sâmbătă , 2 decembrie 2023

Masterclass de dirijat cu Enrique Garcia Asensio, cel mai bun elev al lui Sergiu Celibidache

Masterclass

Fundaţia Sergiu Celibidache din Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi cu Universitatea de Arte „George Enescu” – Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice, din Iaşi, va organiza, în perioada 30 septembrie – 6 octombrie 2013, Masterclass-ul Internaţional de Dirijat „Tehnica de dirijat a Maestrului Sergiu Celibidache”, susţinut de către profesorul Enrique Garcia Asensio, cel mai bun elev al lui Sergiu Celibidache.

Scopul principal al Masterclass-ului este perfecţionarea tinerilor muzicieni dirijori atât din România cât şi din străinătate, care să beneficieze de unicitatea tehnicii dirijorale a lui Sergiu Celibidache şi pe care să o adopte, să o aplice şi să o răspândească în mediul muzical internaţional.

Dintre obiectivele acestui proiect educaţional menţionăm:

  • Creşterea gradului de calificare a studenţilor şi absolvenţilor universităţilor de profil din toată lumea
  • Încurajarea şi sustinerea participării acestora la „Concursul Internaţional de Dirijat Sergiu Celibidache” (septembrie – octombrie 2014), ediţia I, ce se va desfăşura în cadrul celei de-a doua ediţie a Festivalului Sergiu Celibidache 2014
  • Facilitarea accesului la program, prin înscrierea şi participarea gratuită la Masterclass
  • Transmiterea tinerei generaţii de muzicieni a tehnicii dirijorale unice a Maestrului Sergiu Celibidache, prin predarea şi aplicarea acesteia, de către Maestrul Enrique Garcia Asensio

Masterclass-ul se adresează tinerilor dirijori din România şi străinătate, care doresc să acceseze noţiunile de fenomenologie muzicală şi să aplice tehnica dirijorală specifică Maestrului Sergiu Celibidache.

Cei mai buni dintre cursanţi vor fi desemnaţi de către Maestrul Enrique Garcia Asensio să participe în mod direct la Concursul Internaţional de Dirijat Sergiu Celibidache, din perioada septembrie – octombrie 2014.

Înscrierea şi participarea sunt gratuite, costurile de transport şi cazare fiind suportate de participanţi. Cei care doresc să aplice pentru acest Masterclass o pot face la adresa www.fundatia-celibidache.com

Sergiu Celibidache, despre Iaşi

Dirijorul şi compozitorul Sergiu Celibidache şi-a petrecut anii studenţiei la Iaşi, unde a urmat cursurile Conservatorului. Concomitent, a studiat filozofia şi matematica la Universitatea ieşeană, apoi la cea din Bucureşti. Din 1936 a plecat definitiv din ţară, devenind în scurt timp una din cele mai cunoscute personalităţi ale muzicii internaţionale contemporane. În anul 1994, marele muzician a fost distins cu titlurile de Cetăţean de Onoare al oraşului Iaşi şi Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.

“…Iaşul mi-a dat ceva care la început m-a ajutat să devin om, şi după aceea, într-adevăr, să pot ieşi cu uşurinţă din labirintul îndoielilor. Şi când a fost vremea să iau hotărâri mari, le-am luat ca ieşean, adică cu înţelepciune moldovenească. Deci am fost cât se poate de marcat din copilărie şi adolescenţă de Iaşul care, natural, a fost oxigenul tuturor”, declara Sergiu Celibidache.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *