Cât de puternic aţi resimţit criza?
Am simţit-o, ne-a afectat, dar încercăm pe toate căile să recuperăm, să avem de muncă zilnic. În continuare avem comenzi pentru torturi de nuntă, pentru botezuri sau alte evenimente. Întotdeauna clientul degustă tortul sau prăjiturile pe care le doreşte, vin cu modelele lor pentru tort, pe care le punem în practică… Sunt torturi care se fac la pensetă.
Cum vine asta?
Sunt torturi cu modele extrem de fine, şi toate detaliile sunt puse la punct cu penseta. E o muncă foarte migăloasă, dar ne străduim să fim buni, în aşa fel încât clientul să plece de la noi fericit. Şi ne bucurăm că avem o mulţime de mesaje pe Facebook, ne vin clienţi cu recomandare – practic, asta e cea mai bună reţetă a succesului: să fii bun şi să ţi se ducă faima!
Am văzut că aveţi câteva prăjituri care poartă nume cunoscute. Cum v-a venit ideea de a le denumi aşa?
Avem mulţi clienţi în rândul artiştilor, clienţi fideli de ani de zile, care ne-au propus chiar ei să botezăm cu numele lor prăjiturile lor preferate. Dan Capatos, Anamaria Prodan şi soţul ei, Laurenţiu Reghecampf, Dan Diaconescu… De exemplu, lui Dan Capatos îi place mult prăjitura cu bezea, el altă prăjitură nu mănâncă. Noi nu aveam o astfel de prăjitură, aveam numai tort cu bezea, dar am făcut-o special pentru el. Deci avem mai mult decât acordul lor, ei au cerut aceste prăjituri. Mai urmează, în curând, şi alte prăjituri cu nume de artişti – surpriză! (zâmbeşte)
Care a fost cea mai inedită solicitare pe care aţi primit-o din partea unei persoane publice?
Nici una nu a fost pretenţioasă. E simplu – vin şi îţi spun că le place ciocolata, de exemplu, şi atunci te străduieşti să faci cea mai bună prăjitură cu ciocolată. Anamaria Prodan a cerut o prăjitură mai specială, cu mai multe ingrediente, mai năstruşnică, aşa cum e ea! Lui Dan Diaconescu îi place ciocolată albă şi neagră, cu fructe în interior. Atunci când s-a eliberat, cei din echipa lui de la OTV ne-au spus că vor să-i facă o surpriză. A fost totul foarte din scurt, dar într-o oră i-am făcut prăjitura! Am făcut un tort mare şi toată lumea a fost mulţumită.
Cum v-au descoperit persoanele publice? Le-aţi abordat dumneavoastră?
Nu. Cred că ni s-a dus faima din vorbă-n vorbă. Maria Cârneci, de exemplu, a mâncat cozonac Claus la un eveniment şi a venit la noi la cofetărie cu punga după ea, să ne găsească. Un produs bun îţi aduce cea mai bună reclamă.
Mi-aţi spus că prăjiturile Claus sunt făcute cu ingrediente naturale. Ce înseamnă asta, mai exact?
În primul rând, lucrăm cu ouă adevărate, în loc de praf de ouă; cu lapte adevărat, în loc de lapte praf, cu nucă şi unt, nu cu praf sau arome. Apoi, faina nu are amelioratori, este pură, măcinată şi adusă aici pentru prăjituri. Au fost persoane care nu ne-au crezut când le-am spus că noi lucrăm cu ingrediente naturale; le-am pus la dispoziţie intrările – lapte, unt şi smântână de Covalact, ouă adevărate, faină bună, fără amelioratori. În rest, în afară de faptul că materia primă trebuie să fie de calitate, nu avem alte secrete; dacă respecţi reţeta, îţi iese totul perfect. Iar ca să respecţi reţeta, trebuie să respecţi în primul rând materia primă.
Care sunt cele mai de succes prăjituri?
Toate sunt cerute. E drept că cel mai mult se caută prăjitura şi tortul Luca, cel cu fructe de pădure, cu mousse de ciocolată abă-neagră şi ciocolată belgiană, o combinaţie de dulce-acrişor, făcut cu unt– apropo de materia primă, căci tot acolo ne întoarcem. Dar noi facem zilnic în jur de 40 de feluri de prăjituri, şi cam toate se vând. Cozonacii, de exemplu, îi facem zilnic în număr de 50 de bucăţi.
Şi se căuta în orice perioadă a anului?
Da, chiar şi vara se cumpără, iar de sărbători facem faţă cu greu. Atunci luăm comenzile cu o lună înainte, altfel nu ne-am descurca.
Fiecare prăjitură s-a născut odată cu venirea pe lume a nepoţilor mei. Prima a fost prăjitura Claus – de la Claudiu, a doua a fost Luca, Eva este a treia nepoţică, iar de două luni am un al patrulea nepoţel, Filip, şi urmează să facem şi o prăjitură cu numele lui. Vrem să o facem cu ciocolată, cu mure şi frişcă. E prea mic să-şi dea el seama acum, dar vreau să-i fac ceva bun de tot! (zâmbeşte)
M-am tot întrebat: cum faceţi torturile acestea spectaculoase, în forme atât de diferite, cu modele atât de speciale?
Pentru unele modele avem matriţe, în alte cazuri le facem manual. Sunt nişte mici opere de artă, pentru că ai nevoie de un strop de talent şi de multă răbdare ca să faci un produs gustos, dar şi plăcut ochiului. Dar noi aici suntem, aşa cum v-am spus, că într-o familie, ne petrecem mult timp împreună şi ne străduim să facem totul aşa cum îşi doreşte clientul, ba chiar mai mult, ne place să-l surprindem, să facem produse mai frumoase şi mai bune decât se aşteaptă! Să vezi atunci surpriză pe faţa lor! (zâmbeşte) E o satisfacţie extraordinară să-i vezi cum pleacă de la tine mulţumiţi. Am avut posibilitatea să leg colaborări cu lanţuri mari de hipermarket-uri, dar nu am vrut, pentru că această cofetărie este o afacere de familie, la propriu. Nici financiar nu era rentabil, şi plus că noi avem o altă politică. Ne vindem doar produsele noastre; dacă aţi observat, noi nici măcar apă nu avem de vânzare în cofetărie, nu avem sucuri, nu avem genul de cofetărie cu mese şi scaune, unde vine omul să petreacă două ceasuri. Nu, noi vindem doar produsele noastre şi atât. Sigur, dacă omul se opreşte să mănânce aici o prăjitură, îi oferim un pahar cu apă, gratuit.
Care sunt cele mai deosebite modele de torturi care vi se cer?
Vor case, castele, multe figurine din desene animate, de curând Cornelia Catanga a comandat un tort în formă de pian, pentru ziua fiului ei.
Există vreun model pe care să nu puteţi să-l faceţi?
Nu, sincer, nu. Orice se poate face, nimic nu ne depăşeşte. Au fost persoane care au vrut torturi de doi metri! Şi l-am făcut doi metri, comestibil integral. Facem orice, inclusiv prăjituri pentru diabetici, care altfel nu pot gusta dulciuri.
Semnat de Corina Stoica
Mi-a placut mult de tot ce am citit!
Din nou, la inaltime, cu interviul!
Multumim, Raluca!
Foarte dragut articol, imi plac foarte mult torturile personalizate, o cofetarie buna.