vineri , 22 septembrie 2023

„Prizonier în Carpaţi”: o poveste despre forță și vulnerabilitate

„Prizonier în Carpaţi” este una dintre acele cărți motivaționale care te pot face să-ţi pui întrebări despre viaţă şi sensul ei. Ken Jones, autorul şi protagonistul unei poveşti de excepţie, ne relatează o întâmplare care i-a schimbat modul de gândire şi care a reuşit să-i contureze o altă personalitate, mult mai puternică şi motivată. Pe data de 5 ianuarie 2003, fostul membru al trupelor speciale britanice a fost prins într-o avalanşă devastatoare, în timpul unei escalade în sălbăticia îngheţată a Munţilor Făgăraş, în încercarea sa de a atinge cel mai înalt vârf din România, Vârful Moldoveanu.

După ce a fost aruncat de pe o stâncă, Ken Jones şi-a recăpătat cunoştinţa, trezindu-se într-un întuneric profund, fără rucsac şi provizii, cu piciorul drept şi bazinul fracturate. Neputând să mai meargă, el a petrecut trei zile şi trei nopţi pe munte, reuşind, în cele din urmă, să se târască până la un refugiu. Orele grele de singurătate şi disperare l-au supus unor trăiri cumplite: suferea de hipotermie, piciorul și bazinul îl dureau îngrozitor, avea degerături şi hemoragie internă. Mai târziu, avea să-și dea seama că această aventură dureroasă era doar începutul coșmarului ce avea să urmeze.

Ken Jones, protagonistul şi autorul cărţii „Prizonier în Carpaţi”, este din Shropshire, vestul Angliei. Fost membru al forţelor armate britanice, Jones a făcut parte din Regimentul de Paraşutişti, unităţile de comando ale Forţelor Navale Regale şi alte diferite unităţi ale Forţelor Speciale Britanice. Ken este fondatorul seriei de evenimente Avalanche Endurance şi Race Director al Fun Dance Race Series Special Forces Challenge. Participă ca speaker motivaţional la diferite evenimente, iar în timpul liber e îndrăgostit de sport, de aerul curat de la munte, de cursele de ciclism (la care merge ori de câte ori are ocazia) şi de şah, fiind un jucător pasionat. Viaţa lui se împarte între Lucca (Italia), San Diego (California) şi Elan Valley (Țara Galilor).

După un an şi jumătate de la teribila întâmplare din munți, Ken a început să scrie cartea ,,Prizonier în Carpaţi”, o carte în care descrie în amănunt atât evenimentele ce i-au rămas adânc săpate în memorie, cât şi urmările acestora, care i-au marcat viaţa.

„Nu am fost niciodată pus în situaţia de a mă simţi cu adevărat vulnerabil. A trebuit să rezist tentaţiei de a mă descrie într-o lumină bună şi de a părea un bărbat de neclintit; există în fiecare dintre noi o latură dramatică, astfel încât a trebuit să fiu cinstit cu mine şi cu cei din jurul meu şi să-mi descriu emoţiile exact aşa cum erau ele.”

Ken, care odinioară nici nu concepea să verse o lacrimă, a mărturisit că în periada în care a scris cartea, emoțiile l-au copleșit.

„Nu m-aş fi gândit niciodată că va trebui să mă târăsc timp de aproape patru zile. Aş fi renunţat la această expediţie, dacă aş fi ştiut. Tot ceea ce aveam în minte era că trebuie să continuu şi să mă întorc acasă. Dar au existat şi momente de îndoială, în care nu credeam că voi supravieţui. Mi-am făcut nişte promisiuni extreme, însă ajungeam şi în punctul în care, îngheţat şi suferind, curajul dispărea şi mă trezeam din nou prizonierul fricii.”

Să-și spună povestea de „Prizonier în Carpaţi” a reprezentat o adevărată terapie pentru Ken, un om de altfel mereu optimist şi motivat. „Uneori, parcă altcineva mi-a relatat întâmplarea din această carte, încât trebuie să îmi dau o palmă, ca să mă trezesc la realitate şi să conștientizez că aceste lucruri mi s-au întâmplat chiar mie. Tăria psihică joacă un rol extrem de important în lupta pentru supravieţuire, nu poate fi subestimată. Corpul este doar un vehicul sincer şi loial al minţii, ceea ce înseamnă că nu se va opri din luptă, dacă tu îi impui să nu se oprească. Dacă îi spui corpului să continue să se mişte, el te va asculta. Am continuat să îmi spun că piciorul rupt şi bazinul zdrobit sunt doar scuze, că trebuie să-mi motivez corpul prin comenzi clare şi ferme.”

Cartea ,,Prizonier în Carpaţi” a fost tradusă în limba română de Editura Preda Publishing şi este disponibilă pe site-ul oficial al acesteia.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *