Un nou studiu publicat de doi cercetători americani demonstrează că obișnuința de a citi opere de ficțiune ne poate ajuta să relaționăm mai bine cu ceilalți. Că e vorba de un rendez-vous sau un interviu pentru un job, succesul în societate poate fi determinat nu doar de ținuta adecvată, ci și de Shakespeare, Proust sau Cehov…
David Comer Kidd și Emanuele Castano, cercetători psihologi la New School for Social Research din New York, au făcut vâlvă în lumea științifică și în cea literară deopotrivă când au publicat, pe 3 octombrie 2013, în prestigioasa revistă Science, articolul Reading Literary Fiction Improves Theory of Mind. Conform celor doi cititul de opere de ficțiune îmbunătățește performanțele intelectuale și sociale ale oamenilor, cu alte cuvinte, capacitatea fiecăruia de a-și stăpâni și înțelege atât propriile sentimente, cât și pe cele ale altora. Nimic nou, până aici, toată lumea e de acord că oamenii care citesc sunt mai inteligenți, însă se pare că lipseau studiile care să o demonstreze.
Înțelegerea trăirilor celorlalți este una dintre aptitudinile fundamentale care permit stabilirea de relații sociale complexe, relații ce sunt specifice societăților umane și care au fost reunite sub denumirea de Theory of Mind (ToM). În încercarea de a determina care sunt factorii ce duc la creșterea acestor aptitudini (cum ar fi empatia, percepția socială sau inteligența emoțională), David Comer Kidd și Emanuele Castano au realizat cinci experimente prin care au demonstrat că ficțiunea literară are o pondere mai mare în dezvoltarea ToM la adulți, spre deosebire de non-ficțiune, literatura de masă sau de lipsa cititului.
Astfel, persoanele care au citit, măcar între trei și cinci minute, fragmente din autori cum ar fi Don DeLillo, Alice Munro sau Cehov s-au descurcat mult mai bine decât cei care au citit autori „de masă” precum Gillian Flynn, Rosamunde Pilcher sau Danielle Steel, la teste ToM în care li se cerea să deducă ce simt sau gândesc alți oameni. Cu alte cuvinte, nu este suficient să citim, trebuie să fim selectivi și să ne alegem lecturile cu precădere dintre marii clasici ai literaturii universale.
ToM (Theory of Mind) este un domeniu de cercetare relativ nou, care se folosește de teste pentru a măsura capacitatea oamenilor de a identifica emoțiile (prin interpretarea de fotografii ale chipurilor altor persoane) sau de a prezice care vor fi reacțiile sau gândurile cuiva în anumite situații.
Surse: The New York Times, Publishing Perspectives
Foto: mindpetals.com
Semnat de Laura Câlțea