joi , 21 ianuarie 2021

Paul Signac: o pictură pentru care merită să mergeți la Muzeul de Artă din București

paul signac saint tropezfoto

Public deseori știri care anunță evenimentele de la Muzeul Național de Artă din București. La unele m-aș duce cu plăcere și curiozitate, altele mă gândesc că vă pot interesa pe voi, dacă mie nu-mi spun mare lucru. Însă, indiferent de calitatea expozițiilor temporare, cele permanente vă spun cu entuziasm că merită văzute, toate. Și dacă nu vă pasionează niciuna dintre ele – deși ar fi greu de crezut! – există totuși o pictură pentru care m-aș duce la muzeu iar și iar, doar ca s-o văd din nou.

„Poartă (Saint Tropez)”, de Paul Signac. O s-o găsiți în aripa de artă europeană, desigur, și-o să vă sară în ochi imediat. O să remarcați mai întâi culorile ei vii, splendide, și-apoi, când o să vă apropiați de ea, o să vă fascineze tehnica în care e lucrată.
Georges Seurat, împreună cu Paul Signac, s-au desprins de curentul impresionist pe la sfârșitul anilor 1800, când au început să picteze în maniera pointilistă – de la „point”, din franceză, căci imaginile sunt reprezentate pe pânză prin mici puncte distincte de culoare care formează întregul. Mișcarea pe care cei doi artiști au pornit-o atunci e azi cunoscută în istoria artei sub numele de neo-impresionism.
Paul Signac adora să călătorească. Și-a cumpărat o barcă în 1892 și a pornit cu ea în larg, străbătând distanțe lungi, pictând și poposind în mai multe porturi din Mediterană, până s-a oprit la Saint Tropez, unde și-a dorit să rămână. În 1897, alături de prima lui soție, Berthe, s-a mutat în casa pe care a cumpărat-o în Saint Tropez, La Hune („Catargul”), unde și-a amenajat un atelier de pictură. Signac și-a petrecut mulți ani pe Coasta de Azur – în 1913, după ce se despărțise de Bertha, căreia i-a lăsat cadou La Hune, a închiriat o vilă în Antibes, stabilindu-se acolo împreună cu cea de-a doua femeie importantă din viața lui, pictorița Jeanne Selmersheim-Desgrange. Cei doi au avut o fiică, Ginette. Signac a murit însă la Paris, pe 15 august 1935, la vârsta de 71 de ani.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus