duminică , 16 mai 2021

Mastectomia și efectul „Angelina”: când este necesară extirparea totală a sânilor

operatii

În ultimele luni, s-a înregistrat o creştere a numărului de femei care solicită o operaţie de extirpare a sanului, efect cauzat de mastectomia preventivă efectuată de actriţa Angelina Jolie, la începutul acestui an.

Femeile au ajuns să depună eforturi inimaginabile pentru a-şi aduce sânii la forma estetică dorită, punând sănătatea lor pe plan secund. Astăzi, statisticile OMS semnalează că la fiecare două minute, pe glob, o femeie moare ca urmare a neoplasmului mamar, acesta rămânând principala cauză de deces prin cancer la femeie, iar datele epidemiologice arata o creştere constantă a incidenţei, asociată cu scăderea vârstei de apariţie. Vestea necesităţii unei operaţii invazive pentru tratarea cancerului de san, aşa cum este mastectomia, are o imensă greutate emoţională şi poate produce o traumă psihică particulară. Dar ea este, totodată, o a doua şansă la viaţă!

În ultimele luni, s-a înregistrat o creştere a numărului de femei care solicită o operaţie de extirpare a sanului, efect cauzat de mastectomia preventivă efectuată de actriţa Angelina Jolie, la începutul acestui an. Pe de-o parte, efectul „Angelina” a contribuit la creşterea gradului de conştientizare a cancerului mamar, determinând femeile să se informeze cu privire la acestea afecţiune şi să acţioneze asupra ei. Pe de altă parte, se pune întrebarea: este cu adevărat necesară mastectomia, în cazul femeilor cu risc mare de a dezvolta un cancer mamar? „Deşi cancerul de sân este determinat cel mai adesea de o mutaţie genetică transmisă familial pe cale maternă, este greşit să gândim că dacă avem mutaţia genetică vom face sigur cancer. Genele inclavate în celule nu sunt doar de la mamă, ci şi de la tată, iar combinaţia lor face ca expresia genetică, în timp, să nu determine obligatoriu apariţia cancerului”, explică Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Centrului Integrat de Diagnostic şi Tratament al Sânului Gynecoland.

Este recomandat ca femeile cu istoric familial de cancer mamar să efectueze un test genetic de evaluare a riscului de a dezvolta acesta afecţiune şi, cel mai important, să monitorizeze în permanenţă sănătatea lor mamară, prin controlul anual de rutină, însoţit de ecografie mamară / mamografie digitală, întrucât descoperirea în stadii incipiente a neoplasmelor mamare s-a dovedit, până în acest moment, factorul care influenţează în cea mai mare măsură rata de supravieţuire.

Când este recomandată mastectomia?

În cancerul de sân diagnosticat, indicaţiile operatorii pot varia în funcţie de extensia tumorală, de localizarea acesteia, de gradul de diferenţiere tumorală, de vârsta pacientei, de dorinţa acesteia. În funcţie de extensia invaziei țestutului, se poate extirpa doar tumora (tumorectomie), un sector mamar (sectorectomie), un cadran mamar (quadrantectomie) sau întreg sânul (mastectomie) – intervenţie asociată adesea cu îndepărtarea ganglionilor din axilă (limfadenectomie axilară).

Mastectomia este operaţia prin care se extirpă în întregime sânul, cu tegumentul de deasupra şi profund, până la muşchiul pectoral (inclusiv fascia prepectorală). Este indicată în următoarele situații:
– când dimensiunea tumorei este de peste 4 cm;
– când tumora este localizată central;
– în funcţie de raportul tumoră-sân (sânii mici sunt mai susceptibili pentru mastectomie);
– când există tumori multiple în sâni;
– în cazul femeilor în vârstă;
– femeilor sub vârsta de 35 de ani, când riscul de recidivă locală este de trei ori mai mare decât în cazul femeilor cu vârsta de peste 56 de ani;
– atunci când sunt depistate mutaţii genetice BRCA 1, s.a.

De cele mai multe ori, operaţia se vindecă în 14-20 de zile, pansamentul putând fi dat jos chiar de a doua zi. După operaţie, se intervine prin drenaj pentru 7-10 zile, pacienta fiind instruită în vederea efectuării zilnice a exerciţiilor de stimulare a circulaţiei la nivelul mâinii, asociate drenajului.

„La Gynecoland ne concentrăm pe localizarea precisă, descrierea exactă şi marcarea preoperatorie a leziunilor, pentru a limita zona de rezecţie a ţesutului mamar şi, implicit, pentru rezultate terapeutice şi estetice optime. În plus, asigurăm consiliere psihologică ca adjuvant de nădejde în abordarea terapeutică a pacientelor, lucru ce s-a dovedit extrem de benefic. Vindecarea se încheie prin restabilirea integrităţii anatomice a sânului şi a statusului psihologic al femeii, datorită chirurgiei estetice care permite refacerea sânului după diferite tipuri de intervenţii oncologice. Mai nou, chirurgia oncoplastică oferă posibilitatea realizării operaţiilor oncologice şi plastice în cadrul aceleiaşi intervenţii, pentru ca, în final, rezultatele terapeutice şi estetice să fie excepţionale”, adăugă dr. Stoian.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus