sâmbătă , 24 iulie 2021

Niagara: minim un curcubeu, deci minim o iertare

Cascada Niagara

Dacă ar fi să-mi arădui singură o poveste de dragoste, aș face-o lângă cascada canadiană, pentru că s-ar naște pură, cu un sistem imunitar de neînvins. E  locul unde nu pot  fi supărată, ori mai bine zis, locul unde sunt fericită necondiționat. Orice problemă se dizolvă ca aburii uzi, generos aruncați de cleștarul apei. Și întotdeauna e minim un curcubeu, deci minim o iertare. Când ești într-un loc de genul acesta, atât de binecuvântat de splendoare, simți că Dumnezeu îți zâmbește, că viața reîncepe exact din momentul în care aburul ud te purifică.

1
Cascada Niagara, unul dintre cele mai fierbinți puncte de atracție ale „țării  frunzei de arțar”, este localizată pe râul cu același nume, care desparte Canada de Statele Unite. Lacul Erie este legat de lacul Ontario prin râul Niagara, cursul apei fiind despărțit în două brațe de Insula Caprei (Goat Island). Acest miracol natural al continentului nord-american este impropriu denumit cascadă, pentru că e un ansamblu format din trei căderi de apă. Cea mai spectaculoasă este Cascada Potcoavă (Horseshoe Falls) de pe partea canadiană.

2
Pe partea americană se află  American Falls și, la foarte mică distanță, de dimensiuni mult mai reduse și eclipsată de cele două amintite mai sus, este Bridal Veil Falls (Cascada Vălul Miresei).

3
Când vorbești despre o locație geografică trebuie să trasezi niște coordonate și să oferi un minim informațional. Dar pentru mine, această minune este preponderent senzorială. Ies din dimensiunea spațio-temporală pe malul ei. Nu știu de ce. Poate datorită frumuseții mai presus de cuvinte a spectacolului naturii, ori  energiei  pozitive a turiștilor din întreaga lume, care trăiesc fericirea primului impact vizual cu prospețimea culorilor, altele în fiecare anotimp, dar la fel de spectaculoase.

4
Orașul în sine este un țipăt de  stridențe  vesele, o efervescență florală cu multe atracții adiacente celor deja natural existente. Este cochet aranjat și parcurs de oameni de toate culorile și toate naționalitățile, toți având  în comun  un singur  lucru: zâmbetul niagarian.

5Locuind relativ aproape, mă reîntorc de câte ori am ocazia și cunosc toate obiectivele, multe la număr, care nu se pot epuiza într-un singur articol. Ieri  m-am bucurat de vara picată din lună, fix lângă cascadă. Vară în aprilie, după ce cu o săptămână în urmă am avut iarnă. Primăvara se pare ca a uitat de noi anul acesta, și mugurii explodează uimiți, întrebându-se ce să facă.

6
Cascada poate fi văzută din mai multe unghiuri. O poți admira de pe mal, ori poți face un raid cu elicopterul deasupra ei, poți să mergi cu vaporul „Maid of Mist” până foarte aproape, ori poți să surprinzi peisajul din spatele cascadei, luând un tur prin tunele subterane.

7

Când noaptea se lasă peste oraș, cascada e luminată colorat, iar în week-end și de sărbători sunt focuri de artificii care, în combinație cu jocul de spumă al apei, oferă un spectacol unic.

8
Grădinari iscusiți  își arată  măiestria  în toate detaliile orașului, arta florală punându-și amprenta în tot și toate, de la cele mai mici ornamente, până la ceasul floral care este decorat diferit în fiecare an.

9
Dacă ești iubitor de flori și de culoare, un punct pe care nu îl poți rata este  Niagara Botanical Garden, una dintre cele mai frumoase grădini botanice de pe teritoriul Canadei, unde se află și Butterfly Conservatory.

10
Orice vârstă ai, orice opțiune alegi, te trezești  într-o fantezie, într-o poveste colorată, incredibilă.

11

Niagara e răsfăț pentru copil și pentru adult, pentru cel însetat de frumos, dar și pentru cel ce iubește adrenalina. Intri în contact direct cu istoria dacă vizitezi fortul Erie, ai o zi de neuitat dacă opțiunea ta este Marineland. Poți să ai parte de un drum aventuros printre animale la Safari Niagara, ori poți face un tur al viilor pentru a degusta sortimente din vestitul vin de Niagara. Și variantele nu se opresc aici.
Am petrecut multe momente deosebite la Niagara. Impactul inițial a fost dragoste la prima vedere – era întâia mea zi de naștere pe teritoriul canadian, iar spectacolul cascadei, pe fundal de magnolii, în mai, s-a concretizat nu în cuvinte, ci emoție.

12
Niagara e o poveste în fiecare anotimp, o poveste care dă dependență și te cheamă mereu și mereu să revii, să mai guști un pic de magie…

***

Pe Em Sava o puteți citi pe blogul ei Sweet & Salty, savatoronto.com.

Fotografii: arhiva personală, mustseeplaces.eu, bing.com

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus