Personalitatea națională a românilor este una de tip bipolar, care corespunde profilurilor „Făt-Frumos” sau „Zmeu”, arată un studiu realizat de o echipă de psihologi din Cluj și București.
„Am finalizat un studiu despre profilul naţional de personalitate al românilor la nivel regional, acceptat deja spre publicare, iar prezentarea primelor concluzii reprezintă o premieră. Din studiu reiese că personalitatea naţională a românilor are o structură bipolară, adică sunt două profiluri complet diferite de personalitate. Pe de-o parte, este un profil caracterizat prin instabilitate emoţională scăzută, asociată cu deschidere crescută, extraversiune, agreabilitate şi conştiinciozitate, numit factorul X plus, având un potenţial pozitiv, al cărui nume metaforic mergând pe tradiţia românească este Făt Frumos. Avem apoi al doilea profil, cu instabilitate crescută şi deschidere scăzută, şi extraversiune, agreabilitate, conştiinciozitate scăzute, factorul X minus, căruia i-am spus Zmeul. Profilul X plus este mai frecvent între 30 şi 50 de ani, la oameni cu educaţie superioară, iar celălalt este frecvent între 14 şi 19 ani, şi peste 60 de ani, fiind asociat unui nivel mai scăzut de educaţie”, a declarat Daniel David, coordonatorul echipei de psihologi de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universitatea Bucureşti și unul dintre autorii studiului, citat de mediafax.ro. El a mai spus că cele două profiluri sunt distribuite aproximativ în mod egal pe teritoriul României și că nu pot fi catalogate drept pozitive sau negative, ele având doar un potenţial pozitiv sau negativ.
„Transformarea lor în comportamente funcţionale social depinde de instituţiile socio-culturale care există în România. Dacă ai instituţii proaste, chiar dacă ai profilul X plus, acesta nu se va exprima în comportamentele pe care le facem şi vor accentua instabilitatea emoţională din profilul X minus. Chiar dacă înţelegem această structură bipolară a personalităţii, miza nu este să schimbăm personalitatea, ci cum creezi instituţii socio-culturale moderne care să folosească maximal potenţialul din fiecare profil. Aici este miza majoră pe care o avem ca ţară”, a explicat psihologul clujean.
Studiul, o premieră în România
Daniel David mai este de părere că această structură psihologică bipolară a națiunii are o serie de avantaje. „Într-o lume nesigură, plină de pericole, această structură bipolară te face să fi mai puţin influenţat de acţiunea unor forţe negative asupra sistemului, ceea ce este un lucru bun. Într-o lume lipsită de pericole, această structură nu ne ajută foarte mult”, a spus psihologul.
Daniel David a declarat că studiul pe care l-a realizat alături de echipa sa reprezintă o premieră în România. În zeci de state din întreaga lume, spune specialistul, au fost deja desenate astfel de „hărți psihologice”, benefice într-o lume globaizată pentru că ne ajută să înțelegem mai bine profilurile psihoculturale ale fiecărui popor în parte. O astfel de analiză, adaugă David, „poate contribui la o mai bună comunicare între ţări şi culturi diferite şi la evitarea conflictelor”.
Rezultatele acestui studiu vor fi publicate, în luna noiembrie, în „Romanian Journal of Applied Psychology”. Analiza are la bază lucrarea monografică a lui Daniel David intitulată „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o abordare cognitiv-comportamentală”.
Semnat de LaRevista.ro