duminică , 16 mai 2021

Românitatea lui Adrian Oianu

De la felul în care-și semnează numele, într-o caligrafie ce duce cu gândul la folclorul nostru, până la modul în care reinterpretează cămașa românească, Adrian Oianu e un artist care ne invită să ne iubim rădăcinile și, astfel, pe noi înșine.

După Irina Marinescu, pe care am descoperit-o cu foarte mulți ani în urmă și mi-a plăcut din primul moment, nu mi s-a mai întâmplat să mă impresioneze un designer român. Nici măcar ochiul meu amator în materie de artă vestimentară n-a putut fi păcălit de formele fără conținut din moda românească – fie copiate (nereușit) după modele din afară, fie create parcă în orb, de oameni care și-au confundat vocația de „vedetă” cu cea de creator de haine.

Într-un astfel de peisaj, aglomerat de impostori, e foarte greu să mai detectezi autenticul și valoarea. Mai ales că cei care o creează sunt discreți și nu vor cu orice preț să iasă-n față. Pe Adrian Oianu o să-l vedeți rar la televizor, și-n niciun caz la vreo emisiune de prost gust și de mare audiență, așa că trebuie să-l căutați ca să-l cunoașteți. Eu l-am găsit pe Instagram, unde m-au oprit în loc fotografiile cu hainele lui, absolut splendide.

L-am mai căutat apoi și-n alte surse și i-am aflat parcursul, care include studii la Institutul European de Design de la Milano și la Universitatea de Arte „Parsons & Ottis” din Los Angeles, și colaborări cu Richard Tyler și Donna Karan. Cel mai valoros lucru pe care l-a conceput rămâne însă propriul lui brand, Adrian Oianu, lansat în România în 2006, după cinci ani de prezență pe piața americană, cu reprezentanțe la New York, Los Angeles, Dallas, Miami și San Francisco.

Spune că a trebuit să ajungă la mii de kilometri distanță de România ca să-și (re)găsească identitatea și rostul. În ultimii ani, nu doar că le-a găsit, dar le-a transpus cu devotament în creațiile sale, care atrag privirea oricărui iubitor de frumos și de autenticitate.

„Să poţi vorbi de identitatea ta şi cultura din care te tragi, prin hainele pe care le porţi, este ceeea ce oferim noi femeilor de azi. Aşadar, eu fac design vestimentar contemporan inspirat din tradiţia culturală a ţării mele. Aşa a luat naştere conceptul nostru. L-am numit design vestimentar identitar. Este o antropologie a designului şi o cale în a păstra şi a duce mai departe valorile culturale ale artei decorative tradiţionale româneşti”, spune Adrian Oianu, pe blogul său.

„Brandul nostru se bazează, într-o bună parte, pe reciclare şi sustenabilitate. Plus conservarea autenticităţii ornamentale şi păstrarea elementelor originale de valoare. La noi nu este despre etnografie şi folclor. Nu confecţionam vestimentaţie etnică, nu coasem ii”, clarifică artistul, cu un zâmbet în colțul gurii.

În pleiada de creații românești care vor, de fapt, să se distanțeze cât mai mult de cultura din care provin și să fie asimilate altora, hainele lui Adrian Oianu sunt niște bijuterii care, cu atât mai mult, strălucesc. Ca diamantele-n noroi. Le iubesc și vi le recomand!

adrianoianu.ro

Adrian Oianu pe Facebook

Adrian Oianu pe Instagram

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *

Navighează pana sus