luni , 14 iunie 2021

„În parc”: Ana Ularu și Istvan Teglas joacă la Godot, în regia lu Radu Iacoban

In parc

„În parc”-ul lui Radu Iacoban se află o bancă goală. Pe ea vor lua loc pe rând patru cupluri, din patru epoci diferite, în patru scene distincte. Mâine, 15 august, de la 19.30, la Godot Café-Teatru.

Ana Ularu / Rodica Lazăr şi Istvan Teglas vor juca, pe rând, rolurile unor cupluri de personaje pe cât de neaşteptate, pe atât de diferite: Mihai Eminescu şi Veronica Micle, Regele Ferdinand şi Miţa Biciclista, criminalul în serie Râmaru şi o anumită Mihaela, precum şi un El şi o Ea din perioada actuală.

„Ești într-un parc și te uiți în gol la o bancă”, spune autorul Radu Iacoban. „Și te gândești că poate acolo, într-o zi, Eminescu și Veronica Micle și-au spus vorbe de amor. Sau că Regele Ferdinand și Mița Biciclista puneau țara la cale înainte de Primul Război Mondial. Sau că Ion Râmaru își dădea întâlnire cu o fată. Și apoi sună telefonul și vezi că e prietenul/prietena care îți spune că întârzie un pic. Și îți amintești de ce ești acolo. De ce ai venit în parc.”

Ana Ularu are rolul principal feminin în piesa „În parc”. Alături de Istvan Teglas, pe Ana o puteți vedea acum nu într-un film, în sala de cinema, ci pe scenă, acolo unde a debutat la 15 ani ca actriță de teatru, când Cătălina Buzoianu îi dădea rolul Lolitei, alături de Ştefan Iordache. „O bancă dintr-un parc devine de-a lungul timpului martor la pasiunea dintre un poet național și o Veronica, la spionajul unei Bicicliste pentru un Rege, la îndrăgostirea unui criminal și blazarea unei relații contemporane. Doi actori ori patru epoci egal opt personaje savuroase și comice”, spune Ana.

„A fost o provocare pentru mine să lucrez la spectacolul ăsta, deoarece personajele acestea nu există în nici o altă piesă, din câte ştiu eu”, spune Istvan Teglas. „Şi nici nu mi-ar fi trecut prin cap vreodată că cineva m-ar vedea jucându-l pe Eminescu… Despre primele trei personaje (Eminescu, Regele Ferdinand, asasinul Rîmaru – n.red.) ştiam doar lucruri pe care le ştie absolut toată lumea, al patrulea fiind un personaj inventat. La un moment dat, am fost la Ipoteşti, unde probabil am înţeles un pic şi altceva despre acest om. Iar, ca poet, pot să spun că l-am descoperit de abia atunci cu adevărat.”

Costume ingenioase, realizate de Mihaela Ularu

Create de scenografa Mihaela Ularu, unul dintre cei mai apreciați profesioniști care lucrează de mult timp pentru proiecte cinematografice din România și internaționale, costumele din spectacolul „În parc” sunt nu numai superbe, ci și ingenios gândite. „Le-am făcut astfel încât actorii să poată îmbrăca, de la începutul spectacolului, toate cele patru costume, unul peste altul, fără ca publicul să observe asta și fără ca ei să fie incomodați”, povestește scenografa Mihaela Ularu. „Să poată face trecerea de la un personaj la altul în spatele scenei în câteva secunde, dând jos, la propriu: adică aruncând efectiv rapid costumul și dezvăluind publicului următoarea ipostază de cuplu, aflat peste 40-50 de ani pe aceeași bancă, în același parc, fiecare cu povestea sa”, adaugă ea.

Absolventă a Facultății de Arhitectură, Mihaela Ularu a lucrat ca scenografă în numeroase coproducții internaționale, una dintre cele mai cunoscute fiind „Gadjo Dillo”, filmul lui Tony Gatliff. Dupa colaborări în teatru și film – cea mai recentă producție românească fiind „Bună, ce faci?”, a semnat scenografia videoclipurilor pentru formații ca All Saints, Hurts, Kaiser Chiefs sau Kasabian. „Am primit invitația de a face scenografia pentru spectacolul În parc cu mare bucurie, în primul rând pentru că a fost primul meu contact cu teatrul independent”, spune Mihaela Ularu. „De fapt, este o reîntoarcere la prima dragoste, teatrul, la care în ultimii ani m-am raportat doar ca spectator, fiind acaparată de publicitate, film și televiziune”.

Motivația principală însă a fost lucrul cu Ana Ularu și cu Radu Iacoban. „Cea mai mare bucurie a fost însă să îmi ajut dragii copii, Ana și Radu, să vină în fața publicului de la Godot Café-Teatru cu un spectacol cât mai bun”, spune Mihaela Ularu.

Spectacolul se joacă mâine seară, de la 19.30, la Godot Café-Teatru.

„L1-L5”, cu Ana Ularu, la Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul

Ana Ularu are rolul principal și în „L1-L5, un scurtmetraj puternic și optimist despre viața unei tinere care învață să trăiască altfel în urma unui accident grav de mașină. Bazat pe experiența reală a regizoarei Letiţia Roşculeţ, realizat cu onestitate, uneori cu umor, alteori cu durere, filmul a fost prezentat la Cannes anul acesta și va fi proiectat deseară (joi, 14 august 2014) la Arena Verde Stop (Strada Barbu Văcărescu 161-164, zona Tei-Floreasca), de la ora 22:40, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, ediția a XI-a (intrarea liberă)

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus