sâmbătă , 2 decembrie 2023

Pictura „The Sunflowers in 1937”, de Adrian Ghenie, vândută cu patru milioane de euro

adrian gheniefoto

Pictura „The Sunflowers in 1937”, de Adrian Ghenie, a fost vândută cu o sumă-record, de peste patru milioane de euro, la o licitație a casei Sotheby’s care a avut loc, miercuri seara, la Londra.

Precedentul record al pictorului Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale românești, a fost de 1,77 milioane de euro, pentru lucrarea „The Fake Rothko”, vândută în iulie 2014, tot în cadrul unei licitații Sotheby’s.
Tabloul „The Sunflowers in 1937”, un ulei pe pânză realizat în 2014, fusese estimat la o sumă cuprinsă între 500.000 și 770.000 de euro, dar s-a vândut miercuri seara cu 3.117.000 lire sterline (4.030.918 euro), anunță casa Sotheby’s. Pictura face parte din seria artistului intitulată „Berlin Noir”, vernisată acum doi ani, la Galeria Judin din capitala Germaniei. Această serie are ca temă campania de defăimare a artei din timpul regimului hitlerist, când mii de opere valoroase, inclusiv cele ale lui Vincent van Gogh, au fost considerate „degenerate”. „The Sunflowers in 1937” reprezintă o reimaginare a capodoperei lui Van Gogh, în lumina evenimentelor petrecute în secolul XX.

sunflowersfoto

Adrian Ghenie s-a născut la Baia Mare, în 1977, și a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj. În 2013, s-a mutat în Berlin. Artistul este deja recunoscut la nivel mondial, iar printre admiratorii lui se numără și omul de afaceri francez François Pinault, soțul actriței Salma Hayek.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *