splendida cetate a celor o mie de sori” e mult mai impresionantă. Pentru că tot e de actualitate subiectul, după atentatele de la Paris, citiţi cartea asta. E despre o altă lume, o lume pe care nouă ne e foarte greu să o înţelegem, pe care mie personal mi-ar plăcea să o înţeleg mai bine. Khaled Hosseini te duce într-un alt Afganistan decât cel pe care îl cunoaştem de la ştiri.  E povestea unor femei, e povestea unei epoci de deschidere, pentru ca apoi să urmeze preluarea puterii de către talibani, care începe cu anunţarea directivelor ce trebuie urmate: „Toţi cetăţenii trebuie să-şi lase bărbile să crească, dacă nu, vor fi bătuţi, cântatul e interzis, dansatul e interzis, jocul de cărţi e interzis, înălţarea de zmeie e interzisă, vizionarea de filme e interzisă”. Şi un mesaj la fel de clar pentru femei: „Veţi sta tot timpul în casele voastre, nu este cuviincios ca femeile să bată străzile fără rost. Dacă ieşiţi afară, este obligatoriu să fiţi însoţite de un mahrma, o rudă bărbat. Dacă veţi fi prinse singure pe stradă, veţi fi bătute şi trimise acasă. Nu vă veţi arăta sub nicio împrejurare chipul. Când veţi ieşi, vă veţi acoperi cu burqa. Dacă nu vă veţi supune, veţi fi bătute crunt. Produsele cosmetice sunt interzise. Bijuteriile sunt interzise. Nu veţi purta haine provocatoare. Nu veţi vorbi decât dacă sunteţi întrebate. Nu veţi privi bărbaţii în ochi. Nu veţi râde în public. În caz contrar veţi fi bătute. Nu vă veţi da cu ojă pe unghii. În caz contrar vi se va tăia un deget. Fetelor le este interzis să meargă la şcoală. Toate şcolile de fete vor fi închise imediat. Dacă veţi încerca să deschideţi o şcoală de fete, veţi fi bătuţi, iar şcoala va fi închisă. Femeilor le este interzis să muncească. Dacă veţi fi găsite vinovate de adulter, veţi fi omorâte cu pietre…”

Urmăriți „Se întâmplă în România cu Maria Coman”, de luni până vineri, în intervalele 11.00 – 12.00 și 13.00 – 14.00, la Antena 3. 

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus