vineri , 25 iunie 2021

Parfumul ăsta îmi amintește de tine

Pentru mine e complicat să găsesc un parfum pe care să-l pot purta – de la cele mai multe mi se face rău, mă ia amețeala și durerea de cap și nu știu cum să ajung mai repede la duș, să îndepărtez orice urmă de miros artificial. În schimb, ca mulți dintre voi, am amintiri olfactive care nu cred că mi se vor șterge niciodată. Asociez locuri, oameni, vârste, povești de amor, felii întregi din viața mea cu câte o mireasmă care-mi iese-n cale la ani distanță de când am întâlnit-o prima dată.

Acqua Di Giò, de la Armani, îmi amintește, de exemplu, de cea mai bună prietenă a mea din liceu, Dana, care era înnebunită după parfumul ăsta. Îl găsiți și voi aici, iar dacă sunteți în căutare de cadouri de Crăciun, aici au de toate pentru toți. Apoi, chiar dacă nu l-am mai întâlnit de mult, B.U., o marcă foarte la modă în anii ’90, îmi aduce aminte tot de anii de liceu și de Dana, care mi l-a făcut cadou, într-un noiembrie de demult, când prietenia noastră însemna totul.

Pleasures, de la Estée Lauder, o să fie mereu parfumul pe care-l asociez cu fratele meu, Harry, care mi l-a făcut cadou când eram puștoaică, de 8 Martie. E prea dulce acum pentru gustul meu și cred că mi s-ar face rău dacă l-aș purta, dar îl adulmec cu mare drag de fiecare dată când îl văd în vreun magazin.

Jaïpur, de la Boucheron, era parfumul pe care-l folosea un fost iubit și este, în mod inconfundabil, egal cu anii mei de facultate și cu relația aceea, memorabilă în ambele sensuri ale cuvântului.

Addict, de la Dior, e preferatul lui Gabi, cea mai mare devoratoare de parfumuri pe care o știu – cred că le-ar bea, dacă ar putea! Mă rog, era preferatul ei, că la câte parfumuri folosește, i se schimbă favoritele de la un sezon la altul. Dar Addict îmi va aminti mereu de ea și de anii noștri superbi în presa cotidiană.

Mirosul de after shave – aproape oricare – îmi amintește de tata, pentru că așa mirosea în baie, în fiecare zi, după ce se bărbierea.

Mama, în schimb, nu are un parfum pe care-l folosește mereu, dar are o mireasmă unică, pe care aș ști s-o recunosc dintr-un milion, ca puii de animale care-și cunosc mamele după miros.

La fel de repede recunosc și mă face să mă simt ca acasă parfumul lui Paul – un amestec de loțiune, ulei pentru barbă și mirosul lui personal, discret și reconfortant, de-ți vine să-l iei în brațe întruna, numai ca să inhalezi minunăția.

Voi ce parfumuri asociați cu cine?

***

V-a plăcut acest articol? Abonați-vă LaRevista.ro și la pagina noastră de Facebook!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus