miercuri , 4 octombrie 2023

Relația românului cu dentistul: rară și bazată pe durere

foto

În România sunt deschise peste 12.500 de cabinete stomatologice private şi doar 1.500 de cabinete publice. Studiile confirmă faptul că romanii vizitează cel mai rar medicul stomatolog, 58% dintre ei ajung la cabinetul stomatologic cel mult o dată pe an, iar 30% dintre aceştia îşi fac o programare doar atunci când au o problemă care le provoacă durere. Doar 26% dintre români vizitează dentistul cel puţin o dată pe an.

„Există însă şi români care nu merg la dentist nici măcar o dată pe an sau care nu au fost niciodată în viaţa lor la un stomatolog. Din acest grup, peste 70% sunt persoane din mediul rural şi fără studii. Am observat că persoanele tinere, cu vârsta între 18 şi 34 de ani, au tendinţa de a merge mai des la dentist, însă nu suficient încât să prevină apariţia afecţiunilor orale”, spune dr. Remus Stratulat, medic estetică dentară.

Cât sunt dispuşi romanii să plătească pentru serviciile stomatologice?

Din păcate, cea mai mare parte a românilor nu sunt dispuşi să plătească pentru serviciile dentare de care au nevoie. Pentru că educaţia medicală lipseşte şi nu a fost implementată din copilărie, foarte mulţi români nu pun preţ pe dantură, apelează la medicul dentist doar dacă a apărut o durere sau dacă sunt nemulţumiţi din punct de vedere estetic.

„Asigurările sociale nu acoperă tratamente dentare şi foarte mulţi români sunt frustraţi de acest lucru şi merg la medic doar pentru urgenţe. În cazul în care o persoană nu a mers de peste 10 ani la un control, cu siguranţă apar probleme mari în această perioadă, care vor costa mult mai mult decât dacă ar fi mers anual. Media tratamentelor este de 2000 lei”, afirmă dr. Remus Stratulat.

Ce servicii stomatologice accesează cel mai des romanii?

În Clinica Dental One, fondată de medicul Remus Stratulat, sunt accesate predominant serviciile de profilaxie, estetică dentară şi implantologie. S-a constatat că romanii au rămas fără doi-trei dinţi de la vârste fragede şi apelează la implantul dentar pentru reabilitare.

„Foarte mulţi pacienţi îşi doresc variante cât mai ieftine, însă după ce înţeleg ce tratamente sunt necesare în cazul lor, li se explică avantajele şi dezavantajele, tind să aleagă implanturi medii sau premium. Le oferim posibilitatea de plată în rate şi efortul finaciar nu mai este aşa mare pentru un tratament de calitate şi implanturi la care putem oferi garanţie”, completează medicul.

Profilul pacienţilor străini care vin la stomatologi români

„Lucrurile sunt diferite în cazul pacienţilor străini. Ei vin pentru câteva zile şi îşi doresc rezolvarea tuturor problemelor dentare. De obicei vin pentru tratamente complexe, reabilitare completă. Pentru aceste tratamente plătesc în medie 3000 euro”, spune dr. Remus Stratulat.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *