sâmbătă , 2 decembrie 2023

Mariza: Concert magistral de muzică fado, la Bucureşti

Mariza

„Uneori în viaţă suntem binecuvântaţi şi privilegiaţi să experimentăm ceva unic, atât de magnific, încât devine standardul oricărei alte experienţe. O interpretare magică, o operă de artă, o chestiune a inimii sau poate, o sclipire din Rai.”

The Australian

„Chiar dacă sunt multe fadistas (…), nouă Regina a Muzicii Fado este Mariza! Multiplă nominalizata la premiile Grammy şi câştigătoare a premiului BBC pentru Cel mai Bun Artist European, Mariza reprezintă transpunerea contemporană a unor tradiţii istorice.”

Culture Trip

„Sydney îi mulţumeşte reginei muzicii fado (…) Concertul a fost o călătorie magică de două ore pe straziile Lisabonei”

Daily Telegraph

„Într-un singur deceniu, Mariza a vândut un milion de albume şi a susţinut peste o mie de concerte în toată lumea. (…)  Regina fado-ului portughez revine acum într-un nou turneu european.”

Euronews

Supranumită de criticii din întreaga lume drept „nouă regină a muzicii fado”, Mariza va susţine primăvara viitoare la Bucureşti un concert de excepţie, pe data de 15 mai, la Sala Palatului. Cu un repertoriu bine înrădăcinat în istoria clasică a muzicii fado, solista s-a remarcat încă de la debut drept un artist de neegalat al cărui stil puternic şi voce distinctivă au cucerit întreaga lume. Prin sunetele magistrale specifice acestui stil de muzică, Mariza a reuşit să transforme poveştile culturii tradiţionale portugheze, în adevărate legende muzicale ce au consacrat-o, devenind una dintre cele mai apreciate prezente artistice contemporane pe scenă internaţională.

Îmbinând poezia muzicii folk portugheze, cadenţele arabice cu ritmurile africane şi braziliene, Mariza a început să cânte de la o vârstă foarte fragedă, remarcându-se pentru prima dată în cadrul concertului de comemorare a celei mai cunoscute artiste de fado a acelor ani, Amalia Rodrigues. Povestea de succes începe în anul 2001, odată cu lansarea albumului de debut „Fado em Mim” pentru care a primit nu mai puţin de patru discuri de platină în Portugalia. La scurt timp de la debut, materialul a propulsat-o pe solistă pe scena internaţională de World Music, artistă obţinând, doi ani mai târziu, premiul BBC Radio 3 pentru Cel Mai Bun Artist European de World Music. Cel de-al doilea album, „Fado Curvo”, se dovedeşte a fi un mare succes, atingând locul 6 în topul Billboard, Mariza devenind astfel artista cu cele mai multe vânzări din istoria muzicală a Portugaliei. În anul 2004, solista primeşte premiul Asociaţiei Jurnaliştilor Străini din Portugalia, dar şi distincţia European Border Breakers Award. În acelaşi an, cu ocazia Jocurilor Olimpice din Atena, Mariza este invitată să cânte în duet, alături de Sting, piesa „A Thousand Years”, aceasta fiind ulterior inclusă pe albumul oficial al Jocurilor Olimpice.

Cu o voce inconfundabilă, a cărei putere îi permite să interpreteze fiecare cuvânt într-o manieră expresivă unică, Mariza lansează, în anul 2005, cel de-al treilea album de studio, „Transparente”, dând dovada unui repertoriu muzical bogat şi de mare impact în spaţiul artistic internaţional. Doi ani mai târziu, odată cu lansarea materialului „Concerto em Lisboa”, Mariza devine primul artist portughez din istorie nominalizat la cele mai importante premii muzicale din lume – Premiile Grammy. În 2008, Mariza lansează cel de-al patrulea album din carieră – „Terra”-  material ce include hituri precum „Alfama” şi „Rosa Branca”, având numeroase colaborări cu artişti precum Tito Paris, Concha Buika, Rui Veloso, Ivan Lins sau Dominic Miller. Anul 2010 reprezintă lansarea „Fado Tradicional”, album în care Mariza reafirmă conexiunea cu stilul clasic al muzicii fado, întorcându-se la creaţiile celor mai reprezentativi compozitori din istoria  genului, precum Alfredo Marceneiro.

Mariza, diva internaţională a muzicii fado, va concerta la Sala Palatului pe data de 15 mai 2014. Biletele vor fi disponibile începând de joi, 19 decembrie, în reţeaua magazinelor Diverta, Magazinul Muzica, librăria Mihai Eminescu, la casa de bilete a Sălii Palatului şi online, pe www.myticket.ro, la preţuri cuprinse între 85 şi 215 lei.

Semnat de

Un comentariu

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *