sâmbătă , 2 decembrie 2023

„Pentru Regină și țară”, o poveste adevărată despre tineri şi absurdul războiului

queen and country

Pentru Regină și țară / Queen & Country, drama autobiografică în regia lui John Boorman (Excalibur, Deliverance, Hope and Glory, The Tailor of Panama), va avea premiera în România vineri, 8 ianuarie. Filmat în cea mai mare parte în România, lungmetrajul este distribuit de Independenţa Film.

O poveste inspirată complet din adolescenţa regizorului englez, Queen And Country ecranizează amintirile lui John Boorman din anul 1952, anul încorporării sale în armata britanică, perioadă care se suprapune în mod nefericit cu Războiului din Coreea (1950-1953).

Regizorul, producătorul şi scenaristul John Boorman (82 de ani) are trei premii la Cannes (The General, Excalibur, Leo the Last) şi patru nominalizări. A fost de cinci ori nominalizat la Oscar (Hope and Glory, Deliverance), de două ori la Globurile de Aur şi la Berlin, de trei ori la BAFTA.

În cel mai recent film al său îi veţi putea recunoaşte pe actorii Callum Turner, David Thewlis (Harry Potter and the Prisoner of Azakaban, Seven Years in Tibet, Kingdom of Heaven, The Theory of Everything), Vanessa Kirby (Everest, Jupiter Ascending, About Time), Caleb Landry Jones (Contraband, X-Men: First Class, No Country for Old Men, Antiviral), Richard Grant (Dracula, Corpse Bride).

Queen And Country a fost proiectat în premieră la Cannes 2014, secţiunea Quinzaine des Réalisateurs. A fost filmat în cea mai mare parte în România, la Castel Film.

Cinci săptămâni de filmare în România

Despre perioada petrecută în ţara noastră (s-a filmat cinci săptămâni în România, trei pe Tamisa), regizorul a rămas cu o impresie foarte bună.  Într-un interviu publicat recent (Iulia Blaga, Suplimentul de cultură), John Boorman spune: „În Anglia există (interviul datează din mai 2014 – n.red.) această isterie, cu românii care-i vor cotropi pe englezi. Ziarele scriu despre teroarea hoardelor de români cuceritori, dar când am filmat, companiile britanice publicau reclame în presa românească încercând să-i determine pe români să plece la muncă în Anglia”.

Queen and Country – o poveste adevărată din Anglia anilor ‘50

„Tot ce se întâmplă în film e real, începând cu prima mea ţigară”, spune regizorul în acelaşi interviu. „Real e şi momentul când l-am dus pe adevaratul Percy, în cătuşe, la închisoare. Înca mai am chitanţa: Primit de la sergentul Boorman“.

Acţiunea din Queen and Country are loc la nouă ani după cea din Hope and Glory (1987), celălalt film al lui Boorman. De cinci ori nominalizat la Oscar, Globul de Aur în 1998 pentru cel mai bun lungmetraj şi BAFTA pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, Susan Wooldrige. Hope and Glory se referă la copilăria regizorului din perioada Blitz a Londrei (de la atacurile germane Blitzkrieg – n.red.), distrugerea casei părinteşti şi adăpostirea pe malurile Tamisei.

Acum, Queen and Country abordează încorporarea de la 18 ani a tânărului Boorman, “atunci când am fost chemat să-mi servesc patria, la fel ca toţi băieţii din Anglia care împliniseră 18 ani. Cele mai multe personaje din film sunt inspirate de propria mea familie şi de persoane pe care le-am întâlnit în acea perioadă. Toate evenimentele din film s-au petrecut de o manieră cvasi identică în realitate”, spune regizorul.

***

Pentru Regină și țară/ Queen & Country este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *