luni , 19 aprilie 2021

„The Masterpiece Experience”: iPad-ul, folosit ca instrument muzical în orchestră

masterpiece experience

Pe 27 aprilie, la Sala Palatului, „The Masterpiece Experience: Interstellar & Dark Knight”, un spectacol despre curaj şi iubire, dar şi cel mai inovativ concert de muzică de film, va oferi publicului ocazia să asiste la câteva premiere mondiale în arta spectacolului. iPad-ul, i-Phone-ul şi electroencefalograful vor fi folosite de producătorul Ciprian Costin ca instrumente muzicale sau mijloace de a potența efectele artistice ale show-ului, considerat de presă americană „extraordinar şi foarte intens”. Spectacolul mixează orchestra, tradiţional formată din 45 de instrumentişti, cu orchestra virtuală, generată de calculator în timp real.

Compozitor, pianist, dirijor şi producător al „The Masterpiece Experience”, spectacolul care aduce orchestra simfonică în secolul XXI, Ciprian Costin, un tânăr de origine română stabilit la Los Angeles spune: „Toate aceste elemente au un rol bine definit în show. Le utilizăm pentru că ajută vizual, auditiv şi emoţional povestea şi pentru că dau varietate. Folosirea lor nu reprezintă un scop în sine. Cu ajutorul calculatoarelor moderne, un creator de artă are posibilităţi incredibile de exprimare. O notă pe un keyboard digital poate fi mapată la sute de instrumente virtuale, care au expresivitatea comparabilă cu unii din cei mai buni instrumentişti. Softurile sunt programate să transmită expresia umană”.

Cu o diplomă şi în informatică, Ciprian Costin mărturiseşte că, în urmă cu patru ani, a scris o aplicaţie care procesează audio în funcţie de accelerometrul unui iPad, iar aceasta va fi folosită şi în spectacolul de pe 27 aprilie, de la Bucureşti. Muzicianul informatician explică faptul că şi i-Phone-ul poate fi utilizat ca instrument muzical şi, în plus, „foloseşte diferiţi senzori pentru a crea sau manipula sunetele într-o manieră creativă”.

Pentru a puncta mai bine un anumit moment al spectacolului, publicul va putea avea acces la o reprezentaţie 3D a creierului producătorului, pe ecranele LED, cu ajutorul unui aparat EEG, şi va asista astfel live la întrega explozie de emoţii trăită de acesta în timpul show-ului. Aceasta reprezintă o altă premieră mondială în arta spectacolului şi, poate din această cauză, dar şi pentru tot ceea ce reprezintă „The Masterpiece Experience”, fani din Mexic, Portugalia, Spania, Marea Britanie, Germania şi Danemarca, Olanda, Suedia, Italia, Polonia şi Ungaria, Ucraina și Serbia se vor afla alături de publicul din România la concertul din 27 aprilie de la Sala Palatului.

Muzica, semnată de câştigătorul premiului Oscar Hans Zimmer şi de Thomas Bergersen, de la celebra casa de producţie „Two Steps from Hell”, interpretată într-o manieră hibridă, orchestral-electronică, la care se adăugă şi performanţele soliştilor invitaţi în concert (Uyanga, voce etnică mongoleză, Eru Matsumoto, violoncel electric, şi Isaku Kageyama, la tobe taiko, tradiţional japoneze) fac din show-ul de la Bucureşti o experienţă artistică specială.

Biletele la concertul „The Masterpiece Experience” de pe 27 aprilie, de la Sala Palatului se pot achiziţiona de pe www.vreaubilet.ro şi de la casa de bilete a Sălii Palatului.

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus