sâmbătă , 28 mai 2022

OvidiuRo asigură asistență medicală pentru 1.000 de copii necăjiți

copil

  • 1.000 de copii beneficiază de analize medicale gratuite, ulterior fiind luaţi în evidenţă de medicii de familie; de asemenea, ei primesc medicamente, vitamine și transport gratuit la medic pentru a avea o stare de sănătate bună şi a putea merge la grădiniţă;
  • Medicii de familie din trei comunități au fost sprijiniți să deruleze controale medicale regulate în sate izolate;
  • Proiectul se desfaşoară pe o perioadă de 3 ani, iar finanțarea oferită de GSK România se ridică la 150.000 de euro;

Asociația OvidiuRo, cu sprijinul GSK România, a ajuns la jumătatea perioadei de implementare a programului Împreună pentru o sănătate mai bună – componenta de sănătate a programului Fiecare copil în grădiniță, un proiect ce se desfășoară pe o perioadă de trei ani. În baza finanțării de 150.000 de euro a fost posibilă dezvoltarea unor proiecte locale ce au vizat controale medicale periodice, realizarea vaccinărilor obligatorii, sprijinirea părinţilor pentru a cumpăra medicamente pentru copii, facilitarea activităţii mediatorilor sanitari și programe de educaţie pentru sănătate şi igienă cu copiii şi părinţii lor.

Astfel, după prima jumătate a programului, 17 comunități din județele Alba, Braşov, Bacău, Cluj, Covasna, Dolj, Dâmbovița, Mureș, Sibiu și Vaslui au implementat proiecte de sănătate derulate în sprijinul copiilor. 850 de copii au beneficiat de analize medicale de bază gratuite la începutul anului școlar trecut. În urma acestor investigații s-a constatat că 15% dintre copii aveau paraziți intestinali, iar 8% infecții streptococice, fiind luaţi în evidenţă de medicul de familie. Anul acesta analizele se repetă, extinzându-se la aproape 1.000 de copii.

Copiii au primit medicamente, vitamine și au beneficiat de transport gratuit la medic

Imunitatea scăzută a copiilor, lipsa unei alimentații adecvate și condițiile de trai improprii sunt numai câteva dintre grijile zilnice cu care se luptă părinții săraci. O cauză importantă pentru care copiii săraci lipsesc de la grădiniță sunt problemele de sănătate. Datorită programului Împreună pentru o sănătate mai bună, peste 1.000 de copii au primit medicamente, vitamine și au beneficiat de transport gratuit la medic, iar 80 de copii din două sate din Covasna, care fuseseră vaccinați numai la naștere, au reușit să recupereze din decalaj.

„A trecut un an și jumătate de la lansarea componentei de sănătate a programului Fiecare Copil în Grădiniță inițiat de OvidiuRo – un proiect cu multe provocări, dar și cu rezultate și satisfacții pe măsură. Am convingerea că implicarea membrilor comunității locale încă de la începutul proiectului a contribuit semnificativ la implementarea cu succes a acestuia, pentru că au înțeles că educația copiilor este în directă legătură cu  starea de sănătate a acestora. Proiectul se bucură de implicarea unor oameni inimoși, partenerii noștri de la OvidiuRo, mediatorii sociali și membrii comunității locale și, de aceea, sunt convinsă că împreună vom reuși în continuare să facem diferența în viața comunităților în care ne vom implica”, spune Andreia Cucu, Comunication Manager GSK România.

,,Ne dorim foarte mult ca fiecare copil pe care îl aducem la grădiniță să fie un copil sănătos. Acest proiect vine în sprijinul multor părinți săraci care nu reușesc să facă față numeroaselor probleme cu care se confruntă. Suntem bucuroși să avem alături de noi parteneri care ne oferă instrumentele cu care putem combate abandonul școlar, cauzat și de starea de sănătate precară a copiilor săraci, din cauza căreia lipsesc des și recuperează greu. Datorită strânsei colaborări cu echipele locale, am mai facut câțiva pași importanți către obiectivul nostru pe termen lung: transformarea programului Fiecare Copil în Grădiniță în politică publică”, a declarat Maria Gheorghiu, Cofondator (alături de Leslie Hawke) și Director Executiv OvidiuRo.

Mai mult, cu sprijinul OvidiuRo şi GSK România, în lunile iulie și august anul acesta, 120 de profesori au organizat Ateliere de Vară în 14 județe, pentru 1.500 de copiii, după un curriculum dezvoltat de OvidiuRo. Cei mici au învațat despre corpul lor, au descoperit cât de importante sunt igiena și alimentația sănătoasă și cum să se ferească de diferite boli. Copiii au fost încurajați să pună întrebări și să găsească răspunsuri, să experimenteze și să descopere, să fie creativi și să lucreze în echipă. Atelierele de Vară s-au încheiat cu o Conferință de Bune Practici la care au participat 70 de profesori și specialiști în educație.

În luna iulie, 20 de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și 15 medici specialiști, implicați în programul Împreună pentru Sănătatea Rurală al Societății Studenților în Medicină din București, au organizat împreună cu OviduRo o caravană medicală în comunele Vâlcele (jud. Covasna) și Tărlungeni (jud. Brașov). 400 de copii și 380 de adulți au beneficiat de investigații gratuite (recoltare de sânge pentru colesterol, trigliceride, glicemie si hemoglobina, electrocardiograma, ecografie abdominala, teste rapide pentru streptococ, rotavirus și adenovirus).

Probleme de sănătate pentru copiii care mănâncă pâine cu parizer…

Majoritatea copiilor au fost diagnosticați cu afecțiuni respiratorii, paraziți intestinali, anemie și rahitism. În comuna Vâlcele, din 20 de copii consultaţi, numai cinci erau sănătoși. Hrana acestor copii este săracă în vitamine și nutrienți – majoritatea mănâncă cartofi prăjiți sau pâine cu parizer, foarte puține fructe sau legume proaspete și beau foarte puțină apă. În cadrul activităților de educație pentru sănătate din grădiniță, copiii au beneficiat de o gustare sănătoasă (fructe, iaurt, cereale), iar în lunile reci mulți dintre ei au primit vitamine.

Proiectul a sprijinit medicii de familie din patru comunități ce fac parte din proiectul Fiecare Copil în Grădiniţă să deruleze controale medicale săptămânale în satele izolate în care, în mod normal, ajung foarte greu.

În comuna Boroşneu, din județul Covasna, directorul școlii a anunțat că 60 de copii și adulți din zonă consumă apă dintr-o fântănă poluată. Cu sprijinul GSK România, lumea s-a mobilizat imediat și s-a construit, în timp record, o aducțiune nouă, localnicii având acum la dispoziție apă proaspătă și curată.

În cadrul proiectului au fost identificate șase persoane pentru postul de mediator sanitar; formarea a fost oferită de Centrul pentru Politici de Sănătate SASTIPEN, iar Împreună pentru o sănătate mai bună a sprijinit comunitățile să angajeze mediatorii temporar, până la preluarea acestora de către primării.

Despre Fiecare Copil în Grădiniță

Prin programul Fiecare Copil în Grădiniță, lansat de Asociația OvidiuRo și Ministerul Educației în iulie 2010, 1.300 de copii dezavantajați merg la grădiniță în fiecare zi în 40 de grădinițe din 19 de comunități sărace, din 10 județe. Succesul proiectului se datorează unui instrument inovativ –  tichetele sociale de 50 de lei pe lună pe care le primesc părinții copiilor din program și care sunt condiționate de prezența zilnică a copiilor la grădiniță. Tichetele sociale asigură familiilor un venit suplimentar restricționat pentru alimente. OvidiuRo alocă și o sumă anuală de 60 de lei de copil pentru rechizite și alte materiale educaționale. De asemenea, Consiliile Locale susțin costurile pentru îmbrăcăminte și încălțăminte.

Înainte de program, copiii săraci mergeau la grădiniță sporadic și nu reușeau să acumuleze cunoștințele necesare pentru a face față primilor ani de școală. Odată cu lansarea proiectului Fiecare Copil în Grădiniță, prezența zilnică a tuturor copiilor din program a crescut spectaculos. În comunități precum Araci, Covasna, peste 150 de copii vin la grădiniță zi de zi.

Asociația OvidiuRo a fost fondată în anul 2004, de către Leslie Hawke și Maria Gheorghiu care, încă din 2001, au dezvoltat programe de sprijinire a copiilor dezavantajați în scopul prevenirii abandonului școlar. Pe termen lung, asociația își propune să facă din educația timpurie o politică publică pentru că existența unei forțe de muncă educate este esențială pentru viitorul economic al țării. Altfel, cei care dețin un loc de muncă vor susține în viitor și generațiile de pensionari, dar și pe cei care sunt sau vor fi șomeri. Mai multe detalii pe www.ovid.ro.

Impreună pentru o sănătate mai bună – Proiectul lansat in 2012 în România face parte dintr-un program mai amplu, finanţat prin European Community Partnerships – un program european al GSK ce oferă suport pentru iniţiative locale de sănătate şi infrastructură în sănătate. România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia – aflate printre ţările din Europa cu cele mai numeroase populații de etnie romă – au început, prin acest proiect, un angajament de trei ani cu scopul de a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor şi părinţilor acestora şi de a asigura şi pentru viitor infrastrucura necesară pentru menţinerea acesteia.

Foto: childrensmileday.org

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus