vineri , 8 decembrie 2023

Sâmbătă, la TVR: Norman Manea, în dialog cu Irina Păcurariu – VIDEO

Irina 1

Sâmbătă, 16 aprilie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional, şi duminică, 17 aprilie, de la ora 18.25, la TVR1, aflaţi povestea unuia dintre cei mai premiaţi şi traduşi scriitori români contemporani. Norman Manea, în dialog cu jurnalista Irina Păcurariu.

Norman Manea este scriitorul român care, la cinci ani, era deportat în Transnistria cu toţi evreii din Bucovina, iar la 50 se autoexila împreună cu limba română dincolo de Ocean, unde începea o viaţă complet nouă, la vârsta la care alţii se pregătesc de pensie.

În cadrul reportajului „Fericirea obligatorie”, jurnalista Irina Păcurariu ne prezintă mai ales omul Norman Manea, care, la 80 de ani, se opreşte şi se uită în urmă la cât şi cum a trăit.

2

Norman Manea, scriitorul fără copilărie, pentru care viaţa a început abrupt, cu o deportare la cinci ani în lagărele din Transnistria, împlineşte, anul acesta, 80 de ani. „La cinci nu eram nici evreu, nici sirian, nici american, eram doar un copil”, evocă scriitorul român cel mai dur episod al copilăriei.

Deşi Norman Manea este unul dintre cei mai premiaţi, traduşi şi apreciaţi scriitori români peste hotare, numele lui e greu de regăsit în manuale din România. Acasă la Bard College, distinsa universitate unde predă în SUA şi aproape de locul unde se va odihni pentru totdeauna, Norman Manea vorbeşte în română, singura limbă în care a scris vreodată, despre fericire, exil şi glorie.

3Irina Păcurariu, alături de Norman Manea și de soția lui; sursă: arhiva personală a jurnalistei

„Fericirea obligatorie” este şi unul dintre volumele lui de nuvele şi a fost tradus în Statele Unite, Anglia, Franţa, Germania, Spania, Italia, Norvegia, Olanda, Mexic şi Grecia. „Fericirea obligatorie confirmă în proză ceea ce era, de fapt, ştiut: în timpul domniei lui Nicolae Ceauşescu, România a fost cea mai represivă dintre ţările de după Cortina de Fier. Cele patru nuvele din cartea lui Manea sunt pline de terifiante descrieri ale chinului cotidian. Din fericire pentru admiratorii literaturii, aceste naraţiuni au o graţie salvatoare: satira. În conversaţii şi comentarii kafkiene, personajele ne transmit ce înseamnă să trăieşti în spaimă şi să supravieţuieşti prin viclenie într-o dictatură coruptă.” (The New York Times)

Irina Păcurariu: „A fost una dintre întâlnirile esenţiale”

Jurnalista Irina Păcurariu ne-a povestit despre experiența de a-l fi întâlnit pe Norman Manea, la New York. „A fost una dintre întâlnirile esenţiale. Un scriitor care, când ajunge la târgurile de carte, face cozi de ore la autografe, cum este Norman Manea, poate fi cea mai firească persoană din lume. Cum se întâmplă de fiecare dată când ai în față o personalitate excepţională, aşa a fost şi de data asta”, a declarat Irina Păcurariu, pentru www.larevista.ro.

„A dezvăluit o mulţime de experienţe care l-au făcut ceea ce este astăzi. Cu cine împărţea familia lui camera din lagărul din Transnistria unde a fost deportat împreună cu ai lui, când avea doar cinci ani. Cât de mare era masa pe care a dormit cei patru ani cât a rămas acolo. Cam e să laşi în urmă, la 50 de ani, o ţară, o viaţă, amintirile. Şi să traversezi oceanul ca şi cum ai sări în gol, fără să ştii limba engleză. Ce înseamnă să fii profesor la unul dintre cele mai liberale colegii din SUA, la Bard College. Şi unde se va odihni pentru totdeauna, împreună cu prietenul Philip Roth, aşa anumitul cowboy al literaturii americane contemporane, cel mai premiat scriitor american din prezent. Și tot aşa… e de ascultat pe repeat”, adaugă realizatoarea TV Irina Păcurariu, al cărei interviu cu Normal Manea îl puteți urmări sâmbătă, 16 aprilie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional, şi duminică, 17 aprilie, de la ora 18.25, la TVR1.

Semnat de

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *