sâmbătă , 24 iulie 2021

In memoriam Gabriel García Márquez: „Suntem cu toții din Macondo”

GGM1

O serie de personalități – artiști și oameni politici – au reacționat la moartea lui Gabriel García Márquez, care s-a stins din viață, joi, la vârsta de 87 de ani. Dintre toate mesajele transmise publicului, probabil că cel mai impresionant este cel al scriitoarei de origine chiliană Isabel Allende, care îl numește pe celebrul autor „maestrul meu” și face referire la influența imensă a lui Márquez în curentul literar intitulat „realism magic”.

Isabel Allende: „Tocmai am aflat, cu mare durere, că Gabriel García Márquez a murit. Singura mea consolare este aceea că opera lui este nemuritoare. Foarte puține cărți pot trece testul implacabil al timpului, puțini autori rămân în memoria publicului, dar García Márquez face parte dintre clasicii literaturii universale. Este cel mai important scriitor latin-american ai tuturor timpurilor, vocea realismului magic și punctul de sprijin al marelui boom literar latin-american. A povestit America Latină lumii și ne-a arătat nouă, latin-americanilor, propria noastră imgine în oglinda paginilor sale. Suntem cu toții din Macondo (n.r. orașul fictiv descris de Márquez în celebrul său roman „Un veac de singurătate”). Toți scriitorii de limba spaniolă care au existat înaintea lui și toți cei care au venit după el se măsoară cu talentul său imens. Îi datorez impulsul şi libertatea de a mă fi cufundat în literatură. În cărţile sale mi-am regăsit familia, ţara, oamenii pe care i-am cunoscut toată viaţa, culoarea, ritmul şi abundenţa continentului meu. Maestrul meu a murit. Nu-l voi plânge, pentru că nu l-am pierdut: voi continua să-i citesc cuvintele mereu și mereu…”

Bill Clinton: „ M-a întristat să aflu de moartea lui Gabriel García Márquez. De când am citit Un veac de singurătate, acum mai bine de 40 de ani, am fost de fiecare dată uluit de darurile sale unice de imaginaţie, claritate în gândire şi sinceritate emoţională. A surprins durerea şi bucuria umanităţii noastre atât în decoruri reale, cât şi magice. Am fost onorat să fiu prietenul lui şi să îi cunosc inima minunată şi mintea genială timp de mai mult de 20 de ani. Gândurile mele se îndreaptă către Mercedes şi familia sa şi către prietenii şi admiratorii săi din Columbia şi din întreaga lume.”

Barack Obama: „Lumea a pierdut unul dintre marii scriitori vizionari – şi unul dintre scriitorii mei preferaţi din tinereţe.”

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa: „Rămas-bun până la victorie, dragă Gabo.”

Preşedintele Mexicului Enrique Pena Nieto: „În numele Mexicului, exprim durerea cea mai profundă faţă de moartea unuia dintre cei mai mari scriitori ai vremii noastre.”

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff: „Personajele sale unice şi America Latină, cu exuberanţa ei, vor rămâne întipărite în inimile şi amintirea a milioane de cititori.”

Mario Vargas Llosa, vechiul rival al lui Gabriel Garcia Márquez: „Lucrările sale au dăruit literaturii o bogăţie şi un prestigiu impresionante. Romanele sale vor supravieţui şi vor continua să fie citite în toată lumea. Un mare scriitor a murit. Munca sa a oferit promovare şi prestigiu literaturii. Romanele sale vor supravieţui şi vor continua să strângă cititori pretutindeni. Transmit condoleanţele mele familiei.”

Shakira, pentru care Márquez  avea o mare afecțiune și care a interpretat câteva cântece incluse în coloana sonoră a ecranizării cărții „Dragostea în vremea holerei”: „Viaţa ta, dragă Gabo, ne-o vom aminti drept unică şi irepetabilă… Este greu să ne luăm la revedere, pentru că ne-ai dat atât de multe. Vei rămâne mereu cu mine.”

Gabriel García Márquez a primit premiul Nobel pentru literatură, în anul 1982, pentru volumul „Un veac de singurătate”. Maestrul realismului magic a cucerit milioane de cititori din lumea întreagă cu poveștile sale fascinante, care, prin atmosfera lor imposibil de recreat de alte condeie, i-au făcut pe oameni să viseze și să creadă că orice e posibil. Așa cum spune Allende, astăzi, mai mult ca oricând, realizăm că suntem cu toții din Macondo…

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus