vineri , 23 iulie 2021

„Mona Lisa” de la Louvre, doar o copie?

mona

Faimosul portret „Mona Lisa”, expus la muzeul Louvre din Paris, ar fi doar o copie a unei versiuni anterioare, realizate tot de Leonardo da Vinci, susțin reprezentanţii unei fundaţii de artă din Elveţia.

Pentru a demonstra că au dreptate, reprezentanţii fundaţiei pretind că au realizat teste cu carbon şi de pigmentare pentru tabloul numit „Isleworth Mona Lisa”, descoperit în Elveţia în septembrie 2012. „Sunt convins în proporţie de 100% că este vorba despre un Leonardo autentic”, a declarat vicepreşedintele fundaţiei, David Feldman, pentru France 24. „Isleworth Mona Lisa” a fost numit așa după o suburbie londoneză unde a fost găsit tabloul, deţinut, din 1913, de colecţionarul britanic Hugh Blaker. Feldman susține că lucrarea a împrumutat prea multe dintre semnele distinctive ale artei secolelor al 17-lea şi al 18-lea şi de aceea este considerată o copie a originalului. „Dar testele cu carbon au demonstrat că tabloul a fost realizat la începutul secolului al 16-lea. Acesta este originalul Mona Lisa. Versiunea de la Luvru este mult mai elaborată, de o calitate mult mai înaltă, dar este o copie făcută de Leonardo însuşi după cea anterioară”, a mai spus Feldman.

El mai crede că tabloul din Elveţia a fost lăsat cel mai probabil neterminat înainte ca Leonardo să execute cea de-a doua versiune a picturii, care acum se află expusă la Louvre.

Reprezentanţii Muzeului Louvre s-au abținut de la comentarii.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus