vineri , 8 decembrie 2023

„Mommy”, reprezentantul Canadei la Oscar 2015, intră în cinematografe din 23 ianuarie

Mommy

Mommy / Mami (2014), în regia lui Xavier Dolan, deținătorul Premiului Juriului la Cannes 2014 şi alegerea Canadei pentru secţiunea “Cel mai bun film străin”, la Oscar 2015, va avea premiera în România în 23 ianuarie.

Mommy spune povestea emoţionantă a unei mame şi a fiului ei, un adolescent hiperactiv în vârstă de 15 ani care suferă, printre altele, de sindromul ADHD. “Într-o Canada fictivă din anul 2015, în care guvernul a modificat legea serviciilor de sănătate”, o femeie de 46 de ani, văduvă şi cvasişomeră, are de ales: va locui împreună cu băiatul ei care are serioase probleme de adaptare, asumându-şi efectele crizelor sale, sau îl va interna într-un sanatoriu special, sub efectul unei legi nou introduse. Un ajutor nesperat se iveşte din partea unei vecine mutate de curând în cartier. Între cei trei se naşte o relaţie specială, greu de descris.

Personajele principale sunt interpretate de trei actori care au colaborat şi în trecut cu tânărul regizor canadian Xavier Dolan. În rolul mamei joacă actriţa Anne Dorval (I Killed My Mother, Laurence Anyways, Heartbeats). Adolescentul cu probleme este interpretat de actorul Antoine Olivier Pilon (College Boy: Indochine, Laurence Anyways). Iar misterioasa vecină este Suzanne Clément (Laurence Anyways, I Killed My Mother). În film o veţi putea recunoaşte pe celebrul star canadian, actor, comic, regizor, om de radio şi tv Patrick Huard, pe care l-aţi văzut recent şi la noi în comedia Starbuck.

Record canadian la box office

În weekend-ul premierei din Canada, pelicula a depăşit recordul canadian la box office: aproape 500.000 $. După numai cinci săptămâni a acumulat încasări în valoare de 2,4 milioane $, o sumă enormă ţinând cont că premiera a avut loc numai în Quebec şi Toronto.

“Sunt impresionat, entuziasmat şi mândru la gândul că atât de mulţi locuitori din Quebec au venit să vadă filmul, precum şi de generozitatea cu care au comentat pe internet şi pe platformele de socializare”, a spus tânărul regizor Xavier Dolan în septembrie 2014. “Ultimile trei zile mi le-am petrecut citind diverse comentarii din partea celor care au fost să vadă filmul. Aprecierile pe care le-am primit din partea spectatorilor sunt cele mai importante premii pe care un film le poate primi. Le mulţumesc şi producătorilor (Les Films Seville) că au avut curajul să rupă barierele şi să-şi asume riscul realizării acestui film, acceptând ideea că piaţa este un lucru atât de sensibil şi, câteodată, total aleator”, adaugă Xavier.

1:1 – nu înseamnă un egal, ci victorie la Cannes 2014!

Filmat în formatul 1:1, Mommy a fost extrem de bine primit la Cannes (conform Variety.com), fiind unul dintre rarele momente când s-a aplaudat spontan şi frenetic. Criticii au fost foarte entuziaşti şi l-au menţionat pe tânărul regizor quebecois (25 de ani) alături de Godard şi Almodovar.

Ideea de a filma un lungmetraj în acest format i-a venit lui Dolan după ce în 2013 a realizat un videoclip muzical tot în 1:1. “Acest tip de format mi se pare că transmite cumva emoţie şi sinceritate”, spune Xavier Dolan. “Pătratul perfect încadrează feţele cu aşa o simplitate, astfel încât mi se pare cadrul ideal pentru a trage portete. Nimic nu distrage atenţia şi nimic nu afectează imaginea într-un asemenea spaţiu. Personajul este subiectul nostru principal, este centrul atenţiei şi nu are nici o scăpare. Ochii noştri nu-l pot sau nu o pot pierde. În plus, 1:1 este formatul coperţilor CD-urilor, precum şi formatul imprimeurilor de pe toate gecile”.

Mommy este al cincelea lungmetraj al lui Xavier Dolan, iar scenariul îi aparţine tot regizorului. Pe coloana sonoră veţi putea recunoaşte trupe celebre ale anilor ‘90: Dido, Counting Crows sau Oasis.

Semnat de

2 comentarii

  1. Exceptional, un film care trece prin tine si lasa urme. Pana la urma, asta si este rostul artei, nu ? Trei actori uluitori, condusi de un regizor aproape genial. Cu o mentiune speciala pentru stiinta cu care a fost pliata muzica pe momentul filmat.

  2. Ne-ai starnit curiozitatea, Vica!

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *