duminică , 17 octombrie 2021

„Rimphony”: expoziție Gabriel Stan, la Galeria KronArt

Lacul Gabriel Stan

Vernisată la început de primăvară astronomică, expoziția RIMPHONY a artistul plastic Gabriel Stan propune un autor situat la zenitul maturității. Dincolo de jocul (in)voluntar de cuvinte, pânzele expuse la galeria brașoveană KronART (Fereastră, Cititoarea în stele, Noaptea timpului, Veritas, Via vie, Pilonul rotitor etc.) configurează un spațiu estetic multidimensional, în măsura în care pictura e întregită de poezie (RIMPHONYA este și titlul volumului omonim de poeme).

Concept-cheie, greu de aproximat altfel decât prin umbra Cuvântului și în armoniile Duhului, Rimphonya pune în contact cele trei sfere ontologice, de obicei disjuncte (Puterea, Cunoaşterea și Iubirea) pe care doar Fiul lui Dumnezeu întrupat le-a putut ipostazia integral și simultan. Este un fior metafizic în tablourile lui Gabriel Stan, o privire lucidă aruncată în lumea de dincolo care de fapt e în noi, în adâncul cel mai tăinuit al inimii noastre.

Distribuite circular, pânzele induc impresia de narativitate, prin schimbarea progresivă – în același timp infinitezimală – a punctului de focalizare. E, în fond, povestea Artistului, singura ființă completă și complet tragică din lumea asta cu dugheni. La părăsirea căreia ne invită, amfitrion și ghid deopotrivă, Gabriel Stan. Îi mulțumim pe această cale.

Expoziția RIMPHONY a fost vernisată recent la Galeria KronArt din Brașov, unde poate fi admirată până în luna mai 2014.

Rimphony - Gabriel Stan

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus