sâmbătă , 2 decembrie 2023

„Polul frigului”, locul unde oamenii supraviețuiesc la -50 de grade Celsius

Main

Satul Oymyakon, situat în regiunea Yakutia din Rusia, este locul populat unde s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură de pe Pământ: -71,2 grade Celsius. Supranumit „Polul frigului”, satul găzduiește în jur de 500 de oameni, care, alături de animalele lor, reușesc să supraviețuiască la o temperatură medie de -50 de grade.

Nimic nu crește în Oymyakon, deci localnicii se hrănesc aproape exclusiv cu carne de pește, de ren și de cal, dar nu suferă de malnutriție, scrie Daily Mail. În plus, se încălzesc mereu cu „ceai rusesc”, adică probabil că beau mai multă vodcă decât apă. Pe stradă, oamenilor le îngheață ochelarii pe nas, iar bateriile telefoanelor mobile nu rezistă. Cei care au mașini, le țin pornite ziua și noaptea întreagă, de teamă că motoarele le vor îngheța. Când un membru al comunității moare, familiei îi trebuie cel puțin trei zile să-i sape groapa pentru mormânt și e nevoie de cărbuni încinși care să încălzează solul ce urmează a fi săpat. Există o singură școală în Oymyakon, dar nu e permanent deschisă, ci doar atunci când frigul nu trece de -30 de grade Celsius.

Oymyakon, Yakutia

Iarna, temperatura medie în Oymyakon este de -50 de grade Celsius, însă mercurul din termometre a coborât, în trecut, până la -71,2 grade Celsius. Vara, totuși, se poate face realmente cald – 25 de grade Celsius.

Fotografii: Daily Mailvisityakutia.comtravel.aol.co.uk

Semnat de

2 comentarii

  1. Ati confundat si dezinformat – Oymyakon cu Yakutsk. Cel din urma este oras in toata regula, cu temperaturi mai blande iar pozele sunt din ambele locatii. Este o distanta de cateva sute de kilometri intre cele doua…

  2. Vali F, multumesc de comentariu.
    Am verificat inca o data si iata ce am gasit: „Oymyakon, population 500, is in eastern Yakutia at approximately 750 meters above sea level.”
    http://en.wikipedia.org/wiki/Oymyakon
    Exact cum spuneam mai sus, in articol: vorbim de localitatea Oymyakon din regiunea Yakutia.
    Unde e greseala, deci?

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *