joi , 7 decembrie 2023

Romanul câştigător al Premiului Goncourt 2013 și alte noutăți fiction ale Grupului Editorial Trei

prima imagine titlu

Una dintre aparițiile editoriale notabile ale aceste primăveri este romanul câștigător al Premiului Goncourt 2013, La revedere acolo sus (fr. Au revoir là-haut) al lui Pierre Lemaitre, apărut în limba română în traducerea Tristanei Ir. O critică acidă la adresa societății, romanul prezintă perioada confuză de după Primul Război Mondial și s-a bucurat de o primire entuziastă în Franța. Acesta este cel de-al doilea roman al scriitorului tradus la Editura Trei, după Alex (trad. Doru Mareș, 2011).  

Într-o Franţă traumatizată de război, care-şi numără cei un milion şi jumătate de morţi, doi supravieţuitori ai conflagraţiei pun la cale o escrocherie la nivel naţional de un cinism absolut. Primul Război Mondial s-a încheiat — Albert şi Édouard, doi soldaţi ale căror vieţi au fost definitiv distruse, îşi dau repede seama că ţara nu mai are nevoie de ei. Franţa îşi glorifică morţii, pe când supravieţuitorii, eroii anonimi sunt daţi uitării.Albert, funcţionar timid, şi Édouard, artist extravagant, vor riposta în felul lor inedit la ignoranţa şi dispreţul unei societăţi aflate în degringoladă. În atmosfera crepusculară a unui viitor care întârzie să se arate, populată de paiaţe amărâte şi de laşi ajunşi eroi peste noapte, Pierre Lemaitre descrie imensa tragedie a acestei generaţii pierdute.

Între 13-16 mai Pierre Lemaitre se va afla în România la invitația Editurii Trei pentru lansarea romanului său. Pe data de 15 mai, începând cu ora 18.30, cititorii se pot întâlni cu scriitorul francez la Librăria Cărturești-Verona.

Ce cărți interesante au mai apărut la TREI

Noutățile din colecția de ficțiune a editurii sunt completate de alte titluri interesante, cum ar fi Să nu te întorci niciodată! de Lee Child (un roman de suspans din seria Jack Reacher), romanul polițist Prietenul andaluz de Alexander Söderberg, autor considerat urmașul lui Stieg Larsson, sau Portbagaj al lui Cristian Măceșaru, volum recompensat cu Premiul „Tânărul scriitor al anului 2013” pentru roman în manuscris, acordat de Filiala Bucureşti Proză a Uniunii Scriitorilor din România.

Editura continuă și seria romanelor destinate tinerilor cititori (young fiction, după denumirea engleză) cu titluri la modă printre adolescenți, dar care pot fi citite la orice vârstă. Jumătatea Rea de Sally Green, primul volum dintr-o trilogie este, probabil, unul dintre cele mai așteptate volume al genului. O poveste cu Vrăjitori Albi și Vrăjitori Negri, un univers magic cu acțiunea în Anglia contemporană, romanul este în curs de ecranizare, iar drepturile de autor s-au vândut deja în 50 de țări. Enders, continuarea volumului Starters, de Lisa Price, Căutând-o pe Alaska de John Green (autorul romanului Sub aceeași stea, a cărui ecranizare va avea premiera pe 13 iunie anul acesta) sau O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, de Mark Haddon (aflat la a doua ediție în limba română), sunt alte câteva dintre titlurile noi ale colecției „Young Fiction”.

Tot la capitolul noutăți pentru tinerii cititori intră și Spuneți-mi Jake! de Jake Marcionette, un volum amuzant al unui autor de doar doisprezece ani care a început să scrie ca urmare a unui plan malefic pus la cale de mama sa în clasele primare, prin care urmărea să-i distrugă definitiv distracția din vacanța de vară. Planul malefic s-a dovedit a fi, de fapt, foarte interesant, iar Jake a descoperit o adevărată plăcere în a scrie despre el și a împărtăși această experiență cu ceilalți.

Deosebit de interesantă mi se pare și ultima apariție Pandora-M, Criză la Moscova, de Simone de Beauvoir, o poveste care tratează dificultatea comunicării şi dependenţa în cuplu, inspirată de vizitele pe care aceasta le-a făcut, împreună cu Jean Paul Sartre, în Uniunea Sovietică între 1962 şi 1966. Protagoniștii romanului, Nicole şi André, doi profesori universitari, pleacă într-o călătorie la Moscova pentru a o vizita pe Maşa, fiica lui André dintr-o altă căsătorie. Sumbra realitate sovietică îl dezamăgeşte însă pe André şi declanşează un moment de tensiune în cuplu. Nicole se simte neînţeleasă şi abandonată, criza conjugală obligând-o să se repoziţioneze faţă de trecutul lor comun. Istoria individuală şi cea colectivă se întrepătrund în acest microroman care constituie atât o radiografie a vieţii în doi, cât şi o mărturie asupra Uniunii Sovietice din anii ’60.

De toate pentru toți, așadar, eu deja mi-am făcut o listă cu cărți de citit de la Editura Trei, sper că v-am făcut și pe voi curioși.

Noutati de la TREI

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *