vineri , 8 decembrie 2023

Obezitatea infantilă: cum se poate evita și corecta „boala secolului modern”

obezitate

Considerată boala secolului modern”, obezitatea a devenit în ultimii ani un pericol tot mai pronunţat, dobândind din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii statutul de boală incurabilă. În lume există peste un miliard de persoane adulte supraponderale, dintre aceştia cel puţin 300 de milioane sunt deja diagnosticaţi ca fiind obezi, iar în România statisticile rămân la fel de îngrijorătoare.

În prezent,  aproximativ 30% din populaţie suferă de obezitate, cele mai afectate fiind persoanele cu vârsta între 15-64 de ani, iar creşterile ponderale progresează şi în rândul copiilor sub cinci ani, numărul acestora mărindu-se cu 18% în ultimii zece ani.

Dr.Mldovan„Este absolut normal ca cei mici să câştige kilograme în plus pe măsură ce cresc, însă dacă aportul caloric depăşeşte necesarul zilnic, iar greutatea nu mai este proporţională cu înălţimea specifică vârstei, în acest caz putem vorbi de obezitatea infantilă. La nivel european, numărul copiilor supraponderali creşte anual cu 400.000 şi, deşi statisticile sunt alarmante, nu par să îngrijoreze pe nimeni. Totuşi, obezitatea infantilă este o problemă care nu trebuie ignorată, deoarece reprezintă precursorul apariţiei bolilor de sănătate specifice vârstei adulte: tensiunea arterială crescută, nivelul crescut al colesterolului, diabetul sau afecţiunile cardiace”, explică Dr. Bogdan Moldovan, şeful secţiei de chirurgie al Spitalului Sf. Constantin şi Centrului Bariatric din Braşov.

Obezitatea infantilă  – agravată de factorii genetici sau alimentaţia deficitară?

Obezitatea poate apărea la orice vârstă şi poate fi rezultatul unor probleme Dr. Liliana Popagenetice, endocrine sau hormonale, însă majoritatea cazurilor sunt corelate cu un stil de viaţă al plusurilor şi minusurilor: alimentaţia nesănătoasă este în exces, iar activităţile fizice sunt minime. Copiii se află în perioada de dezvoltare, astfel că, spre deosebire de adulţi, au nevoie în mod constant de o rezervă suplimentară calorică şi nutriţională, care să le alimenteze necesarul zilnic atât pentru dezvoltare, dar şi pentru procesul de creştere. Însă, atunci când cei mici ajung să consume mai multe calorii decât au nevoie, vor începe să acumuleze kilograme în plus. „Cu toate acestea, nici elementul genetic nu trebuie ignorat când vorbim despre obezitatea infantilă, întrucât, în foarte multe cazuri, copilul obez ajunge să devină un adult obez şi să moştenească predispoziţiile pentru bolile părinţilor săi. Cei mai comuni factori ce favorizează instalarea obezităţii infantile sunt  corelaţi cu perioada intrauterină sau postnatală. Astfel,  obezitatea mamei, atât în timpul sarcinii cât şi în perioadă anterioară, constituie o premisă pentru excesul de kilograme al celor mici. Mai mult decât atât, nutriţia intrauterină deficitară, asociată cu o creştere rapidă în greutate după naştere, lipsa alimentaţiei naturale la sân, dieta artificială foarte bogată în proteine în primul an de viaţă, dar şi greutatea mare la naştere constituie un prim semnal pentru supraponderabilitate”, explică Dr. Liliana Popa, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice în cadrul Spitalului Sf. Constantin şi Clubului Bariatric Braşov.

Spitalul Sf. Constantin din Braşov a iniţiat, în anul 2011, un program de chirurgie bariatrică, în cadrul spitalului privat putând fi efectuată toată gama de intervenţii  pentru tratarea obezităţii. Echipa de chirurgi de la Braşov aplică preferenţial procedura Gastric Sleeve, pe cale laparoscopică sau transombilicală, întrucât, pe baza experienţei anterioare şi a rezultatelor obţinute, s-a constatat că este cea mai eficientă. Mai mult decât atât, medicii chirurgi şi nutriţionişti ai Spitalului Sf. Constantin oferă şedinţe de consiliere gratuită pentru persoanele care se confruntă cu problema obezităţii, venind în ajutorul pacienţilor cu sfaturi nutriţionale dar şi susţinere emoţională.

Foto 1: telegraph.co.uk

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *