duminică , 24 septembrie 2023

Portret de dragoste: Catherine Deneuve și Marcello Mastroianni

Unul dintre cele mai cunoscute cupluri din lumea cinematografiei europene, Catherine Deneuve și Marcello Mastroianni, fotografiați la începutul anilor ’70.

Autorul imaginilor și locurile în care au fost surprinse s-au pierdut – surse diferite notează date diferite – însă nu și povestea memorabilă de iubire a celor doi artiști. Fiecare prins în sforile unor obligații matrimoniale, Deneuve și Mastroianni au rescris, în felul lor, istoria cuplului Sophia Loren – Carlo Ponti, care, nu cu mult timp înainte, sfidaseră orice convenție socială și morală, devenind protagoniștii unei povești de iubire „interzise”.

foto

Când s-au întâlnit, în 1970, Catherine avea 28 de ani și era căsătorită cu fotograful David Bailey, de care a divorțat doi ani mai târziu. Avea un copil – Christian – cu regizorul Roger Vadim, fostul iubit al actriței Brigitte Bardot. La 47 de ani, Mastroianni era cel mai mare star de cinema al Italiei, recunoscut drept un cuceritor fără pereche, etichetă de care spunea că-și dorea să scape. Era căsătorit, la rândul lui, de peste 20 de ani, cu actrița Flora Carabella, cu care avea o fiică, Barbara. Dar când dragostea lovește… „Era toamna lui 1970, iar eu mă aflam la o cină acasă la Roman Polanski atunci când am făcut cunoştinţă cu Marcello Mastroianni. Meseria ne-a apropiat apoi. Chiar de la primul film făcut împreună, Ça n’arrive qu’aux autres, în regia lui Nadine Trintignant. Am început să filmăm pe 4 ianuarie 1971. Când filmul s-a terminat, Marcello a rămas în viaţa mea”, a povestit Deneuve despre începutul iubirii ei cu Mastroianni.

Fiica lor, Chiara Mastroianni, astăzi actriță, a venit pe lume în 1972.

Doi ani mai târziu, Catherine și Marcello s-au despărțit, spunând că viața lor împreună a fost „un eșec”, dar rămânând, totuși, foarte buni prieteni. În 1995, cei doi artiști s-au reunit pe platourile de filmare, pentru comedia „Les cents et une nuits”, unde au jucat alături de Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Gerard Depardieu și Robert De Niro. Un an mai târziu, Mastroianni – care a rămas căsătorit cu Flora până la final – a murit de cancer pancreatic. Ambele lui fiice și, de asemenea, Deneuve și Anna Maria Tatò, partenera lui de viață de atunci, s-au aflat alături de el în ultimele clipe.

Citește și

➡ Catherine Deneuve critică starurile care își publică viața intimă pe rețelele sociale

➡ Catherine Deneuve: cum să îmbătrânești cu grație

➡ Un moment de fericire: Catherine Deneuve, 1963

***

V-a plăcut acest articol? Abonați-vă LaRevista.ro și la pagina noastră de Facebook!

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *