Ne găsim o mulțime de scuze să nu facem mișcare și, la o privire mai atentă, trebuie să recunoaștem: nici una dintre ele nu stă în picioare! De câte ori v-ați spus că „nu aveți timp” să faceți sport, de exemplu? Și de câte ori v-ați oferit o replică sinceră? Adevărul e că, dacă suntem sănătoși, ne putem găsi cel puțin 30 minute pentru sport, o dată la două zile, iar pentru asta nu avem nevoie să ajungem la o sală, ci ne putem organiza un program de exerciții pe care să le facem acasă. Ba, știți ce? E chiar mai bine să faci sport acasă! Să vă spun de ce:
Îți faci singur programul
Nu ești nevoit să te încadrezi în intervalul orar de funcționare a sălii și – în cazul în care faci parte dintr-o grupă de aerobic, kangoo jumps sau alte tipuri de mișcare în grup – nu depinzi de o gașcă de oameni al căror bioritm este, poate, total diferit de al tău. Sunt oameni care se simt bine făcând sport dimineața, la scurt timp după trezire. Alții preferă să facă mișcare seara, chiar foarte târziu, și e dificil să aduni 10 persoane al căror organism funcționează exact la fel. Ideal este să-ți asculți corpul și să începi antrenamentul atunci când nivelul tău de energie este optim. Acasă, te poți apuca de treabă chiar în momentul în care te simți cel mai în formă.
E gratis
Să ne menținem sănătatea și bunăstarea sufletească nu costă nici un leu. În casa noastră nu ne cere nimeni să arătăm abonamentul la intrare, singurul lucru de care avem nevoie este puțină determinare.
Scutești timp
Dacă nu ai o sală aproape de casă, ești nevoit să străbați kilometri întregi, în trafic care-ți mănâcă zeci de minute, ca să ajungi într-un loc unde să te poți mișca organizat. Și-apoi, trebuie să te mai și întorci! Pe când, dacă faci sport acasă, scutești tot timpul petrecut pe drum și-l poți folosi ca să… mănânci prăjituri, după ce ai fost harnic și ți-ai făcut exercițiile! 🙂
Nu te vede nimeni
Mai mulți prieteni – dintre care, e drept, majoritatea avea sex feminin – mi-au spus că ar vrea să meargă la sală, dar, pentru că aveau câteva kilograme în plus, s-ar fi simțit stânjeniți de privirile critice ale celor din jur. În plus, după un antrenament intens, e posibil să nu arăți extraordinar – transpirat și roșu ca după saună – acesta fiind un alt motiv care-i ținea departe de locurile publice dedicate sportului. Total neîntemeiate, scuzele astea nu sunt valabile atunci când facem sport acasă: nu e nimeni în jur care să ne judece performanțele sau felul perfect normal în care arătăm după o rundă de cardio.
Nu trebuie să investești mult în echipament
Nici pentru sală nu ar trebui, dar știm cu toții cât caz fac oamenii în jurul acestui subiect, care se leagă foarte strâns de cel de mai sus: grija noastră pentru felul în care ne percep ceilalți. Cunosc pe cineva care, atunci când s-a decis să meargă la sală, a cheltuit câteva sute de euro pe cel mai scump echipament sportiv. Credeți că respectivul training și pantofi sport au ajuns vreodată la sală…? Persoana despre care vă spun nici măcar nu le-a inaugurat, dar, din fericire, după ce și-a cumpărat o bicicletă, face sport acasă, deci tot își etalează undeva țoalele scumpe.
Vă amintiți în ce haine ponosite se antrena „Rocky”? Putem atinge performanțe și într-o pereche de pantaloni vechi și un tricou moale din bumbac. Singurul lucru care le trebuie neapărat femeilor este o bustieră bună, care poate fi și de la o firmă anonimă. Până s-o găsesc pe cea de la Nike, timp de vreo trei ani, am avut una luată din Carrefour, cu 20 de lei.
E mai confortabil
Mă refer, mai ales, la primele momente de după antrenament. Acasă nu ești nevoit să stai la coadă ca să faci un duș și nici să te schimbi, în văzul tuturor, în condițiile destul de neplăcute pe care le-am întâlnit în vestiarul unori săli de sport. Dușul ți-l faci în baia ta, după care poți imediat să te relaxezi făcând ceva ce-ți aduce plăcere, în loc să pornești iar la drum, prin oraș, prin trafic și praf, către casă.
Ai acces la cei mai buni instructori din lume
Probabil că mulți veți spune: „Bine, dar eu nu știu să fac sport singur, am nevoie de cineva să mă ghideze!”. Iar eu le-aș spune că YouTube îți oferă acces la instructori de top ai lumii, cei care-i mențin posteriorul ridicat lui Jennifer Lopez și o fac pe Gwyneth Paltrow să arate ca un topmodel la două luni după ce a născut. Ei au postat în rețea zeci de filmulețe pe care le poți studia înainte de a începe să faci sport, ca să-ți dai seama ce tip de mișcare ți s-ar potrivi. Apoi, ai să descoperi o mulțime de alți antrenori, poate nu la fel de cunoscuți, însă foarte pricepuți, care au publicat filmulețe unde îți arată cum să faci primii pași către o viață mai frumoasă. De la începători la avansați, fiecare poate găsi pe YouTube informațiile de care are nevoie, iar cel mai bine – am constatat eu – este să împrumuți de la fiecare specialist acele elemente care se potrivesc cu felul tău de a fi și cu nevoile tale, și să-ți creezi propriul tău program de sport, la care să nu mai renunți niciodată. Nici n-ai avea cum: o să-ți placă atât de mult, încât va deveni o dependență! Cea mai plăcută și cea mai sănătoasă.
Foto: www.hackcollege.com
Semnat de Corina Stoica