sâmbătă , 2 decembrie 2023

România, ţara unde medicii au cele mai mici salarii

DR

Ultimele statistici din domeniul salariilor medicale în Europa indică cifre triste pentru România. Potrivit ultimelor cercetări privind salariul minim şi maxim al medicilor din Uniunea Europeană, România este pe ultimul loc.

Cu un salariu minim pe lună pentru medici de 373 euro şi unul maxim de 874 euro, România este cu mult în spatele unor ţări precum Danemarca sau Belgia. De exemplu, Danemarca se poate mândri cu un salariu minim pentru un cadru medical de 8.333 euro şi unul maxim de 13.333 euro.

Pe lângă faptul că are are cel mai mic salariu în rândul cadrelor medicale, România se confruntă, de asemenea şi cu cea mai mică sumă alocată cheltuielilor din sistemul medical. Suma totală alocată sistemului de sănătate a variat semnificativ în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene. Ponderea cheltuielilor cu sistemul de sănătate a depăşit 11% din produsul intern brut în patru state din Uniunea Europeană (Franţa, Germania, Olanda şi Danemarca), aproximativ dublă faţă de suma alocată cheltuielilor cu sistemul de sănătate în comparaţie cu produsul intern brut în România.

„Timp de mulți ani, sistemul medical din România a fost subfinanţat. Bugetul național este împărțit între interesele politice și alte nevoi ale economiei noastre lente. Cheltuielile pe cap de locuitor sunt printre cele mai scăzute din Europa, primând ineficiența și corupția. Personalul medical de excepție lucrează în echipe insuficiente și clădiri prost întreținute. Profesorii și managerii de departamente ar putea avea salarii de cincizeci de ori mai mari în străinătate, aşa că nu ne surprinde exodul cadrelor medicale din ultimii ani”, spune Zahal Levy, preşedintele MediHelp International.

Foto: www.news.com.au

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *