joi , 30 noiembrie 2023

Șase remedii pentru tratarea aftelor bucale

aftefoto

Dimensiunile lor sunt reduse, însă aftele bucale ne creează o serie de neplăceri greu de suportat atunci când îşi fac apariţia. Mestecatul alimentelor devine o corvoadă atunci când ai afte şi, de multe ori, acestea se măresc şi creează un disconfort permanent, prezent chiar şi noaptea. Din fericire, ele nu sunt contagioase, dar acesta este, de fapt, singurul lucru pozitiv legat de aftele bucale.

„Aftele sunt răni deschise care se formează în ţesutul moale din interiorul gurii, de obicei, pe buzele interioare, obraji, gingii şi limbă. Sunt albe şi rotunde, cu un inel de culoare roşie în jurul marginii exterioare. În funcţie de mărimea lor, pot rezista până la trei săptămâni în cavitatea bucală. Nu se ştie exact care este cauza apariției lor, dar, în general, sunt declanşate de leziuni minore, cum ar fi mușcarea obrazului, iritanţi, stres, deficienţe nutriţionale şi alergii alimentare. Dar asta nu este tot: aftele bucale pot fi cauzate, de asemenea, de modificări hormonale, de un sistem imunitar slăbit şi de prezenţa celor doi cromozomi X, de aceea femeile sunt mai susceptibile de a le avea decât bărbaţii”, explică Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Iată câteva metode recomandate de medicul dentist, pentru prevenirea şi ameliorarea aftelor bucale:

Evită alimentele acide care conţin zahăr

De îndată ce simţi o durere în interiorul gurii, renunţă la sucul de portocale pe care obişnuiai să-l consumi zilnic. Acizii pot irita şi mai mult pereţii cavităţii bucale şi pot crea răni, provocând o senzaţie de arsură şi prelungirea duratei procesului de vindecare.

„Trebuie să cunoaştem faptul că bacteriile din gură transformă, de asemenea, zahărul în acid. Aceasta este una dintre cele mai importante cauze ale cariilor dentare, dar poate prelungi şi prezenţa aftelor bucale, accentuând simptomele de usturime, arsură sau chiar durere”, spune dr. Andra Custura.

Schimbă pasta de dinţi

Pasta de dinţi şi apa de gură care conţin sulfat de sodiu, un ingredient de spumare utilizat în mod obişnuit, pot declanşa apariţia aftelor bucale în cazul persoanelor mai sensibile. În cazul în care se observă un astfel de efect al pastei de dinţi, este bine că aceasta să fie schimbată cât mai repede.

„Pastele de dinţi care conţin ingredienţi nocivi, precum sulfatul de sodiu, pot cauza apariţia aftelor bucale sau pot accentua simptomele aftelor deja existente din cauza altor factori. Aceste efecte sunt diferite, în funcţie de sensibilitatea ţesuturilor de la nivelul gurii, însă un medic poate spune cu exactitate dacă există un risc sau nu în acest caz”, afirmă medicul.

Clătirea gurii cu apă sărată

Aceasta este metoda recomandată de medicii stomatologi pentru această problemă, iar exceptând gustul neplăcut al acestui procedeu, este un remediu care funcţionează foarte bine. Însă, în cazul în care nu funcţionează, înseamnă că nu ai folosit cantitatea de sare necesară.

„Sarea curață şi deshidratează rana, pentru a ajuta ca aceasta să se vindece, şi amorţeşte temporar durerea şi arsurile create de aftele bucale. Însă, trebuie să ştii că la început va produce o durere destul de mare, însă va fi de scurtă durată, până ce zona va fi amorţită. Amestecul nu trebuie înghiţit, ci după folosire se elimină şi se clăteşte gura”, mai spune stomatologul.

Amestecul cu bicarbonat de sodiu

La fel ca în cazul amestecului de apă cu sare, bicarbonatul de sodiu poate înlocui sarea pentru realizarea clătirii în cazul aftelor. Acesta este foarte eficient în tratarea şi ameliorarea simptomelor afecţiunilor cavităţii bucale.

„Bicarbonatul de sodiu este un alcalin, așa că neutralizează acizii din gură care irită şi inflamează ţesuturile. Totodată, este un amestec care ajută la curăţarea şi liniştirea zonelor. O linguriţă de bicarbonat de sodiu dizolvat într-o ceşcuţă cu apă călduţă are efecte benefice în tratarea aftelor bucale”, afirmă dr. Andra Custura.

Clătirea cu apă oxigenată

Medicii recomanda clătirea cu peroxid de hidrogen pentru a trata rănile şi aftele bucale, aceasta fiind soluţia cea mai bună, întrucât are efecte imediate şi nu creează neplăceri ca în cazul amestecului cu sare, care are un gust puternic.

„Peroxidul de hidrogen este un antiseptic, deci curăţă inflamaţia şi ajută ca vindecarea să aibă loc mult mai repede, dar, deşi are un gust neplăcut, amestecul cu sare este mult mai eficient. Apa oxigenată calmează durerea şi relaxează zona afectată, dar pentru scurt timp. Aceasta se poate folosi simplă sau în amestec cu apă, în funcţie de gravitatea problemei”, completează dr. Andra Custura.

Aplică lapte de magneziu

Este posibil să ştii că laptele de magneziu sau hidroxidul de magneziu reprezintă o soluţie foarte bună pentru arsuri la stomac şi constipaţie. Ei bine, se pare că acesta este și un ajutor în lupta cu aftele, pentru că are rolul de a curăţa şi dezinfecta zona, pentru o vindecare rapidă.

„La fel ca bicarbonatul de sodiu, laptele de magneziu este un alcalin, care neutralizează acidul gastric sau, în acest caz, acidul care irită şi inflamează ţesuturile gurii. Laptele de magneziu formează un scut care protejează zona de substanţe iritante. Acesta se poate folosi la clătirea gurii, dacă aftele bucale s-au extins sau numai la tamponare, dacă acestea sunt în număr mic”, spune medicul stomatolog Andra Custura.

Semnat de

2 comentarii

  1. Mi se pare util articolul. Nu am auzit de lapte de magneziu. eu stiu ca intr-adevar se Evita cictricile, igiena orala este foarte importanta si eu mai folosesc la recomandarea medicului si gargara c Trachisan. Este o solutie antibacteriana de exceptie.

Tu ce crezi?

Adresa de email nu va fi facută publică.Câmpuri obligatorii *

*

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *